Επαναλειτουργούν ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, και τα κολυμβητήρια
Σε κάλυψη αναγκών ατομικής προπόνησης και μόνο από αθλητές σωματείων, αμειβόμενους αθλητές, και ανώνυμων αθλητικών εταιρειών, για μέλη τους, ηλικίας 13 ετών και άνω. Ενω επιτρέπεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων ομίλων με νόμιμη άδεια λειτουργίας για τένις, κρίκετ, γκολφ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός. Παράλληλα επανεκινούν τη λειτουργία τους οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις για τα αθλήματα ιστιοπλοΐας, κωπηλασίας, καγιάκ, σερφ και θαλάσσιο σκι.
Επιτρέπεται η κολυμβηση για θεραπευτικούς σκοπούς
Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, προτεραιότητα σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν οι αθλητές προ-Ολυμπιακών και Εθνικών ομάδων.
Απο τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχουν ανακοινωθεί οδηγίες για τη λειτουργία των αθλητικών χώρων από την Δευτέρα 18 Μαΐου. Σύμφωνα με αυτές θα πρέπει να τηρείται η απόσταση μεταξύ των αθλούμενων ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα υγιεινής
Η πρόσβαση στην προπόνηση
Σε κάθε εγκατάσταση θα λειτουργεί μία είσοδος και έξοδος στην οποία καταγράφονται οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν κρούσματος, από τον ΕΟΔΥ.
Οι προπονήσεις
Για το πρώτο διάστημα επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων οι προπονήσεις προτείνεται να έχουν διάρκεια περίπου μία ώρα. Για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των εισερχόμενων και των εξερχόμενων αθλητών κρίνεται επιβεβλημένο κενό περίπου 20΄ μεταξύ των προπονήσεων της κάθε ομάδας ασκούμενων.
Προτείνεται ο προγραμματισμός των προπονήσεων ώστε σε κάθε 60λεπτα προπόνησης να γίνεται χρήση του χώρου για 75′-90′ λεπτά με επαρκή εξαερισμό την ασφαλή έξοδο και είσοδο των ασκούμενων και την απολύμανση των χώρων.
Οι προπονητές πρέπει να δίνονουν έμφαση κυρίως στην επαρκή διαμοιρασμό των αθλουμένων στο χώρο, στην αποφυγή των επαφών και στη χρήση μόνο του ατομικού εξοπλισμού από κάθε αθλητή. Σε αθλήματα που υπάρχει χρήση μπάλας αυτή είναι αποκλειστικά ατομική, και οι αθλητές δεν αλλάζουν πάσες. Σε περίπτωση που η προπόνηση γίνεται σε γκρουπ αθλητών, προτείνεται οι συνθέσεις των διαφόρων γκρουπ να μένουν σταθερές και να μην αλλάζουν.
Με μέγιστο αριθμό αθλούμενων
Κατά την άθληση θα πρέπει να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των αθλουμένων σε σχέση με την απόσταση που τηρείται σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα ππροσδιορίζεται ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων, ανά αθλητική εγκατάσταση, ο οποίος θα επικαιροποιείται με νεότερες οδηγίες και τα νέα επιστημονικά στοιχεία στην πορεία της πανδημίας.
Στάδια στίβου: 80 άτομα εντός του σταδίου
Γήπεδα ποδοσφαίρου: Γήπεδο 11 x 11 60 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)
Γήπεδο 7 x 7 30 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)
Γήπεδο 5 x 5 20 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)
Ανοικτά γήπεδα μπάσκετ/βόλεϊ/χάντμπολ
20 άτομα (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)
Λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις
Για τις λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις:
-Για επιφάνεια έως 600 τμ προβλέπεται 1 άτομο ανά 25τμ
–Για επιφάνειες μεγαλύτερες των 600 τμ
-1 άτομο ανά 25 τμ για τα πρώτα 600 τμ
-1 άτομο ανά 50 τμ για τα επιπλέον τμ
Κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια
1 άτομο ανά 30 τμ εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου (π.χ. σε ένα κλειστό γυμναστήριο 650τμ το μέγιστο θα είναι 22 άτομα)
Ανοικτά κολυμβητήρια
50×25: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 60 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
50×20: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 48 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
33×25: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
25×15: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 20 συνολικά χωρίς διαδρομές
Κλειστά κολυμβητήρια
50×25: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
50×20: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 32 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
33×25: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 25 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
25×15: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 12 συνολικά χωρίς διαδρομές