“Χαμένοι στην (παρά)μετάφραση” της ερμηνείας για τα Κέντρα Κράτησης και τους λαθρομετανάστες.

Η υπηρεσιακή διαταγή που φέρει την υπογραφή Ανώτατου Αξιωματικού της ΕΛΑΣ, απεστάλει σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της επικράτειας. Ακολούθησε σχεδόν μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα, ανακοίνωση από το Υπουργείο Εσωτερικών να διαψεύσει “ανακοίνωση για τα Κέντρα Κράτησης” με την πολιτική ..να βρίσκεται “χαμένη στη μετάφραση” μιας άλλης.. παράφρασης.

image

Η υπηρεσιακή διαταγή, της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, η οποία κοινοποιείται σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, και αρμόδιες Υπηρεσίες, φέρει ημερομηνία (03/03) και την υπογραφή του προϊσταμένου του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων,και αναφέρεται στη «Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών».
image

image

«Από λήψεως παρούσας όλοι οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών που συλλαμβάνονται στα σύνορα της χώρας μας, μετά τις διαδικασίες ταυτοποίησης, είτε από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, είτε από αστυνομικές υπηρεσίες, δεν θα κρατούνται, αλλά θα τους επιδίδεται απόφαση απέλασης χωρίς κράτηση με προθεσμία προς αναχώρηση διάρκειας (30) ημερών, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 76 παρ. 5 του Ν. 3386/05, στην οποία θα επικολλάται και η φωτογραφία τους.
Στην ίδια απόφαση θα τίθεται ο περιοριστικός όρος της εμφάνισής τους στα κατά τόπους Τμήματα Αλλοδαπών (όπου υφίστανται) ή στα Τ.Σ.Φ. ή Τ.Δ.Λ. και όπου υφίστανται […] Επίσης θα γίνεται μνεία επί της απόφασης και της δυνατότητας οκειοθελούς αποχώρησης με οικονομικά κίνητρα μέσω του Δ.Ο.Μ. ή της Ελληνικής Αστυνομίας» διατυπώνεται στην σχετική διαβαθμισμένη υπηρεσιακή διαταγή.
Σε άλλο σημείο της υπηρεσιακής διάταξης αναφέρεται «Εφόσον παρέλθει η ως άνω ημερομηνία χωρίς να έχουν αναχωρήσει από τη χώρα, θα συλλαμβάνονται εκ νέου, θα εκδίδονται εις βάρος τους αποφάσεις επιστροφής οι οποίες θα αναβάλλονται για έξι (6) μήνες με τις διαδικασίες και τους όρους της προηγούμενης παραγράφου».

image

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΟΣΥΦΥ, στην οποία διατυπώνεται η αποψη ότι η συγκεκριμένη υπηρεσιακή διαταγή, “προκαλεί φυσικό κάλεσμα “ορδών”μεταναστών και μεταναστευτικών κυμάτων στη χώρα, αυξάνοντας τη ροπή προς την εγκληματικότη και διαταράσσει το αίσθημα ασφάελιας των πολιτών μιας χώρας”

Σχεδόν μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα, με ανακοινωση που εκδίδεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναφέρει χαρατκηριστικά «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών;
Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας»
.

..Χαθήκαμε στη μεταφραση!

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου, γίνεται αναφορά σε “Ανακοίνωση για τα Κέντρα Κράτησης” αλλά αλλη επίσημη ανακοίνωση, δεν έχει εκδοθεί. Σε τι ακριβώς απαντάει το Υπουργέιο και ποια “Ανακοίνωση για τα Κέντρα Κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας”; Εκτός και ανα αναφέρεται στην Υπηρεσιακή Διαταγή που εκδόθηκε και διαβιβάστηκε προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες και Υπουργεία, αλλα δεν είναι ανακοίνωση. Μήπως αναφέρεται στην Ανακοίνωση που εξέδωσε η Συνδικαλιστική εκπροσώπηση των Συνοριακών Φυλάκων, η οποία απαντά στην Υπηρεσιακή διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ; Πρόφανώς διαφεύγει στους συντάκτες του κειμένου το γεγονός, ότι η Υπηρεσιακή Διαταγή εκδίδεται προς το ένστολο προσωπικό, το οποίο αναφέρεται στον εκάστοτε Αρχηγό του Σώματος της ΕΛΑΣ ενώ οι Συνδικαλιστές νομιμοποιούνται στην έκδοση οποιασδήποτε ανακοίνωσης κρίνουν ότι πρέπει να προασπίσουν τα συνδικαλιστικά συμφέροντα των μελών τους, ανακοίνωσης.

Όπως διευκρινίζεται σε μεταγενέστερο χρόνο πηγές του Υπουργείου, “η Υπουργική Διαταγή εκδόθηκε από Υπηρεσία του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ στο πλαίσιο ύφους κοινής ανακοίνωσης των δύο αρμόδιων αναπληρωτών Υπουργών, Γ.Πανούση και της Τ.Χριστοδουλοπούλου, εστιάζοντας στον 3709/11 (διατυπώνεται η απόφαση ότι οι λαθρομετανάστες, δε θα συλλαμβάνονται) σε μια λογική βελτιοποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής”.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής Υπουργός Γ.Πανουσης, στο “ΒΗΜΑ” αναφέρει
«Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα»

Σε δηλώσεις της στο Newspost η αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ.Χριστοδουλοπούλου, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για σημερινή απόφαση ότι δεν θα συλλαμβάνονται οι μετανάστες στα σύνορα. Όπως ανέφερε «ήταν ένα κοινό δελτίο Τύπου που εκδώσαμε προ ημερών μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση​, στο οποίο αναφέραμε ότι ενεργοποιείται ο νόμος 3709/11. Αυτός ο νόμος υπάρχει εδώ και χρόνια, απλά εμείς ενεργοποιούμε διατάξεις του, όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε κράτος δικαίου» τονίζει χαρακτηριστικά.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν ότι «σε μια κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα συστήματα διακινούν την είδηση ότι η κυβέρνηση ανοίγει αύριο όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών! Και σαν έτοιμη από καιρό η μονταζιέρα της Συγγρού διέσπειρε την υποτιθέμενη “αποκάλυψη” προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει».

Η επόμενη ημέρα βρίσκει οργανώσεις και συνιστώσες, να προετοιμάζουν πούλμαν για να μεταβούν στα κέντρα κράτησης, για να παραλάβουν τους λαθρομετανάστες, προκειμένου να τους μεταφέρουν και να τους απελευθερώσουν στο κέντρο της πόλης.. Οι πολιτικοί να επιρρίπτουν ευθύνες οι πρώην στους νυν και τούμπαλιν.. ενώ οι Στρατηγόι της ΕΛΑΣ, βρίσκονται σε “οργασμό” των τακτικών Κρίσεων του Σωματος…

Μισό λεπτό, παιδιά! ..Να οργανωθούμε!

Χαμένοι στην (παρά)μετάφραση!.