Αστυνομικοί διμοιρίας της ΥΑΤ χωρίς εντολή έκαναν χρήση χημικών για 10άτομα

Χημικά από διμοιρία της ΥΑΤ, στην ανωφέρεια της Βουλής, προκάλεσε ένταση στην ειρηνικη συγκέντρωση που ηταν σε εξέλιξη από το απόγευμα σε διαμαρτυρία για την ονοματοδοσία των Σκοπίων.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μελη οργανώσεων σε αντίδραση για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Σκοπίων στην Αθήνα, βρισκόταν σε εξελιξη μπροστά στο ΜΑΣ, ενώ στα σκαλάκια ήταν σε διάταξη Μέτρων Τάξης διμοιρία της ΥΜΕΤ

Μπροστά από τη Βουλή, στο ΜΑΣ της πλ.Συντάγματος, μελη του κινηματος Εθνικής Άμυνας για τη Μακεδονία «Μέγας Αλέξανδρος» και η Επιστημονική Επιτροπή Εθνικών Ζητημάτων.

Δέκα άτομα χωρίς διακριτικά, αποκόπηκαν από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και κινήθηκαν στην ανωφέρεια της Β.Γεωργίου. Απο την πίσω πλευρά- στα “λουλουδάδικα”- χωρίς να έχει διαβιβαστεί εντολή Κέντρου για “χρήση”, κινείται δεύτερη διμοιρία με 15Αστυνομικούς της ΥΑΤ και αποκλείουν την κίνηση των 10 που ειχαν αποκοπεί.

Ακολουθεί επεισόδιο με φραστικές επιθέσεις προς τους ενστόλους της διμοιρίας ενώ ένας διαδηλωτής κλωτσάει την ασπίδα Αστυνομικού της ΥΑΤ με τη διμοιρία της ΥΜΕΤ να κινείται προς την ανωφέρεια της Β.Γεωργίου σε ενίσχυση των συναδέλφων τους.

Χωρίς να έχει διαβιβαστεί εντολή από το Κέντρο ή τον επικεφαλής Διευθυντή Μέτρων, η διμοιρία της Β.Γεωργίου, “κάνει χρήση τριών τεμαχίων χημικών για να ..απωθήσουν τους 10διαδηλωτές, αδικαιολόγητα και προκλητικά”, επισημαίνουν Αστυνομικές πηγές στο Nantiareport.gr.

Στην ένταση που προκλήθηκε απο τη χρηση χημικών, ο κυριος όγκος της διαδήλωσης,  γύρισε στο σημείο που είναι σε εξέλιξη το επεισόδιο με τους Αστυνομικούς και τους 10νεαρούς.

Με εντολή του Διευθυντή η διμοιρία που ενεπλάκη αρχικά από τη Β.Γεωργίου απομακρύνθηκε από το σημείο της έντασης ενώ μόλις εκτονώθηκε η ένταση και η ενισχυτική διμοιρία της ΥΑΤ, έλαβε εντολή για μετακίνηση στη ΛΑΕΔ, μέχρι τη “πέρας του ωραρίου”.

Όπως επισημαίνουν Αστυνομικές πηγές στο Nantiareport.gr, “η ενέργεια των Αστυνομικών της διμοιρίας ΥΑΤ να κάνουν χρήση τριών τεμαχίων χημικών σε αστικό ιστό, ήταν αναιτιολόγητη, με δεδομένο ότι δεν υπήρξε πρόκληση από τους μολις 10νεαρούς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση,  ενώ δεν διαβιβάστηκε σχετική εντολή Κέντρου. Σε μια ειρηνική συγκέντρωση χωρίς ενδείξεις για υποκίνηση επεισοδίων και χωρίς επίθεση σε βαρος των Αστυνομικών εινσ ι αρνητική η εντολή για χρήση”.

Από τη ΓΑΔΑ δεν έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση για τα επεισόδια.

Να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο Συμβούλιο Μεταθέσεων Αξιωματικών της ΓΑΔΑ, δύο Αξιωματικοί -Διοικητής και Υποδιοικητής της Υπηρεσίας   Μέτρων Τάξης μετακινήθηκαν σε ΤΑ εντός Αττικής χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και σχετική επιθυμία απο τους ίδιους. Και οι δύο Αξιωματικοί- μεταξύ άλλων- προτίθενται να προσφύγουν σε ακύρωση της απόφασης.

Τρεις συλλήψεις και ένας τραυματίας,  είναι ο απολογισμός, ενώ διαδηλωτές προκάλεσαν εμπρησμό σημαίας των Σκοπίων.