Αναταράξεις προκαλεί στην κυβέρνηση και την ηγεσία της δικαιοσύνης το σκάνδαλο ηθικής τάξης με την εμπλοκή του αντιπροέδρου του ΣτΕ Παναγιώτη- Κίμωνα Ευστρατίου σε υπόθεση χρήσης κοκαΐνης από μια παρέα ανήλικων -κατά δήλωσή τους- αλλοδαπών και Ρομά, οι οποίοι συνελήφθησαν έξω από το σπίτι του ανώτατου δικαστικού λειτουργού στην Ηλιούπολη. Η εμπλοκή του στενού φίλου της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και συντρόφου της προέδρου του ΣτΕ Μαίρης Σαρπ στην υπόθεση έχει προκαλέσει αναστάτωση στον δικαστικό κόσμο της χώρας, καθώς οι τρεις συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι αυτός τους προμήθευσε τα ναρκωτικά.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε εντελώς τυχαία, όταν άνδρες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Νοτιοανατολικής Αττικής που περιπολούσαν στην περιοχή, εντόπισαν γύρω στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης τους τρεις ανήλικους, έναν Ρομά, έναν Αλβανό Ρομά κι έναν Ινδό να βγαίνουν από την πολυκατοικία όπου κατοικεί ο δικαστικός και τους σταμάτησαν για έλεγχο. Στην κατοχή τους κατασχέθηκε ποσότητα κοκαΐνης, την οποία υποστήριξαν ότι τους προμήθευσε ο 66χρονος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους τρεις νεαρούς και τους οδήγησαν στο τμήμα Ασφαλείας Ηλιούπολης, όπου κλήθηκε και ο Παναγιώτης- Κίμων Ευστρατίου ο οποίος παραδέχτηκε πως τους γνωρίζει. Ακολούθησε επικοινωνία της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος άναψε το «πράσινο φως» για να γίνει έρευνα στην κατοικία του δικαστικού. Το κλιμάκιο της Ασφάλειας που έφτασε εκεί, κατέσχεσε ένα μπουκαλάκι με υπολείμματα κοκαΐνης.
Σε βάρος των τριών ανηλίκων έχει σχηματισθεί δικογραφία, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ δεν συνελήφθη καθώς ισχύει ακαταδίωκτο και ακολουθείται άλλη διαδικασία λόγω της ιδιότητας του για τους δικαστικούς. Ωστόσο, εξετάζεται ο βαθμός εμπλοκής του στην υπόθεση, ενώ ως τώρα αντιμετωπίζει την πλημμελημματική κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών για προσωπική χρήση. Όμως δημιουργείται τεράστιο θέμα ηθικής τάξης, αν αποδειχθεί η… ιδιαίτερη προσωπική σχέση του ανώτατου δικαστικού λειτουργού με τους τρεις νεαρούς και μάλιστα υπό την επήρεια ναρκωτικών.
Η υπόθεση προκάλεσε ισχυρό σοκ στην κυβέρνηση και την ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο τον είχε επιλέξει για την θέση του αντιπροέδρου του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας. Από την πρώτη στιγμή, καταβλήθηκαν προσπάθειες να μην δημοσιοποιηθεί η υπόθεση με τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό… Αυτό, όμως, εντείνει ακόμη περισσότερο τα ερωτήματα για το τι ήθελαν οι ανήλικοι μέσα στη νύχτα στο σπίτι του 66χρονου και τι σχέση μπορεί να είχε μαζί τους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣτΕ.
Ο κ. Ευστρατίου φέρεται ως σύντροφος της τέως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρης Σαρπ την οποία, επίσης, είχε επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι τη συνταξιοδότησή της το περασμένο καλοκαίρι. Τα σπίτια των δύο δικαστών που διδάσκουν στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών είναι μεσοτοιχία, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από το διαμέρισμα όπου συναντιόταν ο Π. Ευστρατίου με τους τρεις νεαρούς, τους οποίους φέρεται να προμήθευε με κοκαΐνη… Μάλιστα, το ζευγάρι Ευστρατίου- Σαρπ έχει πολύ καλές φιλικές σχέσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρο του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον σύντροφό της.
Πριν από τρία χρόνια, τον Νοέμβριο του 2018, ο Παναγιώτης- Κίμων Ευστρατίου ήταν ομιλητής σε σεμινάριο με θέμα «Η προστασία και διατήρηση των άγριων πτηνών κατά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παρουσία της τότε προέδρου του ΣτΕ και σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του καθηγητή της Νομικής Σχολής και τότε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρου Φορτσάκη.
Ως Σύμβουλος Επικρατείας υπηρετούσε στο αρμόδιο Τμήμα για θέματα Περιβάλλοντος, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριακών Συστημάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επί προεδρίας στο ΣτΕ του νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, ήταν εισηγητής ως προς τις οφειλές του Δημοσίου και τους τόκους υπερημερίας που αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας.
Η σύντροφός του, πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Μαίρη Σαρπ (σ.σ. επιλέχθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και με εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα) είχε προκαλέσει αντιδράσεις με σειρά αποφάσεων με τελευταίες το «πράσινο φως» στις περικοπές στα αναδρομικά των συνταξιούχων και τη μεταφορά των αρχαίων από τον σταθμό του μετρό στην οδό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, ήταν εισηγήτρια στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία δεν διαπιστώθηκε παραβίαση του Συντάγματος για το πρώτο Μνημόνιο, ενώ τον Οκτώβριο του 2019 είχε προεδρεύσει ως αντιπρόεδρος στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κρίνοντας ως συνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου για τον ΕΦΚΑ, αν και είχε προκαλέσει την οργή ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και άλλων ασφαλισμένων.
Εξ άλλου, επί ηγεσίας της Μαίρης Σαρπ, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις για την απομάκρυνσή της από επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
_______________________________
* “Espresso”