Σχετικά με το θέμα της σύλληψης του καστανά στη Θεσσαλονίκη, για την οποία έχουν διατυπωθεί διαφορετικές (αντιφατικές) απόψεις, ο Αλέξανδρος Νικλαν* διατυπώνει την δική του άποψη ως προς την επιχειρησιακή ενέργεια των Αστυνομικών.
«Σχετικά με το επεισόδιο με τον ηλικιωμένο καστανά στην Θεσσαλονίκη, μερικά στοιχεία που δεν γνωρίζει ο κόσμος.
1. Η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει δικαίωμα κρίσης και επιείκιας παρά μόνο εφαρμογής διαταγών. Οι κρίσεις και αθωώσεις είναι θέμα δικαστών και εισαγγελέων.
2. Η αποστολή 7 ατόμων έγινε με βάση σήματος που μιλούσε για πιθανές αντιδράσεις από κόσμο.
3. Ο συγκεκριμένος ηλικιωμένος οφείλει 250.000ευρώ απο μη έκδοση παραστατικών και από οφειλές σε ΟΑΕΕ. Παράλληλα έχει 5 αμαξάκια με κουλούρια που τα συντηρούσαν κάποιες γυναίκες που στο βιβλίο συμβάντων αναφέρθηκε παλαιότερα ξυλοδαρμός της μίας εξ αυτών χωρίς όμως να ασκηθεί δίωξη επειδή δεν το ήθελε η παθούσα.
Απλά προς ενημέρωση.
Δυστυχώς στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας , ερμηνεύουμε τον νόμο βάση προσωπικών πεποιθήσεων και συγκυριών δικαιολογόντας τον λιγότερο ή περισσότερο παράνομο, αναιρώντας πως ο νόμος ισχύει για όλους το ίδιο. Για παράνομους εφοπλιστές και για παράνομους καστανάδες. Το ζήτημα φυσικά είναι στην εφαρμογή του δικαίου και οχι στο πως οραματιζόμαστε αναλόγως άποψης την εκάστοτε δικαιοσύνη σύμφωνα με αυτά που θέλουμε εμείς.
Απλά ενημερωτικά…η καταγγελία για να γίνει σήμα προς έλεγχο πρέπει να γίνει με κλήση στο κέντρο και να περάσει έτσι στο βιβλίο συμβάντων. Η μόνη περίπτωση δράσης από αστυνομικό σε πεδίο με προφορική οδηγία είναι να τελείται έγκλημα που διώκεται με αυτόφωρο και να είναι παρών ο αστυνομικός. Η καταγγελία ειδικά για εμπορία ναρκωτικών καθώς αποτελεί κακούργημα πρέπει να είναι συγκεκριμένη…πχ. τύπος με τάδε ρούχα στο τάδε σημείο πουλάει ναρκωτικά κτλ..το γενικώς πουλάνε εκεί όπως είναι κατανοητό, είναι αόριστο και δεν δίνει σημείο αναφοράς για έλεγχο».
_____
*Αλέξανδρος Νικλαν, Σύμβουλος θεμάτων Ασφάλειας IISCA
Νάντια Αλεξίου- NantiaReport