Αντώνης Δαγκλής- Ο δολοφόνος των ιερόδουλων: “Νόμιζα σκότωνα τη μητέρα μου! Τα πτώματα τα τεμάχισα -μάλλον – από μίσος!”

Χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο της εποχής ως ο «δολοφόνος των ιερόδουλων». Στα 16 οδηγήθηκε στο αναμορφωτήριο και στα 23 καταδικάζεται σε δια βίου κάθειρξη. Εντοπίσθηκε απαγχονισμένος στο κελί του Ψυχιατρείου στον Κορυδαλλό.

Γεννημένος το ’74 στην Κοκκινιά. Ο Αντώνης Δαγκλής, μεγαλώνει αντιμέτωπο με τη βια που αρκεί στο γιο τον αδελφο και τη μητερα τους, πατέρα της οικογένειας. Σε ηλικία 12ετών, το 1986, ο πατέρας του Αντώνη Δαγκλή φεύγει από τη ζωή, αφήνοντας μια οικογένεια με αρνητική ψυχολογική φόρτιση και χρέη. Αν κι έφηβος – τοτε- για να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του, διακόπτει το σχολείο και εργάζεται. Τέσσερα χρόνια μετά -σε ηλικία 16ετων- συλλαμβάνεται, και καταδικάζεται για αποπλάνηση ανήλικης, με την υποχρεωτική παραμονή του για έξι μήνες στο αναμορφωτήριο.

Η μητέρα του Δαγκλή, εργάζεται σε μπαρ χωρίς να εχει αποκαλύψει αυτή της, την ενασχόληση.

«Να ποια είναι η μάνα σου!»

Κατά την απολογία του ο Αντώνης Δαγκλής, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας (16/1/1997) αναφέρεται στο ψυχολογικό σοκ που υπέστη- όπως δήλωσε- όταν είδε τη μητέρα του σε ερωτικές περιπτήξεις με άντρα. Ηταν η στιγμή άλλαξαν τα πάντα στην ψυχολογία του- η αγάπη που της είχε, αυτομάτως έγινε μίσος.

«Ο πατέρας μου μας άφησε ατελείωτα χρέη. Μας πέταξαν έξω από το σπίτι. Δεν είχαμε πού να μείνουμε. Τα κατέσχεσαν όλα και καταλήξαμε να μένουμε σε ξενοδοχεία», έλεγε στους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη Δίκη του.

Η μητέρα του Δαγκλή, κατέθεσε στο Δικαστήριο, «Δεν μίλησα στο παιδί μου τότε γι’ αυτή τη δουλειά. Κάποιος καλοθελητής γείτονας παίρνει τον Αντώνη που ήταν μικρός και μου τον φέρνει στο μαγαζί λέγοντάς του: “να ρε ποια είναι η μάνα σου η πόρνη”. Το παιδί με βλέπει και αμέσως το βάζει στα πόδια και πάει στο ξενοδοχείο (…). Εγώ έφυγα νωρίτερα εκείνη τη νύχτα από το μαγαζί. Πήγα στο ξενοδοχείο και βρήκα τον Αντώνη πνιγμένο στο κλάμα. “Γιατί μάνα να μου πεις ψέματα; (…)”. “Μα αγόρι μου, δεν σου είπα ψέματα, αλλά έπρεπε να πάω σε αυτή τη δουλειά. Με είδες να κάνω τίποτα κακό;” (…)», έλεγε, μεταξύ των άλλων, στον «Ελεύθερο Τύπο» (23/1/1997).

Στο πρόσωπο των θυμάτων του έβλεπε τη μάνα του, την οποία ήθελε να εκδικηθεί, αλλά τελικά συγχώρησε.

29 Οκτωβρίου 1995 Κοντά στα διόδια της Τραγάνας εντοπίζεται το διαμελισμένο πτώμα γυναίκας.

Πρόκειται για την 29άχρονη ιερόδουλη Ελένη Παναγιωτοπούλου, κατακρεουργημένη, με κομμένες τις θηλές στο στήθος.

Ανήμερα Χριστουγεννα 1995, Διερχόμενοι από το Βοτανικό, διακρίνουν τυχαία, το πτώμα της 26άχρονης ιερόδουλης Αθηνάς Λαζάρου.

Οι Αρχες αναζητούν το serial killer ιερόδουλων. Ψυχολόγοι υποστηρίζουν για το δράστη, ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα από την παιδική του ηλικία.

24 Ιανουαρίου 1996, Οι Αστυνομικοί ελέγχουν ένα λευκό φορτηγάκι (Volkswagen), τα χαρακτηριστικά του οποίου παρέπεμπαν στις περιγραφές μαρτυριών, που το είχαν δει στις πιάτσες με τις ιερόδουλες..

Στο εσωτερικό του βαν, είχε τοποθετηθεί στρώμα από αφρολέξ, κι ένα κουτί με εργαλεία, μέσα στο οποίο εντοπίσθηκε κι ο σταυρός που ανήκε στην Ελένη Παναγιωτοπούλου.  Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού ταυτοποιείται στα στοιχεία του Αντώνη Δαγκλή, και συλλαμβάνεται. Ο ίδιος παραδέχεται τη διάπραξη των δολοφονιών και ομολογεί μια ακομα δολοφονία- το 1993- σε ηλικία 18ετών.

Όπως ανέφερε είχε επιβιβάσει στο αυτοκίνητό του μια ιερόδουλη, από την οδό Σέκερη, η οποία του είχε συστηθεί ως “Καίτη”, την οδήγησε στον Καρέα, και κατά τη συνουσία τη στραγγάλισε. Περιέγραψε πώς τοποθέτησε το πτώμα σε απόμερο σημείο, και με μαχαίρι και πριόνι την τεμάχισε, διασκορπίζοντας στη συνέχεια τα μέλη σε διάφορα σημεία της Αθήνας ούτως ώστε να μην εντοπιστούν.

Τα στοιχεία του πρώτου θύματος δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ από τις Αρχές!

Κατά την ακροαματική διαδικασία, στο Δικαστήριο αναγνώστηκε η πραγματογνωμοσύνη που είχαν συντάξει οι ψυχίατροι Χρ. Βούρδας και Νικ. Παπαναστασίου, σύμφωνα με την οποία ο δράστης είχε σεξουαλική διαστροφή, ωστόσο δεν υπέφερε από ψυχική νόσο. «Ο Δαγκλής μού είπε για τρεις ανθρωποκτονίες. Απαντούσε ευθέως και ήταν συνεργάσιμος. Υποστήριζε ότι όλα ήταν συνέπεια ψυχικής νόσου και ζητούσε να τον βοηθήσουμε. (…) Πρόκειται για μια σεξουαλική διαστροφή, και από νομική άποψη οι σεξουαλικές διαστροφές δεν υπάγονται στις νοσηρές διαταραχές των πνευματικών λειτουργιών. Δεν έχει το ακαταλόγιστο. (…) Θα περίμενε κανείς μια εμφανή συντριβή από έναν άντρα που έχει κάνει τόσα εγκλήματα. Όταν όμως τον εξέτασα δεν τον είδα ιδιαίτερα συντετριμμένο» κατέθεσε ο ψυχίατρος Χρ. Βούρδας.

Ωστόσο ο ψυχίατρος του Ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού Μ. Σκόδρας, που παρακολουθούσε τον Αντώνη Δαγκλή από την προφυλάκισή του, βεβαίωσε ότι ο Αντώνης Δαγκλής παρουσίαζε «δυσθυμική διαταραχή της προσωπικότητάς του».

«Νόμιζα ότι σκότωνα τη μητέρα μου!»

Ο Δαγκλής στην απολογία του, ανέφερε μεταξύ άλλων, «Πήγαινα κανονικά μαζί τους (σ.σ.: τις ιερόδουλες) για μια σεξουαλική επαφή και γινόταν το αντίθετο. Ίσως αυτό που είχα δει, τη μητέρα μου με κάποιον… (…) Δεν θυμάμαι πώς έφτανα μέχρι εκεί. Εκείνες τις στιγμές ήμουν εκτός εαυτού. Δεν μπορώ να εξηγήσω τι ένιωθα. (…) Τα πτώματα τα τεμάχισα μάλλον από μίσος. Φοβόμουν μήπως με συλλάβουν. Συνεχίζω να τις μισώ. Δεν ξέρω γιατί. Άκουγα φωνές, πάντα είχα αυτή την επιθετικότητα.(…) Είναι θολό το μυαλό μου. Δεν μπορώ να σας πω πώς νιώθω που με βαρύνουν αυτές οι κατηγορίες(…).

23 Ιανουαρίου 1997, Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας επέβαλε στον Αντώνη Δαγκλή 12 φορές ισόβια κάθειρξη για τρεις δολοφονίες γυναικών, έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών, δέκα ληστείες, βιασμούς, προσβολή μνήμης νεκρού, που αφορά στον τεμαχισμό πτωμάτων, και βιασμούς ιεροδουλων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το Σεπτέμβριο του ’95 λήστεψε τη 46άχρονη Θ.Μαλέλη, αποπειράθηκε να στραγγαλίσει και τελικά μόνο λήστεψε την 38άχρονη Δ. Βεντούρη-Βλαχάκη και λήστεψε την 29άχρονη Αλ. Μηλιώνη και την 31άχρονη Κ. Μαγδαληνού ενώ επιτέθηκε και στην 30άχρονη Αγγλίδα, Αννι Χάμσον.

Τον Οκτώβριο του ’95 αποπειράθηκε ακόμα μία φορά να σκοτώσει την 33άχρονη Ευμ. Μπαρμπούδη, την οποία ληστεψε, οπως επίσης επιτέθηκε και λήστεψε την Α. Ζαχαρίου και αποπειράθηκε να στραγγαλίσει την 29άχρονη Π. Καϊτατζή.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ποινή που είχε επιβληθεί στα τότε Δικαστικά χρονικά, σε καταδικασθέντα αφότου καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Ελλάδα.

Η μητέρα του κατά την ακρόαση της ετυμηγορίας των Δικαστών λιποθύμησε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο.

Τον Αύγουστο του ’97 εντοπίσθηκε απαγχονισμένος στο κελί του Ψυχιατρείου των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού…