Αστυνομικοί της Ασφάλειας “σε υπηρεσία” στα ΜΜΜ

Η ανεξέλεγκτη δράση οργανωμένων ομάδων του “χώρου” προβληματίζει τις Υπηρεσιες Ασφαλείας, με τονόημα επιχειρησιακό σχεδιασμό να αναπροσαρμόζεται με στόχευση συλλήψεις δραστών σε δράσεις βανδαλισμών.
Ως «επιβάτες» Αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας σε λεωφορεία, τρόλεϊ, συρμούς Μετρό και ΗΣΑΠ, με περιπολίες, θα βρίσκονται το επόμενο διάστημα σε διατεταγμένη υπηρεσία Μέτρων στόχευση την αποτροπή τον εντοπισμό και σύλληψη όσων ενεργουν σε δράσεις βανδαλισμών και καταστροφών σε ΜΜΜ. Περιπου 100 Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, θα διατεθούν αποκλειστικά στον εντοπισμό και τις συλλήψεις δραστών βανδαλισμών σε ΜΜΜ.

Όπως επισημαίνει Αξιωματικός της ΕΛΑΣ στο nantiareport.gr, “παρατηρείται αυξανόμενη τάση στις ενέργειες βανδαλισμών χωρίς συλλήψεις των δραστών καθώς ενεργούν με αιφνιδιασμό και ενισχύουν τη συνέχιση του μπαράζ βανδαλισμών. Χωρίς συλλήψεις των δραστών τα περιστατικά αυξάνονται. Ωστόσο ακόμα και αυτός ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, εμπεριέχει κινδύνους για το προσωπικό”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι δραστες των επιθεσεων, αυτοπροσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, έχουν διακριβωθεί σε διαδικτυακές αναζητήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, αναρτήσεις σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες διακίνησης ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου, με “χαρτογράφηση” στις γραμμές των ΜΜΜ και οδηγίες για να προβαίνουν σε καταστρέφες στα ακυρωτικά μηχανήματα καθως και “μπροσουρες” με προαναγγελία και κλιμάκωση επιθέσεων, στην “ελεύθερη μετακίνηση χωρίς εισιτήριο στα ΜΜΜ”.

Όπως επισημαίνεται, από Αστυνομικές πηγές, ο μέχρι σήμερα επιχειρησιακός σχεδιασμός προς αποτροπή τέτοιων ενεργειών, με την ανάπτυξη προσωπικού με πολιτική περιβολή σε σημεία ενδιαφέροντος, έφερε πρόστιμα και επιλήξεις στους ενστόλους, καθώς σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους του εκάστοτε επόπτη Αξιωματικού, διαπιστώθηκε ότι ειχαν επιτύχει τις εντολές να παραμείνουν “αόρατοι” καθως … απουσίαζαν κυριολεκτικά από τους τομείς τους.

Σε συσκέψεις της ΕΛ.ΑΣ. με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ Γιάννη Σκουμπούρη ώστε να ληφθούν πρόσθετα αστυνομικά μέτρα στις περιοχές κυρίως περιμετρικά απο τα Εξάρχεια και του Ζωγράφου, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας από το Γενικό Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΑ Γιάννη Σκουμπούρη .

Η κλιμάκωση των επιθέσεων προκάλεσε τον επανασχεδιασμό των αστυνομικών περιπολιών με βασικό στόχο τις συλλήψεις των βάνδαλων ταραχοποιών ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στις καταστροφικές ενέργειες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.