Αποδέσμευση της ΕΛ.ΑΣ. από φυλακές, μεταγωγές και Δικαστήρια. Στελέχωση και ανάληψη καθηκόντων, ζητά η ΠΟΥΕΦ

Η άμεση αποδέσμευση Αστυνομικών από υπηρεσίες αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και η διάθεσή τους προς εκτέλεση των κυρίως καθηκόντων τους, καθώς και η πρόσληψη Εξωτερικών Φρουρών τέθηκαν σε κοινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της ΠΟΥΕΦ και της ΠΟΑΣΥ.

Σε κοινή συνάντηση εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (10/03), συζητήθηκαν θέματα που απασχολούς Αστυνομικούς και Εξωτερικούς Φρουρούς, ενώ έθεσαν κοινούς στόχους δράσης.

Στη σύσκεψη, με δεδομένο τις πολιτικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες κατάργησης των Φυλακών Τύπου Γ, τέθηκε από τους εκπροσώπους των δύο Ομοσπονδιών, πρόταση για την πλήρη αποχώρηση της ΕΛΑΣ από το κατάστημα κράτησης του Δομοκού, με την ολοκλήρωση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Σε αυτά τα πλαίσια, συζυτήθηκε επίσης, η άμεση αποδέσμευση  Αξιωματικών της ΕΛΑΣ από την επιτήρηση και τη συνδρομή στην περιμετρική φύλαξη Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης, καθώς και η αποχώρηση των Αστυνομικών από τις Υπηρεσίες Εξωτερικής Φύλαξης της χώρας,  με την άμεση ανάδειξη βαθμοφόρων Εξωτερικών Φρουρών. Ενώ και οι μεταγωγές κρατουμένων -όπου αυτές εκτελούνται από την ΕΛΑΣ-, καθώς και η φύλαξη Δικαστικών Μεγάρων, Δικαστικών αιθουσών και τομέων αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προτάθηκε να ανατεθεί στην Υπηρεσία Εξωτερικής Φύλαξης Σωφρονιστικών Καταστημάτων, με την πρόσληψη και στελέχωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτή η αποδέσμευη Αστυνομικών, όπως διατυπώθηκε, “θα ενισχύσει σημαντικά την ΕΛΑΣ σε προσωπικό, το οποίο θα διατεθεί προς εκτέλεση των κυρίως καθηκόντων τους, και θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη”.

 Όπως τέθηκε από την πλευρά των εκπροσώπων της ΠΟΥΕΦ, “η 15ετής εμπειρία των Εξωτερικών Φρουρών, στη φρούρηση των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, είναι αδιαμφισβήτητη”. Εκπρόσωποι των δύο Ομοσπονδιών, δεσμεύτηκαν για επόμενες συναντήσεις, καθώς και για κοινές συναντήσεις προς ενημέρωση των πολιτικών προισταμένων των αρμόδιων Υπουργέιων- Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης- οι οποίες θα πραγματοποιηθούν.