Αποζημίωση €700.000 καταβάλει το Δημόσιο για την καταστροφή λεωφορείων από μολώτοφ – Η ΕΛ.ΑΣ πήγε με καθυστέρηση, αναφέρει το ΣτΕ

Το ποσό των €700.000 για την ολοσχερή καταστροφή δυο λεωφορείων της ΕΘΕΛ Α.Ε. τα οποία πυρπόλησαν με μολώτοφ ομάδων ταραξιών, υποχρεωνει το Συμβούλιο της Επικρατείας να καταβάλλει το Ελληνικο Δημοσιο καθώς δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής από τις Αστυνομικές δυνάμεις πάρα τις εντολές της φυσικής ηγεσίας του Σώματος.

image

Τα λεωφορεία καταστράφηκαν ολοσχερώς σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα, το 1997 στην Πατησιών και το 1998 στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου -δηλαδή -πριν 19 χρόνια. Η ΕΘΕΛ (μέσω της εταιρείας που ήταν ασφαλισμένα τα δυο λεωφορεία) προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια το 2000 και η οριστική και αμετάκλητη απόφαση εκδόθηκε μόλις μετά από 16 χρόνια.

Ήταν το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1997, στην φοιτητική εστία επί της οδού Πατησίων 279 διεξάγεται συναυλία με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ομάδα περίπου 100 κουκουλοφόρων βγήκαν από την φοιτητική εστία με ρόπαλα και απέρριπταν βόμβες μολότωφ προκαλώντας ζημιές σε καταστήματα και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Κι ενώ ήταν σε εξέλιξη τα επεισόδια, διερχόμενος σε Τακτικό δρομολόγιο Μαρούσι-Αθήνα, το λεωφορείο της ΕΕΘΕ. Στη στάση του Αγίου Λουκά, η ομάδα των κουκουλοφόρων με ρόπαλα ακινητοποίησαν το λεωφορείο και αφού έσπασαν τα τζάμια πέταξαν στο εσωτερικό του βόμβες μολότωφ. Παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ έντρομοι οι επιβάτες και ο οδηγός αποβιβάστηκαν από το φλεγομενο λεωφορείο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η ΕθΕΛ διεκδίκησε ως αποζημίωση για την καταστροφή του λεωφορείου το ποσό των 137.931 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι δυνάμεις της Αστυνομίας (ΥΜΕΤ) κατέφθασαν στην φοιτητική εστία μετά την έναρξη των επεισοδίων για να συνοδεύσουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής που ήδη αφιχθεί και επιχειρούσαν στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς.

Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται ότι τα αρμόδια στελέχη της ΕΛΑΣ, αν και είχαν λάβει εντολές από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα λόγω της επίμαχης συναυλίας, «δεν ευρίσκοντο εκεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αλλά έφθασαν εκεί μετά την έναρξη των επεισοδίων, χωρίς να προσδιορίζεται από την Αστυνομία η ώρα άφιξης των αστυνομικών δυνάμεων, πάντως είχε λάβει χώρα η πυρκαγιά από την οποία καταστράφηκε το λεωφορείο».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ισχυρισμός του Δημοσίου ότι το Αστυνομικό Τμήμα Άνω Πατησίων είχε διατάξει την λήψη μέτρων τάξης με δύναμη πέντε αστυνομικών «εκτός και πέρα του χώρου της φοιτητικής εστίας».

Τελικά, το ΣτΕ απέρριψε όλους του ισχυρισμούς του Δημοσίου και έκανε δεκτή την αίτηση αποζημίωσης της ΕΘΕΛ Α.Ε.

Η δεύτερη απόφαση του ΣτΕ αφορά το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 1998, μετά από μουσική εκδήλωση περίπου 600 ατόμων, στο αίθριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου κατά του «Νόμου Αρσένη» για την παιδεία.

Με τη λήξη της εκδήλωσης 50 κουκουλοφόροι με ξύλα, πέτρες, κ.λπ, άρχισαν να πετούν βόμβες μολότωφ προκαλώντας εμπρησμούς σε καταστήματα και αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων ένα σχολικό λεωφορείο και ένα λεωφορείο της ΕΘΕΛ. Τον εμπρησμό των δύο λεωφορείων ανέλαβε η «Αναρχική Περίπολος στους Δρόμους».

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας και πάλι ανακύπτει ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ., καθώς ενώ είχαν λάβει τις σχετικές εντολές για μέτρα ασφαλείας στις τρεις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης, δεν εφαρμόστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο.

Αρχικά, ειχαν διατεθεί 15 αστυνομικοί οι οποίοι μειώθηκαν στην συνέχεια στους 10, καθώς οι πέντε διατάχθηκαν να μεταβούν σε στατική φύλαξη του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, με τα άτομα να έχουν προσεγγίσει την Αστυνομική Υπηρεσία.

Και σε αυτη την περίπτωση το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την εξασφάλιση της δημοσίας ειρήνης και ευταξίας, την προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών και την τήρηση της τάξης στους δημόσιους χώρους, καθώς και στις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Τελικά, επιδικάστηκε το ποσό των 137.931 ευρώ για την καταστροφή κάθε ενός από τα δύο λεωφορείου που καταστράφηκαν (συνολικά 275.862 ευρώ). Το ποσό αυτό μαζί με τους τόκους όλων αυτών των ετών ανέρχεται τελικά στα 700.000 ευρώ. Ποσό, που υποχρεούται το Δημόσιο να καταβάλει.
_______
*protothema.gr