Αμφιλοχία: Ζούσε ως “μετανάστης στην Αυστραλία” και ήταν καταζητούμενος για δολοφονία ΕλληνοΓερμανίδας, στη Γερμανία

Συνελήφθη 31 χρόνια μετά για τη δολοφονία της -τότε- 25άχρονης επίσης Ελληνικής καταγωγής συζύγου του φίλου του

Στο Πλέτενμπεργκ της Γερμανίας το 1989 δολοφονείται η 25άχρονη Ελληνογερμανίδας Γαρυφαλλιά Ζ.από τη Βρυσέλλα Φιλιατών. Ως δράστης για τις Γερμανικές Αρχές αναζητείται ο -τότε- 38άχρονος σύντροφός της Σπυρίδων Κ., με καταγωγή από την Αμφιλοχία. Ο δράστης διαφεύγει και παραμένει ασύλληπτος, μέχρι ένα τυχαίο ιατρικό περιστατικό, αποκαλύπτει την ταυτότητά του.

Το επεισόδιο επιληπτικής κρίσης (29/04) του 69άχρονου Σπυρίδων Κ. ο οποίος περιέγραφε τη ζωή στα νίατα του, ως μετανάστης στην Αυστραλία, ανησύχησαν γείτονα, ο οποίος ενημέρωσε το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας και έπειτα στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Όταν ενημερώθηκε η Αστυνομία, κατά την εξακρίβωση στοιχείων του, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε ένταλμα σε βάρος του από τις Γερμανικές Αρχές για ανθρωποκτονία, πριν από 31 χρόνια.

Το θέμα έχει απασχολήσει μεγάλο μέρος του Γερμανικού Τύπου, και αναφέρεται με λεπτομέρειες στο έγκλημα που είχε αναστατώσει το 1989 το Πλέτενμπεργκ. Σύμφωνα με το φάκελο της υπόθεσης από το Αρχείο της Εισαγγελίας του Χάγκεν, ήταν 6 Απριλίου 1989 όταν Πλέτενμπεργκ της Γερμανίας, ο τότε 38άχρονος Σπυρίδων, ήταν γνωστός στην οικογένεια ως φίλος του συζύγου του θύματος. Για λόγους που δεν έχουν προσδιορισθεί, είχε απειλήσει σε προηγούμενο χρόνο την 25άχρονη, μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών, ωστόσο την ημέρα της δολοφονίας, είχαν προγραμματισμένο ραντεβού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σπύρος Κ. είχε απασχολήσει τις Τοπικές Αρχές και από το έγκλημα, όταν πέντε χρόνια νωρίτερα, είχε πλήξει με ψαλίδι  – 24 τραύματα εντόπισε ο ιατροδικαστής- το γαμπρό του , όταν τον βρήκε να πίνει καφέ με τη σύζυγό του, και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης.

Η ακραία βίαιες αντιδράσεις του, την φόβιζαν και ήταν ο λόγος που ζήτησε από τη φίλη της να τη συνοδεύσει, και ήταν μαζί στο αυτοκίνητό της, στο υπαίθριο πάρκινγκ όπου είχε σταθμεύσει όταν δέχθηκε τα φονικά πυρά. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, είχε δεχθεί συνολικά οκτώ βολίδες -δύο βολίδες την έπληξαν στο κεφάλι και τέσσερις στο θώρακα- με όπλο από τους ερευνητές Αστυνομικούς Wilfried Böcker, του Πλέτενμπεργκ, ο δράστης πυροβόλησε μέσα από τα πλευρικά παράθυρα του Opel Kadett στο οποίο επέβαινε, όταν της ζήτησε να συναντηθούν . Ως δράστης κατ ονομάζεται ο Σπύρος Κ. ο οποίος είχε διαφύγει από τη σκηνή εγκλήματος, με το κόκκινο Mercedes . Ο ίδιος μετά το έγκλημα επέστρεψε στην Ελλάδα από το Μπάρι, εντοπίσθηκε η παρουσία του στους Φιλιάτες, ωστόσο εκ τοτε η παρουσία του ήταν “αόρατη”.

Στη Γερμανία δεν υπάρχει παραγραφή ποινικών αδικημάτων στην 25ετία, όπως ισχύει στην Ελλάδα και οι τοπικές Αρχές έχουν αιτηθεί την έκδοσή του. Ο σύζυγος και οι δύο κόρες της Γαρυφαλλιάς Ζ. μετά το έγκλημα, μετακόμισαν στην Ελλάδα. Σήμερα ο σύζυγος του θύματος, ζει στη Στουτγάρδη, με τη μεγαλύτερη κόρη της, ενώ η αδελφή της μένει μόνιμα με την οικογένειά της, στην Ελλάδα, όπου πλέον μένει μόνιμα και η φίλη της Γαρυφαλλιάς Ζ.