Χίος: Απέκλεισαν τη ΒΙ.ΑΛ. Αφρικανοί λαθρομετανάστες [VIDEO – ΦΩΤΟ]

Περισσότερες από 5 ώρες λαθρομετανάστες κυρίως από αφρικανικές χώρες, απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί προς το Κέντρο Κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. Χιου, με αίτημα την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

image
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου Δημήτρης Αυγερινός εξηγεί στους μετανάστες ότι η κινητοποίησή τους απλά καθυστερεί την εξέταση των αιτήσεων ασύλου

Διαβιούν στη Χίο για τέσσερις συνεχόμενους μήνες χωρίς απαντήσεις πότε θα εξεταστούν οι αιτήσεις χορηγησης ασύλου τις οποίες εχουν υποβάλλει. Λαθρομετανάστες, κυρίως από αφρικανικές χώρες, απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στο Κέντρο Κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. στην περιοχή του Χαλκειούς της Χιου, με αίτημα την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Δ. Αυγερινός καθώς και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γ. Κεβόπουλος βρέθηκαν επιτόπου στο χώρο, και ανέφεραν στους διαμαρτυρόμενους, ότι αποκλείοντας το χώρο, το μόνο που καταφέρνουν είναι να καθυστερήσουν τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

«Εδώ κι ένα μήνα βλέπουμε άλλα άτομα από Συρία και Παλαιστίνη να φεύγουν ή έστω να γνωρίζουν την τύχη των αιτήσεών τους. Εμείς όπως από χώρες της Αφρικής, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν παραμένουμε στο νησί για πάνω από 4 μήνες χωρίς κανείς να μας ενημερώσει. Είμαστε εγκλωβισμένοι, δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ θέλουμε να φύγουμε στην Ευρώπη», ανέφεραν οι λαθρομετανάστες στην κάμερα του Politischios.gr.

image

Αναφερόμενοι στις συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες επικρατούν στη ΒΙ.ΑΛ. οι λαθρομετανάστες ανέφεραν την περιορισμένη παροχή νερού, που δημιουργεί σημαντικά ζητήματα υγιεινής, ενώ χαρακτήρισαν την ποιότητα του φαγητού κακή.
«Παραμένουμε εδώ, χωρίς να έχουμε τα στοιχειώδη. Οι συνθήκες είναι κακές και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας», ενώ εκφράζουν την επιθυμία να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν για τον Πειραιά.
Τελικά έπειτα από 5 ώρες, οι λαθρομετανάστες, έπειτα και από παρέμβαση του Δημάρχου Μ. Βουρνού ο οποιος παραβρέθηκε στη ΒΙ.ΑΛ. επέστρεψαν στο Κέντρο Κράτησης.
Το πρωί της Τετάρτης (20/07) εχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με αντιπροσωπεία των λαθρομεταναστών, του Δημάρχου Χίου και του Αστυνομικού Διευθυντή ωστε να ενημερωθούν για τη διαδικασία Ασύλου.


*Politischios.gr