Ανώγεια: Φονική συμπλοκή, με δύο νεκρούς και έναν τραυματία (φωτο)

Φονική συμπλοκή με δύο νεκρούς και αφορμή ασήμαντη αντιπαράθεση μεταξύ μελών των δύο οικογενειών κτηνοτρόφων, από το Περαχώρι στα Ανώγεια Ρεθύμνου

(03/05-02.00) Οι δύο νεκροί μεταφέρθηκαν από το χωριό με ιδιωτικό όχημα, στο Νοσοκομείο του Ηρακλείου ο 30άχρονος Γιώργης Ξυλούρης και στο Γενικό Νοσοκομείο του Ρεθύμνου ο 62άχρονος Λευτέρης Καλομοίρης, για λόγους ασφαλείας ενώ ο τραυματίας διακομίστηκε στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Τα θύματα του διπλού φονικού. Ο Λευτέρης Καλομοίρης (αριστερά) και ο Γιώργης Ξυλούρης (δεξιά)

Μια διαφωνία -σύμφωνα με τους συχωριανούς των δύο ανδρών που βρέθηκαν αυτόπτες μάρτυρες – για ένα σχόλιο με αφορμή τα μητάτα (μικρά πέτρινα σπιτάκια μέσα σε εκτάσεις) των δύο οικογενειών, οδήγησε στο διπλό φονικό στα Ανώγεια, με δύο νεκρούς, και έθεσε τις τοπικές Αρχές σε επιφυλακή στον ενδεχόμενο αντιδικίας και βεντέτας μεταξύ των δύο οικογενειών. Στην ένοπλη συμπλοκή που ακολούθησε, νεκρός κατέληξε 30άχρονος, πατέρα δύο παιδιών γόνο οικογένειας των Ανωγείων και ο 63άχρονος, πατέρα πέντε παιδιών, γνωστός από την ενασχόλησή του με τη λαϊκή Κρητική παράδοση, καθώς δεκαετίες ασχολείτο με τη χοροδιδασκαλία και τη συγγραφή βιβλίων με μαντινάδες

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ του Σαββάτου (02/05) έξω από το καφενείο του χωριού Περαχώρι, στα Ανώγεια Ρεθύμνου. Η συμπεριφορά του 30άχρονου κτηνοτρόφου Γιώργη Ξυλούρη , γνωστός στο χωριό με το παρατσούκλι “Κίτρος”, με τον επίσης κτηνοτρόφο συνομήλικό του Μανώλη Καλομοίρη, και ένα σχόλιο για μια παλιά αντιπαράθεση των δύο οικογενειών για τα “μητάτα” που διατηρούν οι δύο οικογένειες, προκάλεσε έντονη λογομαχία όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο δρόμο, πιάστηκαν στα χέρια,  με φονική κατάληξη.

Οι δύο οικογένειες με συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς διαμένουν σε γειτονικά σπίτια στο χωρίο κι έχουν ενασχόληση με την κτηνοτροφία . Οι δύο νεαροί άνδρες πιάστηκαν στα χέρια και όπως αναφέρουν συγχωριανοί τους, προς στιγμήν, ο καυγάς έληξε. Ωστόσο μετά από λίγη ώρα ο Γιώργης Ξυλούρης επέστρεψε με όπλο, για να βρει τον Μανώλη Καλομοίρη, με τον 62άχρονο πατέρα του Λευτέρη για να αποτρέψει το κακό, μπήκε στη μέση, όταν ο γιος του βρέθηκε με όπλο έξω από το σπίτι τους, και ο Γώργης Ξυλούρης πυροβόλησε και ο μαντιναδολόγος έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος. Για την τιμή του νεκρού πατέρα του, ο Μανώλης Καλομοίρης , αυτόπτης μάρτυρας της εν ψυχρώ δολοφονίας του , πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα το Γιώργη Ξυλούρη ο οποίος επίσης έπεσε νεκρός .

Ο Μανώλης Καλομοίρης, γιος του Ρεθεμνιώτη μαντιναδολόγου

 Στην αναστάτωση που επικράτησε, αμέσως μετά το φονικό, ο Μανώλης Καλομοίρης, με το αυτοκίνητο συγχωριανού του τυχαία διερχόμενος από το κεντρικό σημείο του χωριού, επιβίβασε αιμόφυρτο τον πατέρα του, ενώ στο ίδιο όχημα μετέφεραν και τον Γιώργη Καλομοίρη. Στην αναγγελία θανάτου του 63άχρονου μαντιναδολόγου, ο γιος του Μανώλης, διέφυγε από το χωριό και αναζητείται από τις Αρχές. Ενώ ήταν σε εξέλιξη η συμπλοκή, θαμώνας του καφενείου,  30άχρονος συγχωριανός τους, στην προσπάθεια του να χωρίσει τους εμπλεκόμενους , τραυματίσθηκε από εποστρακισμό βολίδας στο πόδι και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων .

Κατά την ιχνηλασία στο χώρο του φονικού, έχουν περισυλλέγει οκτώ κάλυκες από δύο όπλα

«Το μόνο που επικράτησε είναι ο θρήνος και τα μεγάλα γιατί. Καμία ασχήμια δεν έγινε από τους συγγενείς των νεκρών. Είναι ώρες δύσκολες για το χωριό μας και οφείλουμε οι κάτοικοι να σταθούμε ικανοί να στηρίξουμε τις οικογένειες και την ηρεμία στον τόπο μας», ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο ιερέας των Ανωγείων, Ανδρέας Κεφαλογιάννης.

Στον ορεινό Δήμο του Ρεθύμνου, άμεσα ενημερώθηκαν και αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΤΑΕ από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο καθώς μέλη και των δύο οικογενειών με την αναγγελία του διπλού φονικού μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας και η ατμόσφαιρα, είναι τεταμένη. Στο χωριό, μετέβη ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος Αντώνης Ρουτζάκης, και Εισαγγελέας για αυτοψία στο χώρο του διπλού φονικού.

«Πρέπει να διαφυλαχθεί η ηρεμία στο χωριό, να μην παρασυρθούν από λάθος πληροφόρηση οι δημότες και να αφεθούν οι Αρχές να λειτουργήσουν για το καλύτερο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ενώ για τις τοπικές Αρχές , εκφράζεται ανησυχία στο ενδεχόμενο εκδήλωσης βεντέτας μεταξύ των μελών των δύο οικογενειών.

___________________________

* με πληροφορίες απο flashnews.gr και neakriti.gr , rethemnosnews.gr