Ανοίγει η βεντάλια των ελέγχων

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει, μεταξύ άλλων, παρουσία ενστόλων στους σταθμούς των ΚΤΕΛ και του ΟΣΕ.

Σχέδιο για την αυστηροποίηση των ελέγχων, με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό των λεγόμενων «άσκοπων» μετακινήσεων, έχει επεξεργαστεί και αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή η αστυνομία ενόψει του Πάσχα. Κι αυτό διότι υπάρχει ανησυχία ότι πολλοί θα αγνοήσουν τα μέτρα περιορισμού της κίνησης και στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα προσπαθήσουν να μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία ή παραθαλάσσιες περιοχές, όπου διατηρούν εξοχικά.

Η επεξεργασία του σχεδίου έχει ξεκινήσει ήδη από την αρχή της εβδομάδας και επικαιροποιείται στη διάρκεια καθημερινών τηλεδιασκέψεων με τη συμμετοχή της ηγεσίας της αστυνομίας και των επικεφαλής αξιωματικών όλων των κατά τόπους αστυνομικών διευθύνσεων. Μιλώντας, χθες, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου κάλεσε τους πιστούς και την Εκκλησία να τηρήσουν με ευλάβεια τις οδηγίες των γιατρών και να αποφεύγουν τον συνωστισμό για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στις εξαγγελίες ορισμένων δημάρχων που δήλωσαν πρόθυμοι να μεταφέρουν το Αγιον Φως στα σπίτια των δημοτών τους.

Ετσι, παράλληλα με τον διπλασιασμό των προστίμων που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η αστυνομία αναμένεται σταδιακά να πολλαπλασιάσει τα μπλόκα στα διόδια των εθνικών οδών, ενώ, όπως τονίζουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές, έλεγχοι θα διενεργούνται και σε παραδρόμους και παρακαμπτήριες οδούς που οδηγούν εκτός αστικού ιστού. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μαζική μετακίνηση από τις πόλεις στην Περιφέρεια, εκτός από απειλή για τη δημόσια υγεία, ενδέχεται να προκαλέσει και κοινωνικές ρήξεις, καθώς οι κάτοικοι της επαρχίας έχουν δημόσια εκφραστεί κατά ενός τέτοιου ενδεχόμενου φοβούμενοι τυχόν μετάδοση του ιού», δήλωσε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Νομικά κενά

Εντατικοποίηση των ελέγχων αναμένεται κατά μήκος των οδικών αξόνων που οδηγούν σε παραθεριστικές περιοχές στα περίχωρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα το Πόρτο Ράφτη, η Σαρωνίδα, η Νέα Μάκρη κ.ο.κ. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, για τον καλύτερο έλεγχο του οδικού δικτύου η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει και εναέρια μέσα επιτήρησης όπως drones ή ακόμα και ελικόπτερα. Πάντως, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο έχει κενά και τονίζουν ότι πολλοί θα επιλέξουν να μετακινηθούν προς την εξοχή επικαλούμενοι π.χ. ότι πηγαίνουν να παράσχουν βοήθεια σε ηλικιωμένους συγγενείς τους.

Το σχέδιο προβλέπει παρουσία ενστόλων και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ και του ΟΣΕ, ενώ τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα έχουν γίνει επαφές και συνεννοήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. με τους εργαζόμενους σε εκδοτήρια προκειμένου να μην εκδίδονται εισιτήρια σε όσους δεν νομιμοποιούνται να ταξιδέψουν. Οπως εξάλλου ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτρέπονται μόνο με βεβαίωση μόνιμης κατοικίας. Στον σχεδιασμό τους οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. έχουν επισημάνει τον κίνδυνο συνωστισμού στις μεγάλες αγορές τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, ενώ η ηγεσία έχει προτρέψει τους διοικητές των Α.Τ. να έρθουν σε επικοινωνία με τους αρχιερείς των κατά τόπους εκκλησιών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ιεροί ναοί δεν θα είναι προσβάσιμοι στο κοινό.

Παρόμοια μέτρα αναμένεται να λάβει το Λιμενικό και στους πορθμειακούς σταθμούς, ενώ από σήμερα η μετακίνηση προς και μεταξύ των νησιών γίνεται με εκκαθαριστικό εφορίας και τον μοναδικό αριθμό νησιώτη ή βεβαίωση κατοικίας από τον δήμαρχο.

_____________________-

* Γιάννης Σουλιώτης, kathimerini.gr