Αναψηλάφηση στο φάκελος της Marfin, 10 χρόνια μετά

Η υπόθεση στο φάκελος της Marfin, άνοιξε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μετά 10 χρόνια

Οι Αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, θα προχωρήσουν σε αναψηλάφηση του προανακριτικού υλικού, μεταξύ του οποίου περιέχονται καταθέσεις, μαρτυρίες, φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό στο οποίο έχει καταγραφεί η κίνηση εξωτερικά του τραπεζικού υποκαταστήματος της οδού Σταδίου, στο οποίο σημειώθηκε η επίθεση με εμπρηστικές μολώτοφ, και παραδόθηκε στις φλόγες. Από το εσωτερικό του κτηρίου ανασύρθηκαν νεκροί η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης 36 χρόνων και η Παρασκευή Ζούλια 32 χρόνων. Όπως διακριβώθηκε, δεν κατάφεραν να βγουν έξω εγκαίρως από το  υποκατάστημα, είχαν ασφυκτικό θάνατο που προκλήθηκε από τις αναθυμιάσεις και τον πυκνό καπνό που είχε αναπτυχθεί σε όλο το κτίριο.

Η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει , ωστόσο , θα επιχειρηθεί για μια ακόμα φορά- είχε επιχειρηθεί και κατά το παρελθόν χωρίς να έχουν προκύψει ασφαλή νεότερα στοιχεία – να αναζητηθούν στοιχεία από τα οποία θα μπορούσαν να εξελίξουν την έρευνα και να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.

Για την υπόθεση από Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, είχε σχηματισθεί δικογραφία για τρία άτομα. Ένα χρόνο μετά ο Ανακριτής είχε καλέσει σε απολογία τον 34άχρονο ιδιωτικό υπάλληλο για τον εμπρησμό στην Marfin και τον 33άχρονο ομογενή, για την εμπρηστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός». Kαι οι δύο είχαν αρνηθεί την εμπλοκή τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δικάσιμο . Η υπόθεση, μετά από αναβολές, εκδικάστηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, στις 31 Οκτωβρίου 2016 . Οι δύο κατηγορούμενοι αθωώθηκαν ομόφωνα, καθώς κανείς από τους μάρτυρες δεν τους αναγνώρισε ως δράστες του εμπρησμού. «Κατηγορούνται με την πρακτική των ποσοστιαίων αναγνωρίσεων υπόπτων από αυτόπτες μάρτυρες καθώς και των «προσομοιώσεων» όπως αποτυπωνόνται στις δύο δικογραφίες, διαδικασία που χαρακτηρίστηκε επισφαλής για την ορθή διαλεύκανση εγκλημάτων.