“Ανυπεράσπιστοι οι Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης από τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης της”

Ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης Ενωτική Μαχητική Αστυνομική Συσπείρωση

Όπως αναφέρει η συνδικαλιστική ανακοίνωση, «για μια ακόμη φορά χθες γίναμε μάρτυρες της αυθαιρεσίας της Διοίκησης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, ενώ σε σχεδόν όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτήν είχε ανακοινωθεί η διάταξη υπηρεσίας εβδομαδιαία, όπως ρητά προβλέπεται από το Άρθρο 1 παρ.7 του ΠΔ 394/2001:

«7. Η υπηρεσία ανακοινώνεται, υποχρεωτικά, σε εβδομαδιαία βάση και ειδικότερα μέχρι την 14.00 ώρα κάθε Παρασκευής και καλύπτει όλες τις ημέρες της εβδομάδας ήτοι από την 06.00 ώρα της επόμενης μέχρι την 06.00 ώρα της μεθεπόμενης Δευτέρας, δυνάμενη πάντως να τροποποιηθεί οποτεδήποτε, εφόσον σοβαρές ή επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν»

η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης με διαταγές που υπογράφονται από τον Διευθυντή Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και εκδόθηκαν στις 14.30, 15.00 & 15.30 ώρες της 5-11-2021, ήτοι ημέρα Παρασκευή, εξανάγκασε τους υπεύθυνους Διοικητές των Αστυνομικών Υπηρεσιών της πόλης μας, να τροποποιήσουν την υπηρεσία που είχαν ήδη εκδώσει και να ακυρώσουν ημερήσιες αναπαύσεις που είχαν ήδη χορηγήσει κατά παράβαση των προαναφερόμενων διατάξεων.

Γίνεται μνεία ότι οι εν λόγω διαταγές αφορούσαν προγραμματισμένους αγώνες ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης, η διεξαγωγή των οποίων είχε ανακοινωθεί πολλές ημέρες πριν.

Επιτρέπεται η μεταβολή της υπηρεσίας για κάποια ή για κάποιες ημέρες και μόνο λόγω σοβαρών έκτακτων και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών και βέβαια βάσει δικαιολογημένης αιτιολόγησης της από τον Διοικητή της Υπηρεσίας, όμως ΟΧΙ και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η ανάκληση ημερήσιας ανάπαυσης – ρεπό, εφόσον αυτό ανακοινώθηκε με το νόμιμο τρόπο.

Η ανάκληση ημερήσιας ανάπαυσης μπορεί να πραγματοποιηθεί ΜΟΝΟ κατόπιν Υπουργικής Απόφασης, όπως ορίζει και διατάζει το άρθρο 3 του π.δ. 394/01 σε συνδυασμό με το άρθρο 12 του π.δ. 27/86, από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Τάξης, όπως δηλαδή εφαρμόζεται όταν ανακαλούνται οι άδειες σε περιπτώσεις π.χ. εκλογών κλπ.

Η συνεχής παραβίαση του σημαντικότερου Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τη διεξαγωγή της Υπηρεσίας και τα ωράρια των Αστυνομικών Υπαλλήλων και η ατιμωρησία των υπευθύνων για αυτές τις παραβιάσεις δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Προ της εκδήλωσης της πανδημίας, είχαν εκδοθεί πάγιες διαταγές για κάθε αθλητική εκδήλωση ανάλογα την κρισιμότητα αυτής, όποτε γνώριζαν εκ των προτέρων ποιες Αστυνομικές Υπηρεσίες θα διαθέσουν άτομα και πόσα θα είναι αυτά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας προγραμματισμός στη διεξαγωγή της Υπηρεσίας.

Αυτό έχει σταματήσει πλέον, εις βάρος του προσωπικού!

Εμείς ως Ε.Μ.Α.Σ. (Ενωτική Μαχητική Αστυνομική Συσπείρωση), ως συνδικαλιστικός οργανισμός που οφείλει να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα του Αστυνομικού προσωπικού, στα πλαίσια της λειτουργίας μας ως συμμέτοχοι στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, έχουμε υποχρέωση να καταγγέλλουμε τις εν λόγω παραβιάσεις, να απαιτούμε τη συμμόρφωση με τις διατάξεις των Νόμων και την διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας σε βάρος των υπαιτίων.

Η παρούσα καταγγελία η οποία απευθύνεται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, αλλά και σε όλες τις προϊστάμενες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, έχει ως μοναδικό σκοπό να προστατεύσει το Αστυνομικό προσωπικό από την εργασιακή αυθαιρεσία εις βάρος του.»

Θεσσαλονίκη, 6-11-2021

Ε.Μ.Α.Σ.- “πρώτα ο ΣΥΝάδελφος”