Ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για τα επεισόδια στα Εξάρχεια με δύο τραυματίες Αστυνομικούς και 54προσαγωγές

Ανακοίνωση εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, για τα επεισόδια κατά την απόπειρα ατόμων του αντιεξουσιαστικόυ χώρου προχωρήσουν σε απρογραμμάτιστη πορεία μετά από συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων

Όπως αναφέρει η επίσημη αστυνομική ανακοίνωση (23/07-15.59) «μετά από κάλεσμα (23/07-20.00) διαφόρων ομάδων, κινήσεων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε, χωρίς την προηγούμενη γνωστοποίηση διεξαγωγής της στην αρμόδια αστυνομική Αρχή, συνάθροιση περίπου 250ατόμων, στην πλατεία Εξαρχείων. Για την αποφυγή διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα η επιβολή περιορισμών και συγκεκριμένα η μη πραγματοποίηση οδικής πορείας«.
Στη συνέχεια και όπως προβλέπεται, από τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή, «περίπου 21.10ώρα, παρά την γνωστοποίηση στους συγκεντρωμένους, ότι δεν θα επιτραπεί η πραγματοποίηση πορείας στους δρόμους των Εξαρχείων, για την αποφυγή διατάραξης της τάξης στη γειτονιά οι συγκεντρωμένοι, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες full-face και κράνη μοτοσικλετιστή, κατήλθαν στην οδό Στουρνάρη και κινήθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, προβαίνοντας παράλληλα στη ρίψη αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων- πέτρες, μάρμαρα, μπουκάλια, καθώς και καρεκλών από παρακείμενα καταστήματα«.
Ενώ ήταν σε εξέλιξη επεισόδια, »οι αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση και απώθησαν τους επιτιθέμενους,  με περιορισμένη χρήση των αναγκαίων μέσων, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και οι συγκεντρωμένοι διασκορπίσθηκαν στους πέριξ δρόμους.

Όπως έχει καταγράψει το ρεπορτάζ του NantiaReport.gr, και σημειώνεται στην επίσημη αστυνομική ανακοίνωση, »από ρίψη μαρμάρου τραυματίσθηκε στο πρόσωπο ένας αστυνομικός, ο οποίος μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο. Επιπρόσθετα, στην προσπάθεια αστυνομικού να διενεργήσει νόμιμο έλεγχο σε 23χρονο, προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο, επιτέθηκε στον ένστολο χτυπώντας τον στο κεφάλι και στο σώμα με γροθιές, κλωτσιές και μεταλλικό αντικείμενο που κρατούσε, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του αστυνομικού και την μεταφορά του σε Νοσοκομείο. Ενώ ο ίδιος επιτέθηκε με γροθιές και κλωτσιές και σε έτερο αστυνομικό που έσπευσε να συνδράμει τον τραυματία συνάδελφό του.
Ο 23χρονος ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου, απόπειρας σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου, απείθειας και παράβασης του Νόμου περί όπλων. Επιπλέον συνελήφθησαν δύο άτομα για απείθεια και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών. Από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν από την περιοχή των Εξαρχείων 54άτομα.
Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, ενώ παράλληλα διενεργείται διοικητική διερεύνηση περιεχομένου βίντεο που αναπαράγεται στο διαδίκτυο».