«Η Πόλα Ρούπα επιχείρησε με το σχέδιο μαζικής απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού να δημιουργήσει έναν διευρυμένο Επαναστατικό Αγώνα και ένα μεγάλο ένοπλο μέτωπο, με τη συμμετοχή πιθανόν κρατουμένων μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς αλλά και ποινικών.
Για αυτή τη σύγκλιση των ενόπλων και την κοινή απόδραση υπήρχε σχέδιο τουλάχιστον τριών μηνών. Όπως φαίνεται και από το κείμενό της, αλλά και σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, δεν φέρεται να είχε καμία σχέση με τον ποινικό Βασίλη Παλαιοκώστα όπως είχε αναφερθεί τελευταία. Αντιθέτως, και από την ομολογία της για συμμετοχή της ίδιας στη ληστεία στο νοσοκομείο Σωτηρία τον περασμένο Ιούνιο, μας δείχνει ότι έχει αυτή τη στιγμή περιορισμένη επιχειρησιακή δράση. Εκτιμούμε ότι συνεργοί της είναι μόνο ένας-δύο ακόμη άνδρες που έχουμε ενδείξεις για την ταυτότητά τους. Ακόμη έχουμε την εικόνα, και από την ταχύτητα της ανάρτησής της στο Διαδίκτυο -λίγα 24ωρα μετά την καταδίκη του συντρόφου της Νίκου Μαζιώτη- ότι διαμένει πιθανόν στην Αττική».
«Ανταποδοτική» ενέργεια
Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με το εκτεταμένο κείμενο το οποίο ανήρτησε στον διαδικτυακό τόπο Indymedia η Πόλα Ρούπα, σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη και μέλος του Επαναστατικού Αγώνα. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συμπληρώνουν ότι «φοβόμαστε ωστόσο ότι λόγω της καταδίκης των μελών του Επαναστατικού Αγώνα και της διαφαινόμενης σύμπραξης με άλλες οργανώσεις, σύντομα ότι θα υπάρξει ένοπλη “ανταποδοτική” επίθεση. Στο κείμενο υπάρχουν επιθετικά σχόλια για πολιτικά πρόσωπα αλλά και για τους δικαστές που συμμετείχαν στην τελευταία δίκη του Επαναστατικού Αγώνα. Πιστεύουμε ακόμη ότι στο σχέδιο απόδρασης από τον Κορυδαλλό μπορεί τώρα πλέον να αναφερθούν και κρατούμενοι που θα είχαν συμμετοχή στο εγχείρημα και περίμεναν πρώτα να προχωρήσει σε σχετική ανάρτηση η Πόλα Ρούπα».
Επιπλέον αξιωματούχοι της Κατεχάκη μιλούν για «κείμενο το οποίο επιβεβαιώνεται και από σημαντικό μέρος των στοιχείων που είχαν μέχρι τώρα για την απόπειρα κατάληψης και αποτροπής της πειρατείας του ελικοπτέρου αλλά και ό,τι ακολούθησε» αλλά και τις επόμενες ημέρες.
Τα οκτώ σημεία
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στέκονται ακόμη στα εξής οκτώ σημεία του κειμένου της Πόλας Ρούπα:
Πρώτον: Αφού περιγράφει το στροβίλισμα του ελικοπτέρου, αναφέρει ότι ο πιλότος έβγαλε και αυτός το όπλο που είχε και ακολούθησε πάλη μεταξύ «δύο ενόπλων». Σημειώνεται το ότι ο πιλότος ήταν οπλισμένος αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μετά το συμβάν («μεταλλικός γεμιστήρας πυροβόλου όπλου, που παρέδωσε ο κυβερνήτης») και δεν πρόκειται για νέο στοιχείο. Στο ίδιο δελτίο μνημονεύεται ότι ο πιλότος πρώην αστυνομικός παρέδωσε στις αρχές τον γεμιστήρα του όπλου του.
Δεύτερον: Αναφέρει ότι δεν θα μιλήσει για το πώς παρέκαμψε τα μέτρα ασφαλείας για τον εντοπισμό του όπλου της, παρότι δεν υπήρχε ένδειξη πως υπήρξε ποτέ διαδικασία τέτοιου ελέγχου.
Τρίτον: Στο κείμενό της δεν αναφέρεται και σε άλλο οπλισμό που είχε, κάτι που σημαίνει ότι ίσως προχωρούσε στο εγχείρημα απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού μόνο με ένα πιστόλι απέναντι σε ένοπλους φρουρούς και φορώντας μόνο ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο.
Τέταρτον: Αναφέρει ότι ο πιλότος δεν την είχε αναγνωρίσει, όπως είχε αναφερθεί κατά κόρον αρχικά. Ακόμη σημειώνει πως η ενοικίαση μεγαλύτερου ελικοπτέρου για τη φυγή περισσότερων ενόπλων «έκανε πιο σύνθετη τη διαδικασία ενοικίασης». Και αυτό διότι άλλαξε ο διαχειριστής του ελικοπτέρου από αυτό της προγενέστερης δοκιμαστικής πτήσης, καθώς και ότι παρουσιάστηκε ο νέος πιλότος, πρώην αστυνομικός που επιχείρησε να την αφοπλίσει.
Πέμπτον: Η αναφορά για την τελευταία φάση της συμπλοκής του ελικοπτέρου, όπου ουσιαστικά παραδέχεται την αποφασιστικότητα του πιλότου, πρώην αστυνομικού. Δεν μιλά όμως για τον τραυματισμό της αλλά και δεν δίνεται ουσιαστική απάντηση γιατί δεν καταδιώχθηκε και υπήρξε καθυστερημένη ειδοποίηση των αρχών για την απόπειρα πειρατείας του ελικοπτέρου. Καθότι αυτό δεν φαίνεται να έγινε λόγω απειλών της συντρόφου του Ν. Μαζιώτη -όπως είχε σημειωθεί αρχικά- αλλά στα «προβληματικά» νομιμοποιητικά έγγραφα του ελικοπτέρου.
Όπως σημειώνει η Πόλα Ρούπα, «από το να κάνει αυτό που του ζήτησα, προτίμησε να ρισκάρει να τσακιστεί και ο ίδιος μαζί μου σε μια συντριβή του ελικοπτέρου που από τύχη δεν έγινε. Ο πιλότος προτίμησε να ρισκάρει να συντριβεί μαζί μου στο βουνό από το να υπακούσει. Όταν τελικά προσγειωθήκαμε με φόρα στο έδαφος και ενώ γνώριζα ότι η επιχείρηση είχε χαθεί, είχα κάθε ευκαιρία να τον εκτελέσω. Αποφάσισα συνειδητά να μην το κάνω. Παρά το γεγονός ότι γνώριζα πως με αυτή την απόφαση έθετα σε κίνδυνο την ζωή ή την ελευθερία μου, δεν το έκανα κι ας είχα την ευκαιρία. Αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος πολύ καλά».
Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Εννοείται πως γνωρίζω τα στοιχεία του πιλότου, όμως δεν απείλησα την οικογένειά του. Οικογένειες και παιδιά δεν θα απειλούσα ποτέ».
Σημειώνεται ότι η Πόλα Ρούπα λόγω του αποτυχημένου εγχειρήματος αναφέρει στο κείμενό της ότι «από εδώ και στο εξής αν χρειαστώ ξανά τη συνδρομή πολιτών και εφόσον το κρίνω αναγκαίο, θα γνωστοποιώ την ταυτότητά μου από την αρχή. Ας γνωρίζουν όλοι, δεδομένου ότι η αποστολή μου σε κάθε περίπτωση αφορά την προώθηση του αγώνα για την ανατροπή του εγκληματικού καθεστώτος, ότι κάθε πιθανή άρνηση συνεργασίας και προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης θα αντιμετωπίζεται αναλόγως».
Έκτον: Ομολογεί τη συμμετοχή της στη ληστεία στο νοσοκομείο Σωτηρία τον περασμένο Ιούνιο, προκειμένου να αναδείξει ότι προσπαθεί να αποφύγει τραυματισμούς ανυποψίαστων πολιτών. Και αυτό παρότι ο σύντροφός της Ν. Μαζιώτης είχε αρνηθεί την εμπλοκή του σε επιχειρήσεις «απαλλοτρίωσης» τραπεζών.
Έβδομον: Η εκμυστήρευσή της «ήμουν σίγουρη ότι μετά από αυτή την ενέργεια και ασχέτως της έκβασής της, θα επιχειρούσαν πολλοί να μου κάνουν ένα ψυχόγραμμα, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είμαι μόνο γυναίκα, αλλά και μάνα. Δεν έχω μπει και ούτε πρόκειται να μπω στη διαδικασία να τροφοδοτώ αυτή τη συζήτηση. Αντί γι’ αυτό πάντα μιλούσα και μιλάω πολιτικά. Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα και η προσωπική μου ζωή δεν αφορά κανέναν. Αυτό που έχω να δηλώσω δημόσια είναι ότι όλη μου τη ζωή την έχω αφιερώσει στην υπόθεση της κοινωνικής επανάστασης».
Όγδοον: Αναφορές για συνέχιση του ένοπλου αγώνα όπου η Πόλα Ρούπα ορίζει ως στόχο της «την αντεπίθεση για την ανατροπή του καθεστώτος, για την κοινωνική επανάσταση. Και αυτή η αντεπίθεση μόνο ένοπλα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Μόνο με την ένοπλη προλεταριακή αντεπίθεση μπορούμε να τα καταφέρουμε».
*Βασίλης Λαμπρόπουλος, ΒΗΜΑ