Αναδιάρθρωση ΕΛΑΣ: Κλειστά ΑΤ/ΤΑ/ΤΤ -στο 40%- και εννοποιήσεις Αστυνομικών Υπηρεσιών

Το τελικό οργανόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ παρουσιασιάζεται σε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

FB_IMG_1461165861428

Σαρωτικές αλλαγές και επαναφορά των αποτυχημένων «πολύ-αδύναμων» Αστυνομικών Τμημάτων όπως εμπρακτα αποδείχτηκε το σχέδιο προεδρικού διατάγματος με την αναδιοργάνωση των περιφερειακών Υπηρεσιών με σχεδόν το 40% των Αστυνομικών Τμημάτων- ΑΤ, ΤΑ, ΤΤ- στην επικράτεια, με παραμεθόριες περιοχές, να βρίσκονται εκτεθειμένες χωρίς  Αστυνόμευση.

Συμφωνα με το σκεπτικό της αποφασης, πρόθεση ήταν η εξοικονόμηση πόρων από μισθώματα Αστυνομικών εγκατασεων και εκ νέου κατανομή αστυνομικού προσωπικού. Ωστόσο καλές οι προθέσεις, στην υλοποίηση της ωστόσο, δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται καθώς με περίπου 7.000 κενές οργανικές θέσεις- σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ, και τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα ελλειψεως οχημάτων, δικύκλων και τεχνολογικού εξοπλισμού, το «νέο» Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αναδιοργάνωσης είναι σε αντιπαραβολή το «παλιό» του Νίκου Δένδια με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

Στην Αττική από τα 91 Τμήματα Ασφαλείας παραμένουν τα 71 και από τα περίπου 123 Αστυνομικά Τμήματα μειώνονται στα 87 και 11 Αστυνομικοί Σταθμοί, ενώ τα Τμήματα Τροχαίας μειώνονται στα .. 15.

Σε όλη την επικράτεια, κατά μέσο όρο στο 35%-40% των υπηρεσιών που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, θα βάλουν “λουκέτο”, ενώ πρόκειται να λειτουργήσουν 575 Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας, Υπηρεσίες Τροχαίας και Γραφεία Τουριστικής Αστυνομίας και παραμένουν 105 Αστυνομικοί Σταθμοί. Ενώ οι μετακινήσεις από την Αστυνομευση στην Ασφάλεια για τη φύλαξη ..στόχων, παρουσιάζει αυξηση.

Στη Θεσσαλονίκη, το Αστυνομικό Τμήμα Αριστοτέλη Χαλκιδικής συμφωνα με το σχέδιο ΠΔ μεταφερεταί στις εγκαταστάσεις του πρωην Α.Τ. Ιερισσού, το οποίο είχαν πυρπολήσει βανδαλοι κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα μεταλλεία της περιοχής.

Συνδικαλιστές της αστυνομίας αναφέρουν χαρακτηριστικά παραδείγματα: τα τμήματα Πετραλώνων και Ν. Κόσμου, καταργείται το καλύτερο σε υποδομή Α.Τ. Μελισσίων και παραμένει το ΑΤ Πεντέλης. Τα τρία τμήματα Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης του Δήμου, εννοποιούνται, ενώ καταργούνται τα τμήματα Τροχαίας Περιστερίου και Αιγάλεω και ιδρύεται Τροχαία Δυτικής Αττικής.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής διευρύνεται ως προς την επιχειρησιακή της αρμοδιότητα, και θα επιλαμβάνεται με έγκριση ή διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. σε αδικήματα που διαπράττονται εκτός Αττικής, λόγω ειδικών συνθηκών και λόγω εξειδικευμένης εμπειρίας και γνώση για την εξιχνίαση των υποθέσεων ή για την εξιχνίαση της δράσης οργανωμένου εγκλήματος. Συμφωνα με τα όσα προβλέπονται, με σχετική αναφορά θα λαμβάνει γνώση ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής και ο Διευθυντής Αστυνομίας του Νομού και με την ολοκλήρωση των ερευνών σχετική αναφορά θα υποβάλλεται και προς τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ.
Το (νέο) Οργανόγραμμα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων
Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας
Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος
Δίωξης Ναρκωτικών
Προστασίας Ανηλίκων
Κρατικής Ασφάλειας
Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους
Επιχειρήσεων
Διοικητικής Υποστήριξης και
Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων

Δημιουργείται -νέα – Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων  μεταξύ των τμημάτων που εντάσσονται, το τμήμα προστασία μαρτύρων και προσώπων ειδικών κατηγοριών, ενώ η λειτουργία του τμήματος Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων, οι οποίες δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της ΕΚΑΜ, θα υπάγονται στη συγκεκριμένη Υποδιεύθυνση.

Αναδιάρθρωση Αστυνομικών Υπηρεσιών στην Αττική

Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών από τα 22 τμήματα θα λειτουργήσουν 20 Αστυνομικά Τμήματα: Ομονοίας, Συντάγματος, Ακροπόλεως, Εξαρχείων, Κυψέλης, Παγκρατίου, Κολωνού, Πατησίων, Αγίου Παντελεήμονα, Αμπελοκήπων, Γαλατσίου, Καλλιθέας, Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Π. Φαλήρου, Νέας Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Δάφνης-Υμηττού, Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Αθηνών.Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά από τα 25 θα λειτουργήσουν  16 Αστυνομικά Τμήματα και 5 Αστυνομικοί Σταθμοί: Δημοτικού Θεάτρου, Καμινίων-Ν.Φαλήρου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Μοσχάτου-Ταύρου, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος, Σαλαμίνας, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Τροιζήνας, Σπετσών, Ύδρας και Τουριστική Αστυνομία Πειραιά. Λειτουργούν επίσης οι αστυνομικοί Σταθμοί Αγκιστρίου, Αντικυθήρων, Ποταμού Κυθήρων, Μεθάνων Τροιζηνίας, Μεσαγρού Αίγινας.

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής από τα 22, θα λειτουργήσουν 17 αστυνομικά τμήματα και 2 αστυνομικοί σταθμοί: Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας, Α΄ και Β΄ Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Φυλής, Α΄ Αχαρνών, Β΄ Αχαρνών-Ολυμπιακού Χωριού, Ιλίου, Πετρούπολης, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Ζεφυρίου, Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Δυτικής Αττικής. Αστυνομικοί Σταθμοί Βιλίων, Νέας Περάμου.

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής από τα 39, θα λειτουργήσουν  23 αστυνομικά τμήματα και 1ας αστυνομικός σταθμός: Αγ. Παρασκευής, Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Παπάγου-Χολαργού, Ωρωπού, Αρτέμιδος-Σπάτων, Μαραθώνος, Παιανίας, Πεντέλης, Ραφήνας-Πικερμίου, Διονύσου, Κηφισιάς-Ερυθραίας, Παλλήνης, Αυλώνος, ΟΑΚΑ, Τουριστική Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής. Αστυνομικός Σταθμός Φρουράς Τατοίου.

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής από τα 15, θα λειτουργήσουν  11 αστυνομικά τμήματα και 3 αστυνομικοί σταθμοί: Γλυφάδας, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Βουλιαγμένης-Βάρης-Βούλας, Κρωπίας, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Κερατέας, τουριστική νοτιοανατολικής αττικής. Αστυνομικοί Σταθμοί Καλυβίων, Σουνίου, Πόρτο-Ράφτη.

Στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, υπάγεται στο Επιτελείο, Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών, τμήματα Τροχαίας Καλλιθέας, Πειραιώς, Κορυδαλλού, Νέας Ιωνίας, Αγίας Παρασκευής, Λαυρεωτικής, Μεγαρέων, Σαλαμίνος, Δυτικής Αττικής, Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής, Αττικής Οδού, Α΄ και Β΄ τμήματα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αττικής. Σταθμός Τροχαίας Περάματος.

 Αναδιάρθρωση σε Τμήματα της επαρχίας

Τα Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας και Τροχαίας που απομένουν ανα Διεύθυνση Αστυνομίας, Φθιώτιδα 13 και ένας Αστυνομικός Σταθμός, Βοιωτία 10 και ένας, Εύβοιας 13 και 3, Ευρυτανίας 3 και 3, Φωκίδας 7 και ένας, Αχαΐας 15, Αιτωλίας 7 και ένας, Ακαρνανίας 11 και ένας, Ηλείας 12 και 3, Κέρκυρας 11 και 2, Ζακύνθου 4, Κεφαλληνίας 6 και 2, Λευκάδας 5 και ένας, Αρκαδίας 10, Αργολίδας 9, Κορινθίας 11 και ένας, Λακωνίας 8 και 2, Μεσσηνίας 10, Κυκλάδες 11 και 15 Αστυνομικοί Σταθμοί, Α’ Διεύθυνση Δωδεκανήσου 12 και 6, Β΄ Διεύθυνση Δωδεκανήσου 10 και 5, Χανίων 13 και ένας, Ρεθύμνου 9 και ένας, Ηράκλειο 16 και ένας, Λασίθι 7 και 3.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν μετά την αναδιάρθρωση 18 Αστυνομικά Τμήματα και 15 Τμήματα Ασφαλείας. Στη Ροδόπη 9 αστυνομικά τμήματα και δύο αστυνομικοί σταθμοί, Βόρειο Έβρο 12 και ένας, Αλεξανδρούπολη 10 και 2, Ξάνθη 9 και ένας, Δράμα 10, Καβάλα 8 και 4, Κιλκίς 9, Σέρρες 13, Πέλλα 9 και ένας, Ημαθίας 7 και 1, Πιερία 7, Κοζάνη 10, Γρεβενά 6, Καστοριά 8, Φλώρινα 11, Ιωάννινα 18, Άρτα 6, Θεσπρωτία 9 και 3, Πρέβεζα 6 και 3, Λάρισα, 12 και ένας, Καρδίτσα 7, Μαγνησία 10 και 2, Τρίκαλα 6, Λέσβο 10 και 4, Σάμο 8 και 3, Χίο 6 και 3.

Στη Χαλκιδική θα λειτουργήσουν το Αστυνομικό Τμήμα, το Τμήμα Ασφαλείας και Τροχαίας (Πολυγύρου), τα Α.Τ. Κασσάνδρας, Αριστοτέλη, Σιθωνίας, Μουδανιών, το Τμήματα Τροχαίας Μουδανιών, τα Α.Τ. Καλλικράτειας, Αγίου Όρους και το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Χαλκιδικής. Στην ίδια περιοχή θα λειτουργούν οι Αστυνομικοί Σταθμοί Αρναίας, Ουρανούπολης, Χιλανδαρίου, Βατοπεδίου, Μεγίστης Λαύρας, Ζωγράφου, Αγίου Παντελεήμονος, Φραγκοκάστρου, Καραουλίου, Δάφνης και Αγίας Άννης.