Οταν στη Δικαστική Απόφαση επιβολής ή αρσης περιοριστικών όρων- αν και άμεσα εκτελεστή- δεν εναρμονίζονται οι ενέργειες από τις Αστυνομικές Αρχές και σε .. αυθαίρετη ερμηνεία του Νόμου “επιβάλλουν” περιορισμούς.
Με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους η Έδρα του πενταμελούς Εφετείου αποφάσισε (05/04) την αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Μεταξύ αλλων περιοριστικών όρων στον πρωην Υπουργό επιβλήθηκε ο περιορισμός της εξόδου από τη χώρα, η κατάθεση διαβατηρίου και ΔΑΤ, πράξεις άμεσα εκτελεστές με τα δικαστικά έγγραφα να διαβιβάζονται στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές προς εκτέλεση της απόφασης.
Ωστόσο αυτή η απόφαση, έρχεται να “εκθέσει” την ΕΛΑΣ καθώς από επισήμανση στο nantiaReport και σχετικό ρεπορτάζ, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αν και με σχετική (νεότερη) απόφαση αίρονται οι περιοριστικοί όροι που ειχαν επιβληθεί, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες, ταξιδιωτικά έγγραφα κατά παράβαση του Νόμου παρακρατούνται από τις … Αστυνομικές Αρχές.
Χαρακτηριστική η υπόθεση επιχειρηματία (η ποινική υπόθεση του οποίου βρίσκεται σε εκδίκαση αυτή την περίοδο στα Ελληνικά Δικαστήρια) και ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας (με την ιατρικη αντιμετώπιση, να γίνεται σε εξειδικευμένο Ιατρικό Ίδρυμα του εξωτερικού).
Στην ποινική μεταχείριση του εν λόγω υπόδικου, αν και έχει αρθεί (για λογους υγειας) από τις Δικαστικές Αρχές, ο περιοριστικός ορος της απαγόρευσης εξόδου και δεν του έχει επιβληθεί διάταξη κατάθεσης του διαβατηρίου του, δεν του επιτρέπεται από την Αστυνομία η έκδοση διαβατηρίου όπως ισχύει για όλους τους πολίτες- χωρίς αιτιολογία-
Λόγω της βραβευμένης καταστασης της υγειας του, υποχρεώνεται για την ιατρική του αντιμετώπιση να ταξιδευει σε χωρα που βρίσκεται σε ισχύ η έκδοση βίζας. Ετσι κάθε εξι μήνες, υποχρεώνεται να εκδίδει διαβατήριο ετήσιας διάρκειας καθώς λόγω των διατάξεων για τη χορήγηση βίζας, το ελάχιστο της διάρκειας ισχύος διαβατηρίου είναι ενός έτους.
Όπως επισημαίνεται από τους Δικαστικούς Κύκλους, τους περιοριστικούς όρους που επιβάλλουν οι Δικαστικές Αρχές μπορούν να αρθούν από τις ίδιες Αρχές (Δικαστικες) με την Αστυνομία σε εκτελεστικό ρόλο ως προς τις Δικαστικές αποφάσεις και είναι υποχρεωμένη στην εφαρμογή τους.
Η Δικαστική αυτή απόφαση (του Άκη Τσοχατζόπουλου) έρχεται να δώσει τέλος στην “παρερμηνεία” που χρησιμοποιούσε η Ελληνική Αστυνομία καθώς αποδεικνύει ότι τον περιοριστικό όρο της επιστροφής του διαβατηρίου ή της μη έκδοσης καινούργιου μπορεί να τον επιβάλλουν μόνο οι Δικαστικές Αρχές. Επομένως η Αστυνομία μόνο εκτελεί τις Δικαστικές αποφάσεις -ως μόνη αρμόδια Αρχη- μπορεί να αφαιρέσει διαβατήριο ή να μην έκδοσει καινούριο μόνο στην περίπτωση που έχει συγκεκριμένο περιοριστικό όρο κατηγορούμενος. Έτσι ανοίγεται ο δρόμος για την επιστροφή των δεκάδων διαβατηρίων που Αυθαιρέτως και “επιλεκτικά” παρακρατεί κατα παραβαση του Νόμου η ΕΛΑΣ..