Από 11 φορές ισόβια και κάθειρξη 1.763 ετών, μόλις 17 χρόνια!

Κάποτε, το 1975 για την ακρίβεια, η Πολιτεία δια στόματος Κωνσταντίνου Καραμανλή διεκήρυξε πως «όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια».

Η δέσμευση αυτή που αφορούσε τους πρωταιτίους της 21ης Απριλίου, τηρήθηκε κατά γράμμα, παρά τις πρωτοβουλίες που εκδηλώθηκαν κατά καιρούς για την αποφυλάκιση των αρχιχουντικών για ανθρωπιστικούς λόγους.
Σήμερα, όμως όταν λέμε ισόβια εννοούμε πάλι ισόβια ή τίποτε λιγότερο; Ευτυχώς ή δυστυχώς, μόνο ισόβια δεν εννοούμε. Ένας ισοβίτης μπορεί, υπό ορισμένες προυποθέσεις, να αποφυλακιστεί ακόμη και σε οκτώ χρόνια. Αν όμως πρόκειται για πολυισοβίτη που έχει στην πλάτη και μερικές χιλιάδες χρόνια κάθειρξης το σκόντο στην ποινή μπορεί να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό; Ίσως του φτάνουν 17 χρόνια!! Είναι η περίπτωση του αρχιεκτελεστή της 17ης Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα που έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια και σε κάθειρξη 1.763 ετών.

Ο Κουφοντίνας έχει εκτίσει 15 χρόνια και σύμφωνα με νομικούς κύκλους μπορεί να αποφυλακιστεί σε δύο χρόνια, όταν θα έχει συμπληρώσει 17 συνολικά χρόνια στη φυλακή. Σε αυτό φαίνεται να αποσκοπεί η μεταγωγή του στις αγροτικές φυλακές , που ένας θεός ξέρει αν είναι προιόν συναλλαγής ή εκβιασμού.

Σημασία έχει πως στις μέρες μας όταν λέμε ισόβια, σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε ισόβια, γεγονός που παραγράφει από το λεξιλόγιο και την ελληνική πρακτική νοήματα όπως ο παραδειγματισμός, ο σωφρονισμός και το κοινό περί δικαίου αίσθημα…

______________

* του Μιχάλη Κανιμά, timeline.gr