Απαγόρευση κυκλοφορίας: Κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής, 1 εκατ. sms για “κατ’ εξαίρεση μετακίνηση”- 164 κλήσεις σε παραβάτες

Συμμόρφωση για τη συντριπτική πλειοψηφία πολιτών κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας, ωστόσο στο σύστημα απεστάλησαν 1εκτ αιτήματα για “κατ εξαίρεση μετακίνηση”

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας, εστάλησαν στον πενταψήφιο αριθμό 13033 περισσότερα από 1 εκατομμύριο μηνύματα, με τα 650.000 από αυτά να αφορούν την εξυπηρέτηση των πολιτών στις μετακινήσεις τους, με βάση τα όσα προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό των μετακινήσεων. Από τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ ανά την επικράτεια (από 26/03-06.00 έως 24/03-06.00) βεβαιώθηκαν 164κλήσεις -εκ των οποίων οι 57 επιδόθηκαν σε πολίτες στην Αττική- για παραβίαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε οδηγούς και πεζούς, με το ύψος ποσού στις βεβαιωμένες παραβάσεις να  ανέρχεται σε #€24.600. Παράλληλα, βεβαιώθηκαν 12 παραβάσεις και συνελήφθησαν 8άτομα για λειτουργία  χώρων- καταστήματα λιανικής πώλησης, για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Ένα εκατομμύριο sms στο 13033

Στο σύνολό τους οι πολίτες επέδειξαν κοινωνική ευθύνη, και παρέμειναν σπίτι, αλλά και όσοι χρειάστηκε να μετακινηθούν ακολούθησαν τις οδηγίες, συμπληρώνοντας τις απαραίτητες δηλώσεις ή στέλνοντας μήνυμα στο 13033. Το σύστημα για τα κινητά, όπως επισημαίνεται, απέδωσε και είναι έτοιμο να αντεπεξέλθει σε ακόμα περισσότερα αιτήματα, καθώς θα εξοικειώνονται ακόμα περισσότεροι πολίτες. Ενώ ιδιαίτερη ανταπόκριση υπάρχει και στην πρωτοβουλία για τη εκδήλωση ενδιαφέροντος εθελοντών, στη μάχη με τον κορωνοϊό, καθώς ήδη 5.000 έχουν επισκεφτεί την ιστοσελίδα (εδώ) με ικανοποίηση στο επιτελείο της Κυβέρνησης για την αποδοχή του μέτρου από τους πολίτες.