Αντιφάσεις του εξωσχολικού Κρητικού που είχε χτυπήσει τον Γιακουμάκη|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Στο μικροσκόπιο των αρχών μπαίνουν οι αντιφάσεις γύρω από τις καταθέσεις του εξωσχολικού Κρητικού, που εμφανίζεται να έχει χτυπήσει τον Β. Γιακουμάκη.

wpid-o-thanatos-tou-b-giakoumaki-kai-oi-ithikoi-autourgoi_1.w_l-1.jpg.jpeg

Αντιφάσεις που δημιουργούν ερωτήματα για το τι συνέβη στη ψυχολογία του Βαγγέλη Γιακουμάκη τα τελευταία 24ωρα πριν την εξαφάνισή του υπάρχουν στις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος».
«Κενά» σημεία για οποία ακόμα δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις. «Την τελευταία εβδομάδα έδειχνε να τον απασχολεί κάτι και μία ημέρα πριν εξαφανιστεί που ήταν να πάμε για καφέ αρνήθηκε να έρθει για πρώτη φορά χωρίς να μου πει το λόγο», εξομολογήθηκε ο στενότερος φίλος του 20χρονου αδικοχαμένου φοιτητή.
Οι αστυνομικοί ερεύνησαν το κατά πόσο αυτό μπορεί να σχετίζεται με τις δύο επισκέψεις -στις 18 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου 2015- στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων του περσυνού φοιτητή από την Κρήτη, ο οποίος φέρεται να πρωταγωνιστούσε στους τραμπουκισμούς με θύμα τον Βαγγέλη ένα χρόνο πριν. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί σε μία από τις τελευταίες επισκέψεις του εξωσχολικού νεαρού ο Γιακουμάκης κλειδώθηκε στο δωμάτιό του.

Ο ρόλος του άλλου Κρητικού φοιτητή
Οι αντιφάσεις επικεντρώνονται στο τι συνέβη όταν ο Κρητικός φοιτητής, κατηγορούμενος για άσκηση επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε βάρος του Γιακουμάκη, επισκέφτηκε τη Σχολή τρεις ημέρες πριν την εξαφάνιση του Βαγγέλη και το κατά πόσο ανέβηκε ή όχι στα δωμάτια των συμφοιτητών του.
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε στην πρώτη κατάθεσή του στις 11 Φεβρουαρίου 2015 ότι «επιστρέφοντας από άδεια από το Στρατό πέρασα και πάλι από τη Σχολή για να πάρω το απολυτήριό μου. Αυτή τη φορά δεν ανέβηκα στα δωμάτια αλλά κατέβηκαν τα παιδιά κάτω και πήγαμε για καφέ».
Σε κατάθεση φίλου του Βαγγέλη αναφέρεται, ωστόσο, το αντίθετο: «Στις 3 Φεβρουαρίου είδα τον περσυνό φοιτητή να βαδίζει μόνος του στον διάδρομο του 1ουορόφου και να κατευθύνεται προς την σκάλα που οδηγεί στο δεύτερο όροφο και βρίσκεται κοντά στις ανδρικές τουαλέτες. Χαιρετηθήκαμε». Στον ίδιο διάδρομο ανέφερε στους αστυνομικούς ότι είδε τον κατηγορούμενο και δεύτερος μάρτυρας, ο οποίος κατάλαβε ότι κατευθύνεται προς τα δωμάτια των Κρητικών.

Η διαδρομή με το λεωφορείο
Μία άλλη αντίφαση σχετίζεται με το κατά πόσο ο κατηγορούμενος βρέθηκε την ημέρα εκείνη στο ίδιο καφέ με το Βαγγέλη και κατά πόσο συνομίλησαν κατά τη διάρκεια διαδρομής που έκαναν με το ίδιο αστικό λεωφορείο με προορισμό την πόλη των Ιωαννίνων. Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι «συναντήθηκα με τους… και πήγαμε για καφέ. Φεύγοντας από την καφετέρια πήγα στη στάση του λεωφορείου για να πάω στην πόλη των Ιωαννίνων. Εκεί συναντήθηκα τυχαία με τον Βαγγέλη που περίμενε το λεωφορείο. Χαιρετηθήκαμε και μπήκαμε στο αστικό. Μέσα στο αστικό δεν μιλήσαμε. Κατεβήκαμε στην ίδια στάση στο κέντρο αλλά δεν μιλήσαμε και πήραμε διαφορετικές κατευθύνσεις».
Σε αυτή την πρώτη κατάθεσή του ο κατηγορούμενος μίλησε μόνο για έναν χαιρετισμό με τον Βαγγέλη και δεν ανέφερε κάτι -σε αντίθεση με άλλους νεαρούς της ίδιας παρέας- για το εάν συνάντησε στην καφετέρια τον Βαγγέλη και για το εάν συνομίλησε μαζί του στη στάση ή μέσα στο λεωφορείο. Φίλος του Βαγγέλη ανέφερε ότι «είχαμε βγει σε καφετέρια απέναντι από τη Σχολή. Λίγο αργότερα ήρθε και ο Γιακουμάκης και όπως διαπίστωσα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα μεταξύ των δύο φίλων μου. Αργότερα έμαθα από τους συμφοιτητές μου ότι οι δυο τους τα είχαν βρει και δεν υπήρχε πλέον παρεξήγηση μεταξύ τους. Ο… (κατηγορούμενος) μαζί με άλλους αποχώρησαν από την καφετέρια για να μεταβούν με το λεωφορείο στα Γιάννενα για διασκέδαση. Το ίδιο και ο Γιακουμάκης που θα συναντούσε στην στάση του Αστικού τους… Μετά ο… με πληροφόρησε ότι εκείνη την ημέρα ο Βαγγέλης και ο … (κατηγορούμενος) συζητούσαν για τις κτηνοτροφικές τους μονάδες σε πολύ φιλικό επίπεδο».

Ουίσκι και ψήσιμο στη Σχολή
Εντύπωση προκαλεί κατάθεση φοιτητή που αναφέρει τραμπουκισμούς με θύμα τον Βαγγέλη και πρωταγωνιστή τον κατηγορούμενο που έκανε τις παραπάνω εξωσχολικές επισκέψεις, κατά τη διάρκεια γλεντιού που περιλάμβανε ψήσιμο στον υπαίθριο χώρο της Σχολής.
Ο Κρητικός εμφανίζεται από τον μάρτυρα να έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και να χτυπάει τον Γιακουμάκη, χωρίς κανείς να παρεμβαίνει από τη διεύθυνση, παρότι το περιστατικό εξελισσόταν στον υπαίθριο χώρο της Σχολής.
«Τη σχολική περίοδο 2013-2014 συγκεντρωθήκαμε σε υπαίθριο χώρο της Σχολής για να ψήσουμε. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος καταναλώσαμε ένα μπουκάλι ουίσκι. Ξαφνικά είδα τον… (κατηγορούμενος) να χτυπάει αναίτια τον Βαγγέλη στο πρόσωπο και να τον σπρώχνει με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος. Στη συνέχεια, κινήθηκε και πάλι επιθετικά εναντίον του Βαγγέλη που βρισκόταν πεσμένος στο έδαφος. Ο… παρενέβη για να μην τον ξαναχτυπήσει. ‘Γιατί με έσπρωξες; Τι σου έκανα;’, ρώτησε ο Βαγγέλης, χωρίς να πάρει απάντηση. Ο… (κατηγορούμενος) δεν του απάντησε αλλά κινήθηκε απειλητικά και πάλι εναντίον του. Θυμάμαι ότι είχε πιει αρκετά και δεν μπορούσε να ελέγξει τον εαυτό του», περιγράφεται.


  • «Ελεύθερος Τύπος»