Απεβίωσε σε ηλικία 101 ετών η εγκληματολόγος Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου

Με ξεχωριστό έργο και συμβολή στην επιστήμη της Εγκληματολογίας, τη θέση της γυναίκας και τα δικαιώματα του ανθρώπου, με το έργο της αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και διεθνώς.

Σε ηλικία 101 ετών, απεβίωσε η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, εμβληματική μορφή του κινήματος για την ισότητα των γυναικών.

Η ακαδημαϊκή Εγκληματολογία της οφείλει πολλά καθώς υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας.

Κόρη του νομικού Παναγιώτη Γιωτόπουλου, το 1976 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Ανακριτικής στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και διατέλεσε δυο φορές πρύτανης του ιδρύματος.

Ήταν η πρώτη Ελληνίδα πρύτανης, του Παντείου Πανεπιστημίου

Υπήρξε μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συνέταξε το Νόμο 1329/1983, ορόσημο για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα. Επί 80 χρόνια  διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πρόεδρος του Ιδρύματος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

[Η φωτογραφία από το Αρχείο της Χρ.Ζαραφωνήτου, κατα τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, 18-4-2011]