“Ανακατανομή κρατουμένου με συμπτώματα κορονοϊού από το Α.Τ. Μεταμόρφωσης στο Α.Τ. Παλλήνης, με περιπολικό και όχι με ΕΚΑΒ”;

Από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του NantiaReport.gr, κείμενο Αστυνομικού- αναγνώστη

…”σας στέλνω αυτό μήνυμα ως κραυγή απόγνωσης και αγανάκτησης. Την σήμερον ημέρα 26/03/2020 και συγκεκριμένα τις πρώτες πρωινές ώρες αποφασίστηκε από τη Δ.Α.Β/Α.Α / Κέντρο Επιχειρήσεων η ανακατανομή κρατουμένου το οποίο έφερε τα συμπτώματα του κορονοϊού από το Α.Τ. Μεταμόρφωσης στο Α.Τ. Παλλήνης. Από ενημέρωση συναδέλφων, αρχικά η μεταφορά του κρατουμένου αποφασίστηκε να γίνει με περιπολικό και όχι με σταθμό Ε.Κ.Α.Β. Τελικώς η ανακατανομή του ατόμου πραγματοποιήθηκε με Ε.Κ.Α.Β.

Από τη στιγμή έναρξης παραμονής του στο Α.Τ. Παλλήνης έως και τις 14.00 της ιδίας ημέρας κανείς απολύτως από τη Δ.Α.Β/Α.Α δεν προνόησε ώστε ο κρατούμενος να εξεταστεί άμεσα σε ένα από τα σημεία αναφοράς – νοσοκομεία που έχουν προκαθοριστεί για τον σκοπο αυτό καθώς αποτελούσε πιθανό φορέα μετάδοσης του ιου στο προσωπικό του τμήματος παρά τα (ελλιπή) μέσα αυτοπροστασίας (μάσκες και γάντια μιας χρήσης) που έχουμε στη διάθεση μας. Οι διαδικασίες για την εξέτασή του άρχισαν νωρίς το μεσημέρι ενώ κλιμάκιο της ΕΑΣΥ Δ.Α.Β/Α.Α συναντήθηκε με τον Διοικητή του τμήματος για ενημέρωση.

Τα ερωτήματα του συγκεκριμένου περιστατικού που δημιουργούνται είναι αρκετά.

1ον) Για ποιό λόγο από τη Δ.Α.Β/Α.Α. για άτομο με ύποπτα συμπτώματα του κορονοϊού αποφασίστηκε η ανακατανομή του σε Α.Τ. και όχι η άμεση μεταφορά του σε σημείο αναφοράς – νοσοκομείο ώστε να εξεταστεί αν είναι θετικός ή όχι στον ιο.

2ον) Υπήρξε άμεση ενημέρωση του διευθυντή της Δ.Α.Β/Α.Α. κ. Ταξιάρχου από το Κέντρο Επιχειρήσεων της διεύθυνσης για το συγκεκριμένο περιστατικό;

3ον) Για ποιο λόγο παρέμεινε και καθυστέρησε τόσο πολύ η μεταφορά του κρατουμένου από το Α.Τ. Παλλήνης σε νοσοκομείο με αποτέλεσμα να εκτεθούν σε ενδεχόμενο κίνδυνο συνάδελφοι; – Εξάλλου και επιστήμονες έχουν δηλώσει πως κάθε άνθρωπος πόσο μάλλον ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν φορέας του ιου.

4ον) Υπάρχει κάποιο μνημόνιο ενεργειών μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ και του Υπουργείου Υγείας για τέτοιου είδους περιστατικά και αν ναι τι προβλέπει σε ανάλογες καταστάσεις.

5ον ) Τέλος ισχύει ότι τα κρατητήρια του Α.Τ. Παλλήνης και ένα ακόμα Α.Τ της Β/Α Αττικής με εντολή (;;;)της Διεύθυνσης ορίστηκαν ως κρατητήρια ,και κυρίως με βάση ποια κριτήρια, που θα δέχονται κρατουμένους με ύποπτα συμπτώματα του κορονοϊού; (σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι τα ανωτέρω ΑΤ. θα καταλήξουν “υγειονομικές” βόμβες)

Υ.Γ.1 : Ο έλληνας μάχιμος Αστυνομικός για ακόμη μία φορά μένει απροστάτευτος και εκτεθιμένος στον κίνδυνο να νοσήσει λόγω ασυνενοησίας και ολιγωρίας των ανωτέρων του.

Υ.Γ.2 : Αλήθεια, μήπως πρέπει να νοσήσουν αρκετοί συνάδελφοι για να αναγνωριστεί επιτέλους η επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας; Παρόλο τις καταστάσεις που ταλανίζουν την ΕΛ.ΑΣ χρόνια, ως Ελληνες Αστυνομικοί δηλώνουμε παρόντες στον παλμό των γεγονότων και η ελληνική κοινωνία να είναι σίγουρη πως είμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα της όποτε αυτή μας χρειάζεται”.