“Η απρόσεκτη «μαφία» των Εξαρχείων”

Μυστικοί αστυνομικοί παραβίασαν το «άβατο» των Εξαρχείων, φέρνοντας στο φως τη σύγκρουση εμπόρων ναρκωτικών και όπλων με αναρχικούς.
Διακίνηση ναρκωτικών, επεισόδια με αναρχικούς, ξυλοδαρμοί αλλοδαπών, ληστείες και αγοραπωλησίες όπλων: όλα όσα κατά καιρούς συμβαίνουν στα σκοτεινά στενά των Εξαρχείων έφερε στο φως πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή. Η μυστική επιχείρηση στο λεγόμενο «άβατο» ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και ολοκληρώθηκε στις 9 Μαρτίου, με την παραπομπή στη Δικαιοσύνη 29 ατόμων. Πρόκειται για νεαρούς από την Αλβανία και την Ελλάδα, οι οποίοι επιδίωξαν να ελέγξουν το εμπόριο χασίς και κοκαΐνης στην πλατεία και στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου, αλλά τελικά κατέληξαν στη φυλακή με βαριές κατηγορίες.
Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη σύλληψή τους, μυστικοί αστυνομικοί υπέκλεψαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των υπόπτων, διείσδυσαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στα στέκια της περιοχής και κατέγραψαν σε πραγματικό χρόνο τη δράση των ναρκεμπόρων και τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών. Στις εκατοντάδες σελίδες των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, γνώση των οποίων έχει η «Κ», ξεχωρίζουν καταγεγραμμένες αναφορές σε αγοραπωλησίες όπλων, στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ακόμα και στο αμερικανικό FBI.

Στις αρχές Φεβρουαρίου αναρτήθηκε στο «Athens Indymedia» βίντεο από επιχείρηση «σκούπα» αναρχικών κατά της «μαφίας» των ναρκωτικών στα Εξάρχεια. Συνοδευόταν από κείμενο με υπογραφή «Συνέλευση για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων».

«Οι ναρκομαφίες με την κάλυψη της αστυνομίας επιχειρούν να μετατρέψουν την περιοχή σε πιάτσα ναρκωτικών και να επιβάλουν στη γειτονιά τον νόμο του ισχυρού και τον φόβο» κατήγγειλαν οι αναρχικοί.

Στο ίδιο κείμενο έκαναν αναφορά σε «ξυλοδαρμούς και ένοπλες απειλές στους δρόμους γύρω από τη ναρκοπιάτσα που έχουν στήσει στις οδούς Μεσολογγίου και Μάνης, λίγα μέτρα δίπλα από το σημείο όπου δολοφονήθηκε από μπάτσους ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος».

Το βίντεο από την επιχείρηση «σκούπα» των αναρχικών.

Η έρευνα
Η μυστική έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος επιβεβαίωσε ότι οι κατηγορούμενοι διακινούσαν ναρκωτικά στην πλατεία Εξαρχείων και στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου, χρησιμοποιώντας ως σημείο συνάντησης το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Μόλις τώρα έφτασα Μεσολογγίου. Φέρε μου ένα τσιγαράκι σοκολάτα» ακούγεται να λέει ένας άγνωστος άνδρας σε μέλος της σπείρας. Μερικές ημέρες αργότερα, αρχηγικό μέλος των ναρκεμπόρων δίνει ραντεβού σε αγοραστή «εκεί όπου πέθανε ο Γρηγορόπουλος».

Οι κατηγορούμενοι πωλούσαν χασίς σε συσκευασίες των δύο και τεσσάρων γραμμαρίων αντί 10 και 20 ευρώ αντίστοιχα. Ακόμα, διακινούσαν «φιξάκια» κοκαΐνης του ενός γραμμαρίου προς 55 ευρώ, αφού πρώτα νόθευαν τα ναρκωτικά με σόδα που προμηθεύονταν από την Ομόνοια. Κάθε πωλητής υπολογίζεται ότι «έσπρωχνε» ημερησίως 100 γραμμάρια χασίς, ενώ τα μέλη της οργάνωσης πρόλαβαν να διακινήσουν δέκα κιλά κάνναβης και 130 γραμμάρια κοκαΐνης πριν οδηγηθούν στη φυλακή.

Ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν από την Αστυνομία. (Φωτογραφία: ΕΛ.ΑΣ.)
Ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν από την Αστυνομία. (Φωτογραφία: ΕΛ.ΑΣ.)

Όπως αποδείχθηκε, έκρυβαν τα ναρκωτικά σε διαμέρισμα – «καβάτζα» στην οδό Ανδρέα Μεταξά, στην καρδιά των Εξαρχείων και είχαν ως στέκι τους κοντινό εστιατόριο, το οποίο αποκαλούσαν κωδικοποιημένα «Κρητικός». Σε περίπτωση καταδίωξής τους ευελπιστούσαν ότι θα έβρισκαν καταφύγιο στην πλατεία, όπου «δεν πατάει το πόδι του αστυνομικός».

Χρησιμοποιούσαν ως «βαποράκια» Αλγερινούς μετανάστες και ταυτόχρονα, απειλούσαν και ξυλοκοπούσαν τους ανταγωνιστές τους. «Στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τη διακίνηση προέβαιναν συστηματικά σε χειροδικίες και απειλές εις βάρος αλλοδαπών ανταγωνιστών. Οι βίαιες πράξεις γίνονταν και εις βάρος αλλοδαπών που πωλούσαν αγαθά στη μαύρη αγορά», επισημαίνεται στην πολυσέλιδη έκθεση που συνέταξε για την υπόθεση η Ασφάλεια Αττικής.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ένας από τους κατηγορουμένους επιτέθηκε και «άνοιξε το κεφάλι» νεαρού Ελληνα, που αποπειράθηκε να πωλήσει χαρτόνια εμποτισμένα με LSD («τριπάκια») στην περιοχή που είχαν υπό τον έλεγχό τους.

«Βγάζει τα εννέα κομμάτια που είχε μαζί του, τα βάζω στην τσέπη μου και του δίνω μια στο κεφάλι και του το άνοιξα. Έφυγε τρέχοντας», ακούγεται να λέει σε συγκατηγορούμενό του, ένας από τους συλληφθέντες.

Έναν μήνα αργότερα, ο ίδιος προέτρεψε 25χρονο Έλληνα συνεργό του με ψευδώνυμο «Λεβέντης» να επιτεθούν σε Αιγύπτιους μικροπωλητές. «Εχουν κατέβει οι Αιγύπτιοι, έλα κάτω να ρίξουμε καμιά φάπα» του λέει το απόγευμα της 19ης Ιανουαρίου. «Τρώω κάτι και έρχομαι», απαντά εκείνος.

«Ούτε 70 ευρώ σήμερα..
Ο αποκαλούμενος «Λεβέντης», όπως και ένας ακόμα Έλληνας συγκατηγορούμενός του είχαν προσαχθεί το 2010 ως ύποπτοι για συμμετοχή σε συγκρούσεις με την αστυνομία στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Τους τελευταίους μήνες, πάντως, τα επεισόδια και η παρουσία ΜΑΤ στα Εξάρχεια ζημίωνε τα συμφέροντά τους, όπως αποκαλύπτεται στις συνομιλίες που κατέγραψε η Αστυνομία. Το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου 2017, για παράδειγμα, δύο από τα μέλη της ομάδας ακούγονται να δυσανασχετούν για τα επεισόδια που μαίνονταν στα Εξάρχεια και τη συνεπακόλουθη παρουσία ανδρών των ΜΑΤ στην περιοχή.

«Φύγαμε απ’ εκεί γιατί ήρθαν ΜΑΤάδες. Είχε επεισόδια. Ούτε 70 ευρώ δεν έκανα σήμερα», λένε χαρακτηριστικά.

Η έρευνα κατέδειξε ότι στα Εξάρχεια, εκτός από ναρκωτικά διακινούνται και όπλα. Τον Δεκέμβριο, ο ένας από τους συλληφθέντες συζητώντας με συνεργό του ακούγεται να κομπάζει για ένα αεροβόλο που είχε μόλις αγοράσει: «Αδελφέ, ξέρεις τι αγόρασα; Θα σου φύγει το μυαλό, σε απόσταση τριών μέτρων, τον καλύτερο τον έχουμε γ….». Μέχρι τη σύλληψή τους, οι ύποπτοι μιλούσαν εκ νέου για «σίδερα» και «εργαλεία», αναφορές που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. παραπέμπουν ευθέως σε οπλισμό.

Έφοδοι, κυνηγητό και ξυλοδαρμοί από αναρχικούς
Στις αρχές Φεβρουαρίου αναρχικοί προκάλεσαν φθορές στο στέκι των ναρκεμπόρων, το εστιατόριο της οδού Ανδρέα Μεταξά το οποίο οι διακινητές αποκαλούσαν «Κρητικός», και δύο εβδομάδες αργότερα έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα-αποθήκη των ναρκωτικών του κυκλώματος.
Βίντεο από άλλη επιχείρηση «σκούπα» των αναρχικών.
«Τα Εξάρχεια αποτελούν γειτονία ταυτισμένη με την ανάπτυξη της πολιτικής και κοινωνικής αμφισβήτησης», έγραψαν εκείνες τις μέρες στο Διαδίκτυο, καλώντας σε «συνεχή αγώνα απέναντι στις ναρκομαφίες και στον κοινωνικό κανιβαλισμό».

Τα δύο περιστατικά, όπως και ο ξυλοδαρμός από κουκουλοφόρους μελών της σπείρας, συνέβησαν εν μέσω της μυστικής έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. και έχουν αποτυπωθεί με λεπτομέρεια στην έκθεση της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. Οι αξιωματικοί της υπηρεσίας στα επίσημα έγγραφά τους επισημαίνουν ότι «οι συχνές βιαιοπραγίες και η καθημερινή διακίνηση ναρκωτικών κατέστησαν τα μέλη της οργάνωσης ανεπιθύμητα, με συνέπεια τις αρχικά σποραδικές και μετέπειτα εντατικές επιθέσεις μασκοφόρων σε βάρος μελών της εγκληματικής οργάνωσης».

Aπό τις καταγεγραμμένες συνομιλίες ξεχωρίζει αυτή στην οποία οι διακινητές, σχολιάζοντας τη στοχοποίησή τους από αντιεξουσιαστές, επικαλούνται τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». «Μου είπε να φύγεις από εκεί γιατί στη μέση είναι οι “Πυρήνες της Φωτιάς”», λέει σε συγκατηγορούμενό του ο 24χρονος «Νάσος» από την Αλβανία. Ο ίδιος ενημέρωσε τους συνεργούς του για το «ντου» στην καβάτζα με τα ναρκωτικά: «Μπήκαν στο σπίτι οι αναρχικοί. Έσπασαν την πόρτα και όλα», ακούγεται να λέει. Νωρίτερα, νεαρός που πουλούσε χασίς στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ξυλοκοπήθηκε από αναρχικούς, ενώ παρόμοιες επιθέσεις είχαν δεχθεί αρκετά μέλη της σπείρας.

 

«Με πήρε τηλέφωνο και έχει πρόβλημα, τον έδειραν οι αναρχικοί», ακούγονται να λένε σε μεταξύ τους τηλεφωνική συνομιλία δύο από τους διακινητές.
Περιστατικά με πρωταγωνιστές μέλη της αποκαλούμενης «πολιτοφυλακής των Εξαρχείων» είχαν καταγραφεί και στο παρελθόν. Το πιο ηχηρό ήταν δίχως αμφιβολία η δολοφονία του Αιγύπτιου «ντίλερ» τον Ιούνιο του 2016 στον πεζόδρομο της οδού Θεμιστοκλέους. Ο 36χρονος ήταν γνωστός στην πλατεία Εξαρχείων ως διακινητής μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών. Αρκετούς μήνες πριν από τη δολοφονία ο Χαμπίμπι, όπως τον αποκαλούσαν στην πλατεία, είχε στοχοποιηθεί από αναρχικούς, που δημόσια είχαν καταγγείλει ότι επετίθεντο σε θαμώνες, συχνά απειλώντας τους με μαχαίρι. Την ευθύνη για τον φόνο που παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστος είχαν αναλάβει οι «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων».

Λίγες εβδομάδες πριν από την εξάρθρωση της οργάνωσης, τα μέλη της άδειασαν το διαμέρισμα στην οδό Μεταξά και έκρυψαν προσωρινά το χασίς και την κοκαΐνη σε πρασιά επί της οδού Κωλέττη. Στη συνέχεια, μετέφεραν το κρησφύγετο στου Γκύζη και συνέχισαν τη δράση τους πουλώντας χασίς στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας στην Πατησίων και στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου. «Πάω να δώσω παραγγελία στου Ζωγράφου», έχει καταγραφεί να λέει σε συνεργό του ένας 26χρονος, και στην αμέσως επόμενη συνομιλία αποκαλύπτει ότι το ραντεβού αφορούσε την πώληση 400 γραμμαρίων χασίς στην είσοδο της Πολυτεχνειούπολης.

Μιλώντας στην «Κ» ο συνήγορος ενός από τους κατηγορουμένους, Δημήτρης Γκαβέλας, ανέφερε: «Στην υπό κρίση υπόθεση είναι προβληματική και για νομικούς λόγους και για λόγους ουσίας η απόδοση κατηγορίας περί εγκληματικής οργάνωσης. Η εξατομίκευση της αξιόποινης συμπεριφοράς κάθε κατηγορουμένου αποτελεί τον ύψιστο στόχο της δικαστικής λειτουργίας καθώς και της δικής μου υπεράσπισης».

Ληστεία σε απευθείας μετάδοση
«Καλησπέρα, βγάλε ό,τι έχεις τώρα! Μην πατήσεις τίποτα γιατί σου την άναψα. Ανοιξε τη σακούλα και βάλε μέσα τα λεφτά. Και μάζεψε και τα τσιγάρα μη σου την ανάψω. Το τηλέφωνό σου πού είναι; Κλείσ’ το τώρα! Και βάλε και τα τσιγάρα μέσα. Κάτσε στα γόνατα. Κάτσε στα γόνατα».

Από τα τέλη Δεκεμβρίου και μέχρι τη σύλληψή τους, τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος επιδόθηκαν σε μπαράζ ληστειών και κλοπών σε Εξάρχεια, Αμπελοκήπους και αλλού, επιταχύνοντας τη σχεδόν βέβαιη πορεία τους προς τις φυλακές Κορυδαλλού. Ορισμένες από τις επιθέσεις, όπως αυτή στο σούπερ μάρκετ «ΟΚ» λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν σε «απευθείας μετάδοση» από τους αστυνομικούς, αφού ένας από τους δράστες είχε… τηλεφωνική επικοινωνία με συνεργό του. Εκείνο το βράδυ, δύο μέλη της σπείρας είχαν αρπάξει 800 ευρώ από το ταμείο του σούπερ μάρκετ, καθώς επίσης τσιγάρα και ποτά, τα οποία έκρυψαν στην «καβάτζα» με τα ναρκωτικά. «Φέρε μου τα κλειδιά του σπιτιού γιατί έχουμε πάρει ουίσκι, απ’ όλα έχουμε πάρει», είπαν σε συνεργό τους, αμέσως μετά τη διαφυγή τους.

Ο ένας απ’ αυτούς συνελήφθη μερικές εβδομάδες αργότερα, κατά τη διάρκεια αιματηρής απόπειρας ληστείας εις βάρος νεαρού Αλβανού. Ο «Οδυσσέας», όπως ήταν το όνομα του θύματος, συναντήθηκε με τους ναρκέμπορους προκειμένου να αγοράσει τέσσερα γραμμάρια κοκαΐνης.

«Είμαι με κάτι κορίτσια και θέλω τέσσερα», τους είχε πει από το τηλέφωνο. Στη διάρκεια του ραντεβού, οι ναρκέμποροι επιτέθηκαν και τραυμάτισαν με μαχαίρι στο κεφάλι τον «Οδυσσέα» αρπάζοντάς του τα χρήματα που είχε μαζί του. Ο ένας καταδιώχθηκε και τελικά συνελήφθη από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, ενώ οι άλλοι δύο βρήκαν καταφύγιο στην πλατεία Εξαρχείων.

Η κλοπή του Smart

Το κλεμμένο όχημα κατέληξε σε είσοδο πολυκατοικίας των Εξαρχείων.
Η πιο χαρακτηριστική, πάντως, υπόθεση αφορά την κλοπή ενός Smart. Εγινε το βράδυ της 27ης Ιανουαρίου και αποκαλύφθηκε δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, όταν κάτοικοι βρήκαν το μικρό Ι.Χ. «καρφωμένο» στην είσοδο πολυκατοικίας επί της οδού Μεσολογγίου 17. Τι είχε συμβεί; Ενα από τα μέλη τής σπείρας προσπάθησε να μετακινήσει το κλεμμένο Smart, μπέρδεψε το γκάζι με το φρένο και προσέκρουσε στην είσοδο της πολυκατοικίας ανεβαίνοντας μάλιστα τα σκαλιά της εισόδου.

«Ρε αδελφέ, μου κόλλησε το πόδι και δεν έβρισκα το φρένο. Μια χαρά το έφερα ώς εκεί. Μετά δεν έβρισκα το φρένο, ούτε είχα πιει», είπε σε συνεργό του, που του ζήτησε τον λόγο.
_________________

* ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ, Kathimerini.gr