Αποκαλύψεις για τα όπλα του Έβρου|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Γνωστοί στις διωκτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποδεικνύονται οι τρεις κουρδικής καταγωγής Βρετανοί υπήκοοι που συνελήφθησαν στα μέσα Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη να μεταφέρουν κρυμμένα σε τροχόσπιτα χιλιάδες όπλα και πυρομαχικά.

image

Από στοιχεία που έχουν προκύψει στη διάρκεια των τελευταίων ημερών αποκαλύπτεται ότι οι κατηγορούμενοι ανήκουν σε κύκλωμα που –ήδη από το 2013– αγοράζει όπλα από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τα διακινεί στο Ιράκ. Μέλη του έχουν συλληφθεί σε Αγγλία, Γερμανία, καθώς και στην Τουρκία, ωστόσο οι διωκτικές αρχές των συγκεκριμένων χωρών δεν είχαν μέχρι πρότινος συσχετίσει τις φαινομενικά ξεχωριστές μεταξύ τους υποθέσεις.
Πηγή κοντά στην έρευνα αποκάλυψε στην «Κ» ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο άτομα που φέρονται να ανήκουν στο ίδιο δίκτυο λαθρεμπόρων συνελήφθησαν στα Iψαλα της Τουρκίας, κοντά δηλαδή στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Πρόκειται για δύο Βρετανούς υπηκόους με καταγωγή από το Ιράκ και το Ιράν αντίστοιχα, οι οποίοι μετέφεραν 70.000 φυσίγγια κρυμμένα στο όχημά τους. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, οι συλληφθέντες μπήκαν στην Τουρκία προερχόμενοι από την Ελλάδα, μέσω δηλαδή του μεθοριακού σταθμού Κήπων Εβρου, ενώ τα κρυμμένα πυρομαχικά εντοπίστηκαν με τη χρήση μηχανήματος x-ray.
Τα παραπάνω μοιάζουν να ενισχύονται και από φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή της η «Κ». Τραβήχτηκαν τον περασμένο Νοέμβριο σε Τουρκία και Ιράκ και απεικονίζουν όπλα αλλά και το τροχόσπιτο με το οποίο εικάζεται ότι γινόταν η μεταφορά του παράνομου φορτίου. Η μία από τις φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή της η «Κ» έχει τραβηχτεί τον Νοέμβριο και απεικονίζει ένα αυτοκίνητο τύπου τζιπ (με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας) και το τροχόσπιτο το οποίο ρυμουλκεί, κατά τη διάρκεια στάσης σε αυτοκινητόδρομο της Τουρκίας. Σε άλλη φωτογραφία απεικονίζεται ένα ανήλικο παιδί να κρατάει όπλο παρόμοιο με εκείνα που κατέσχεσαν Ελληνες αξιωματούχοι στην Αλεξανδρούπολη.
Οι κουρδικής καταγωγής Βρετανοί συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού και της Αστυνομίας στις 13 Φεβρουαρίου. Οι δύο εντοπίστηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ο τρίτος στο τελωνείο των Κήπων. Κρυμμένα, μέσα στα δύο τροχόσπιτα που ρυμουλκούσαν με τα αυτοκίνητά τους, βρέθηκαν περισσότερα από 20 όπλα και 220.000 σφαίρες. Οι δύο πρώτοι σκόπευαν να ταξιδέψουν με πλοίο αρχικά προς τη Χίο και από εκεί στο Τσεσμέ της Τουρκίας με πλοιάριο που εκτελεί τοπικό δρομολόγιο. Ο τρίτος συνελήφθη στο τελωνείο Κήπων.
Οπως αποκάλυψε η «Κ», λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει ταξίδι-μυστήριο στο Ντιγιαρμπακίρ της Ανατολικής Τουρκίας, προκειμένου –σύμφωνα με μια εκδοχή– να διευθετήσει διοικητικού χαρακτήρα εκκρεμότητες με το τουρκικό Δημόσιο εξαιτίας των οποίων δεν του είχε αρχικά επιτραπεί η είσοδος με το τροχόσπιτο στην Τουρκία. Οι ίδιοι πάντως, απολογούμενοι ενώπιον του ανακριτή Αλεξανδρούπολης, υποστήριξαν ότι εισέπραξαν ποσά μεταξύ 2.000 – 3.000 ευρώ προκειμένου να μεταφέρουν τα όπλα και τα πυρομαχικά στις κουρδικές επαρχίες του Βορείου Ιράκ. Η συνήγορός τους μάλιστα, Σοφία Σαριπανίδου, είχε υποστηρίξει σε δηλώσεις της στην «Κ» ότι οι κατηγορούμενοι είχαν κατονομάσει τους τελικούς παραλήπτες των όπλων και πυρομαχικών.
Οι συλληφθέντες έφτασαν στη χώρα στις 2 Φεβρουαρίου με πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Μπάρι – Ηγουμενίτσα και ταξίδεψαν οδικώς στην Αλεξανδρούπολη


*του Γιάννη ΣΟΥΛΙΩΤΗ, “Κ”