Αθήνα: Συνελήφθη Σύρος τζιχαντιστής του ISIS από την Αντιτρομοκρατική- Διαβιούσε ως “πρόσφυγας” στη δομή του Ελαιώνα (video)

Διαβιούσε στην Ελλάδα από το 2018 ως “πρόσφυγας” στην ανοιχτή δομή του Ελαιώνα, ενώ απασχολούσε τις Ευρωπαϊκές Αρχές για δράση στις τάξεις των τζιχαντιστών, με ακραίες πράξεις βίας και συμμετοχή σε δολοφονίες

Ως λαθρομετανάστης είχε εισβάλλει στην Ελλάδα και είχε καταγραφεί στην πρώτη Υποδοχή στις 28 Μαρτίου 2018. Έκτοτε, διαβιούσε ως “πρόσφυγας” στην ανοιχτή δομή του Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων, όπου και διέμενε ως “οικογενειάρχης” με τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους. Ο ίδιος λίγους μήνες πριν, φωτογραφιζόταν με τους οπλαρχηγούς του ISIS και διακινούσε βιντεοληπτικό υλικό με τα φρικαλέα εγκλήματα στα οποία συμμετείχε στα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο. Ενώ αναγνώρισε τον εαυτό του σε βιντεοληπτικό υλικό στο οποίο είχε καταγραφεί το 2014 να συμμετέχει σε ομαδική δολοφονία τεσσάρων ομήρων από τον ISIS, από τον οποίο δήλωσε ότι αποχώρησε το 2018, οπότε και ταξίδεψε παράνομα στην Ελλάδα μαζί με τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους.

Η δράση και η ταυτότητα του 27άχρονου -κατά δήλωσή του -Σύρου, είχε περιέλθει σε γνώση των Ειδικών Υπηρεσιών Ασφάλειας της Ελλάδος, ωστόσο κρίθηκε ότι η οποιαδήποτε επέμβαση, ενδεχομένως και να δημιουργούσαν προβλήματα στο εσωτερικό της δομής και αναστάτωση μεταξύ των διαβιούντων λαθρομεταναστών, οπότε τέθηκε υπό διακριτική επιτήρηση. Αφορμή για τη σύλληψη του 27άχρονου τζιχαντιστή, σοβαρό επεισόδιο με συμπλοκή εντός της ανοιχτής δομής του Ελαιώνα (18/11) μεταξύ λαθρομεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων και ομάδων για μεταξύ τους αντιπαράθεση σε θέματα διαμονής εντός της δομής. Η περίσταση, κρίθηκε ιδανική συνθήκη και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, προχώρησε στην προσαγωγή και στην συνέχεια στη σύλληψή του (19/11) σε συντονισμένη επιχείρηση εντός της δομής του Ελαιώνα, καθώς χρονικά η συγκυριακή ταύτιση επέτρεπε τη διεξαγωγή για ασφαλή επιχείρηση από το το επιτελείο των Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της ΕΛ.ΑΣ.

Κατά την αυτοψία του κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής, στον οικίσκο ο οποίος είχε παραχωρηθεί στον “πρόσφυγα- οικογενειάρχη” τζιχαντιστή εντός της ανοιχτής δομής στον Ελαιώνα, κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια, τα οποία θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων. Τις προηγούμενες ημέρες ο 27άχρονος με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είχε απευθύνει κάλεσμα για εμπρησμό της δομής. 

Ο 27άχρονος -κατά δήλωση – Σύρος, φέρεται ως μεσαίο στέλεχος στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS/DA’ESH, ενώ φέρεται επίσης να παραδέχτηκε ότι ανήκει ως μέλος του ISIS στη Συρία και πως είχε συμμετάσχει σε αρκετές ανθρωποκτονίες τις οποίες και περιέγραψε, με εκτελέσεις αιχμαλώτων από μάχη με τον αντίπαλο Ελεύθερο Συριακό Στρατό (Free Syrian Army).

Για τον 27άχρονο- κατά δήλωση –  υπήκοο Συρίας, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη και συμμετοχή ως μέλος στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS/DA’ESH, καθώς και για τρομοκρατικές πράξεις, με συμμετοχή του σε ανθρωποκτονία, με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, από κοινού και κατά συρροή.  Ο 27άχρονος, παραπέμφθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ωστόσο η έρευνα για τον ίδιο και τις επαφές που διατηρούσε κατά την παραμονή του στην Χώρα βρίσκονται υπό διερεύνηση από το Αντιτρομοκρατικό επιτελείο σε συνεργασία με Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Ασφαλείας .