“Ανοίγουν” το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες

Με γνώμονα την «προστασία» της δημόσια υγείας των πολιτών, οι Δήμαρχοι περιοχών που λειτουργούν οργανωμένες παραλίες, ενημερώθηκαν για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λάβουν για προστασία της δημόσιας υγείας και κατ’ επέκταση των λουόμενων.

 Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε από τη ΓΓΠΠ να ανοίξουν από το Σάββατο 16 Μαΐου οι 515 οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη, της χώρας.

Ενεργοποιούνται, σε συνδυασμό με ανοιχτούς ΚΑΔ για take away διάθεση καφέ, επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες, υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών, και υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/ και καθισμάτων παραλιών (πλαζ)

Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου (16/05) οι οργανωμένες παραλίες θα λειτουργούν με τους εξής όρους και κανόνες:

 • Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.
 • Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ.
 • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
 • Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
 • Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

 • Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.
 • Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
 • Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.
 • Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.
 • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

 • Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη.
 • Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
 • Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
 • Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Είχε προηγηθεί, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του Υπουργείου Υγείας η τοποθέτηση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά (11/05), ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την εικόνα κατά την πρώτη ημέρα της «δεύτερης φάσης» στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων, ο οποίος σημείωσε: «Από Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών αλλά και στην νήσο Κρήτη. Υπάρχει υποδομή για την αντιμετώπιση περιστατικών εφόσον αυτά προκύψουν. Μετακίνηση στα νησιά από τις 25 Μαΐου αλλά θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της άλλης εβδομάδας. Παρακολουθούμε την κατάσταση καθημερινά. …  Στη συνέχεια θα ήθελα ν’ αναφερθώ στους χώρους λατρείας και την Κυριακή 17 Μαΐου. Από Κυριακή λοιπόν επιτρέπονται λειτουργίες αλλά και μυστήρια γάμοι και βαφτίσεις με τη συμμετοχή πιστών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Ο αριθμός των πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ., με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Για παράδειγμα ένας χώρος λατρείας 300 τ.μ., μπορεί να δεθεί μέχρι 30 πιστούς. Επιπλέον υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περιπτώσεις λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων».