Άνοιξαν τα σύνορα οι Σκοπιανοί στους πρόσφυγες- Στην ουδέτερη ζώνη οι λαθρομετανάστες

Ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία προς τα Σκόπια, ενώ οι λαθρομετανάστες παραμένουν στην ουδέτερη ζώνη.

wp-1455878572549.jpgΑπόφαση να επιτρέψει τη διέλευση προσφύγων έλαβαν τα Σκόπια, επιτρέποντας σε Σύρους και Ιρανούς να διέλθουν τα σύνορα εμμένοντας στη θέση τους, να μη δέχονται την διέλευση λαθρομεταναναστών. Ο ακριβής αριθμός διέλευσης ωστόσο δεν έχει διευκρινιστει όπως αναφέρουν οι Αρχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε (26/02) από ενημέρωση της Κροατίας, θα δέχεται (27/02) περιορισμένο αριθμό προσφύγων, που δεν θα ξεπερνάει τους 500 ημερησίως, απόφαση που αναγκάζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια τακτική επιτρέποντας την διέλευση από τα Σκόπια μόνο σε 500 πρόσφυγες καθημερινά.

Σε 22 πρόσφυγες (15 από τη Συρία και επτά από το Ιράκ) επετράπη η διέλευση στη γειτονική χώρα των Σκοπίων (26/02) από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.
Οι αρχές των Σκοπίων κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη από την Ελλάδα (25/02), καθώς, όπως αναφέρουν ανεπίσημα, η Σερβία δεν δέχεται πρόσφυγες με τις σερβικές αρχές να σημειώνουν ότι θα επιτρέψουν και πάλι τη διέλευση μόλις η Κροατία άρει τους περιορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κροατία θέλει να επιστρέψει στη Σερβία περίπου 300 Αφγανούς λαθρομετανάστες, τους οποίους όμως αρνείται να δεχτεί η Σερβία και οι οποίοι αποτελούν περίπου το 1/3 των μεταναστευτικών ροών που μέσω βαλκανικών χωρών κατευθύνονται προς την Κεντρική Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, περίπου 700 λαθρομετανάστες από το Αφγανιστάν βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μία εβδομάδα στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα των Σκοπίων με τη Σερβία.