Χίος: Επίσκεψη της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου- Τι είπε για τις φυλακές

Στη Χίο η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφία Νικολάου.

Αυτοψία στις εγκαταστάσεις των φυλακών Χίου, και σε χώρο που εξετάζεται για να εγκατασταθεί το Προαναχωρισιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) του νησιού.

Η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής διαπίστωσε τις ανάγκες για προσωπικό, καθώς εκκρεμεί ο διορισμός  ιατρικονοσηλευτικού προσωπικού, για αναβάθμιση της περίφραξης και ενίσχυση στις μεταγωγές των κρατουμένων. Ενώ επεσήμανε την ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας των κρατουμένων με δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μαθησιακών δράσεων για τον καλύτερο σωφρονισμό τους.

Η Σοφία Νικολάου συναντήθηκε με το Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη, το Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και τον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνο. Στη συνάντηση που ακολούθησε, άκουσε τις απόψεις τους όσον αφορά στο μεταναστευτικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες τους προτίθενται να συνδράμουν στη δημιουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ. Παράλληλα, άκουσε τις προτάσεις τους για τη μετεγκατάσταση των Φυλακών Χίου εκτός του αστικού ιστού της χώρας του νησιού όπου εδρεύουν σήμερα.

Σε δηλώσεις της η Σοφία Νικολάου τόνισε: «Στη διήμερη παραμονή μου στο νησί σας διαπίστωσα ιδίοις όμασι ότι αν και πρόκειται για ένα μικρό κατάστημα έχει μεγάλα προβλήματα. Δυστυχώς οι χώροι δεν επαρκούν, δεν είναι κατάλληλοι ώστε οι κρατούμενοι να ζήσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Άρα είναι αναγκαία η μετεγκατάσταση των φυλακών Χίου και οφείλουμε ως κυβέρνηση να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αυτό. Θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ των φορέων προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να βρεθεί η καλύτερη λύση».