Από το φόνο του Υπασπιστή Γ.Βασιλάκη, υπό παρακολούθηση ο δραπέτης συνεργός της Πόλας Ρούπα

Στο επίκεντρο της έρευνας που είχε ακολουθήσει τη δολοφονία με δέμα-βόμβα του αστυνομικού Γιώργου Βασιλάκη, υπασπιστή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Ιούνιο του 2010, είχε βρεθεί ο 37χρονος σήμερα Γ.Χ., συνεργός –κατά πληροφορίες– της Πόλας Ρούπα. Οπως αποκαλύπτουν στην «Κ» καλά ενημερωμένες πηγές, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής που είχαν αναλάβει την έρευνα για το συμβάν είχαν επικεντρώσει από την πρώτη στιγμή την προσοχή τους στον Γ.Χ., με την ελπίδα ότι θα τους οδηγούσε στα ίχνη του μέχρι σήμερα καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα. Ο επικηρυγμένος δραπέτης, εξάλλου, είχε ταυτοποιηθεί από δακτυλικά και παλαμικά αποτυπώματα ως ο αποστολέας του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου που είχε σταλεί στο γραφείο του τότε υπουργού, ενώ ταυτόχρονα είχε προκύψει συμμετοχή του 37χρονου σήμερα ομογενούς από το Καζαχστάν στην απαγωγή –το 2008– του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, την οποία είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει ο Παλαιοκώστας. Για την ανάμειξή του στην υπόθεση, μάλιστα , ο Γ.Χ. είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, ποινή που εξέτιε στις φυλακές της Κρήτης μέχρι το φθινόπωρο του 2015, οπότε απέδρασε. Ηδη, πάντως, από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 αξιωματούχοι «ειδικών» υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. είχαν πληροφορίες και ενδείξεις ότι ο Γ.Χ. είχε ενεργό συμμετοχή σε υποθέσεις λαθρεμπορίας όπλων και ότι –αν και έγκλειστος– λειτουργούσε ως «delivery» πυρομαχικών, τροφοδοτώντας ομάδες του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης». Ο 37χρονος παρέμενε για σειρά ετών στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. και η απόδρασή του από τις αγροτικές φυλακές Κρήτης τον Σεπτέμβριο του 2015, «μόλις» ένα χρόνο πριν από την αποφυλάκισή του, σήμανε εκ νέου συναγερμό στην Αντιτρομοκρατική. Η φυγή του από τη φυλακή συμπίπτει χρονικά με τη σύλληψη του Γιώργου Πετρακάκου (κατηγορείται ως συνεργός των Μαζιώτη, Ρούπα) στον Βόλο και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι απέδρασε για να ενισχύσει την ομάδα της καταζητούμενης τότε Ρούπα.

Δακτυλικά αποτυπώματα του Γ.Χ. βρέθηκαν σε όπλα και αυτοκίνητα στα κρησφύγετα της τρομοκράτισσας του «Επαναστατικού Αγώνα»

Πράγματι, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», αποτυπώματά του έχουν ταυτοποιηθεί στα δύο αυτοκίνητα που βρέθηκαν σε κλειστό πάρκινγκ στον Αλιμο. Το ένα από αυτά είχε χρησιμοποιήσει ο Νίκος Μαζιώτης κατά τη διαφυγή του έπειτα από ληστεία σε τράπεζα στην Κλειτορία Αχαΐας. Αποτυπώματα του 37χρονου έχουν εντοπιστεί και στα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι της Ρούπα στην Ηλιούπολη, ενώ ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ταυτοποιηθεί ως ο ένας από τους τρεις δράστες της ένοπλης ληστείας σε τράπεζα στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας που φέρεται να διέπραξε η Ρούπα, με λεία 180.000 ευρώ.

Τέλος, ως ένδειξη σύμπραξης της 48χρονης με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ερμηνεύουν οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. τη δραστηριοποίηση της 25χρονης Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου στο πλάι της Ρούπα. Και αυτό διότι η νεαρή κοπέλα συνδέεται φιλικά με άτομα από το περιβάλλον των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «Συνωμοσία». Στο παρελθόν έχει συλληφθεί κατά την εκκένωση κατάληψης στα Εξάρχεια.

______________

* Γιαννης Σουλιώτης/ kathimerini.gr