Αξιολόγηση κινδύνου και εναρμόνιση μέτρων Τάξης, στο νέο δόγμα της κυβέρνησης.

Τα μέτρα Τάξης της ΕΛ.ΑΣ. για τις παράλληλες συγκεντρώσεις το Σάββατο (31/01) με βασικό στόχο να μη «συναντηθούν» οι δύο πορείες, καθώς και οι αλλαγές στις τάξεις του ένστολου σώματος εξετάζει η κυβέρνηση και ο πολιτικός προϊστάμενος των υπηρεσιών, Γ.Πανούσης. Ενώ παράλληλα, η αναθεώρηση σχεδιασμού των μέτρων ασφάλειας προσώπων και κτιριακών εγκαταστάσεων, αναμένεται να επανεξετασθεί σύμφωνα με τις επιθυμιες της νέας πολιτικής ηγεσίας.

Μια σειρά “προκλήσεων” που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Πανούσης, υπολογίζεται σε λιγότερο από 24 ώρες, με τη διπλή παράλληλη συγκεντρωση το Σάββατο το απόγευμα (31/01).
Έχει προγραμματιστεί αντισυγκέντρωση και πορεία που θα ξεκινήσει από την πλατεία Ομονοίας στις 17.00 αντιφασιστικών οργανώσεων και αντιεξουσιαστων, στην οποία θα συμμετάσχει και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τις 19.00 η Χρυσή Αυγή οργανώνει συγκέντρωση με αφορμή την επέτειο των Ιμίων στο μνημείο για τους πεσόντες στη Λ.Βασιλίσσης Σοφίας, στην πλατεία Ρηγίλλης.
Ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας έχουν εκπονηθεί έπειτα από διαδοχικές συσκέψεις, όλο το προηγούμενο διάστημα, με στόχο για την ΕΛ.ΑΣ. να μην υπάρξει διατάραξη της τάξης και της κοινωνικής ειρήνης και να γίνει εμφανής περιφρούρηση και των δύο εκδηλώσεων.
Όπως επισημαίνουν επιχειρησιακοί παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ, θα προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πολιτικό προϊστάμενο ο οποίος εκτός από τη δική του θέση θα έχει προηγουμένως επικοινωνία με την κυβέρνηση, ώστε να παρατεθεί η πολιτική που θα εφαρμοστεί.
Δεν αποκλείεται ωστόσο να τοποθετηθεί φραγμός στο ύψος της Βουλής έτσι ώστε η πορεία που θα ξεκινήσει από την Ομόνοια να μην κινηθεί προς τη Β.Σοφίας και να επιστρέψει στην στο σημείο προσυγκέντρωσης. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προαναγγελία της εκδήλωσης για το 2014, είχαν απαγορευτεί με απόφαση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής οι πορείες.
Πολλοί ωστόσο βρίσκονται σε αναμονή για τις εντολές προς την ΕΛΑΣ και σε όσους Αστυνομικούς διατεθούν στα μέτρα, μετά και τις δηλώσεις του Νίκου Βούτση στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ότι « υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που υπήρξε μία χρησιμοποίηση ή εν πάση περιπτώσει εκ των πραγμάτων σχέση τέτοια με τον λαϊκό παράγοντα, όταν βρισκόταν σε μεγάλες ή μικρότερες διαδηλώσεις, που μερικές, ίσως αρκετές φορές δημιούργησαν δυσκολίες, δημιούργησαν προβλήματα, δημιούργησαν μία αίσθηση αυταρχικής παρουσίας και νοοτροπίας. Αλλά επί της ουσίας ήταν οι πολιτικές που ασκήθηκαν, που οδήγησαν εκεί τους ανθρώπους που διαδήλωναν και εσάς που εργάζεσθε ευσυνείδητα εκεί που εργάζεσθε».
Ηδη απο την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων των νέων Υπουργών της κυβέρνησης, βγήκαν τα κάγκελα από τη Βουλή ενώ ακολούθως ελήφθη απόφαση να αποχωρήσουν οι ένστολοι, έξω από κατοικίες και απο κάποια Υπουργεία, σύμφωνα με το νέο «δόγμα» μέτρων ασφαλείας. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την αρμόδια επιτροπή εκτίμησης απειλών, ανεξάρτητα από τις επί χάρτου αποφάσεις, τις επιθυμίες και εντολές της νέας πολιτικής ηγεσίας.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού, καθώς επίσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του Υπουργου Εσωτερικών-Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση και αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Πανούση, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να αρνηθούν τους ένστολους σκοπούς, κάθως επέλεξαν οι ίδιοι να μην αλλάξει η φύλαξή τους τώρα που έχουν αναλάβει κυβερνητικές θέσεις και να μην έχουν ένστολους φρουρούς προβληματίζει αλλά μέχρι στιγμής έχει γίνει σεβαστή.
Είχε προηγηθεί επικοινωνία Αξιωματικού της ΕΛΑΣ με το νέο επικεφαλής της εξωτερικής φρουράς του Μεγάρου Μαξίμου, και τον υπεύθυνο της προσωπικής φρουράς του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει επιθυμία αλλαγής των μέτρων ασφαλείας του κτιρίου, με αρνητική ανταπόκριση με τα προκαθορισμένα μέτρα να μένουν ως έχουν. Ενω απο τα περισσότερα Υπουργεία, έχουν απομακρυνθεί οι στατικές αστυνομικές δυνάμεις όπως και στο κτήριο της Βουλής.
Στον “απόηχο” όλων των αλλαγών, υπεγράφη (30/01) το Προεδρικό Διάταγμα για την.. ΕΥΠ, με το οποίο υπάγεται πλέον στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, χωρίς να διευκρινίζεται αν η ευθύνη της ανατίθεται στον Υπουργό, Νίκος Βούτσης, ή εάν θα ελέγχεται από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport