Αλλαγές στη φύλαξη ευπαθών στόχων για την ΕΛΑΣ- Τι ανέφερε ο Αρχηγός

Συνάντηση με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και το Διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή Υπουργού, ειχε το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης  μεταξύ άλλων τέθηκαν η αναθεώρηση φύλαξης στόχων και η διάθεση των διμοιριων σε καθήκοντα αλλότρια, καθώς επίσης και οι τακτικές μεταθέσεις στη Θεσσαλονίκη.

Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ και τον Διευθυντή του γραφείου του Αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαο ΜΑΡΚΟΥ, με κυριότερο θέμα συζήτησης τις τακτικές μεταθέσεις έτους 2017.

   Το Προεδρείο και στις δυο συναντήσεις αναφέρθηκε στις φειδωλές μεταθέσεις των τελευταίων ετών στη ΓΑΔΘ, οι οποίες είναι αντιστρόφως ανάλογεςμε τις ολοένα αυξανόμενες αρμοδιότητες των συναδέλφων μας.

Συγκριμένα, το δυσανάλογο βάρος που επωμίστηκαν οι αστυνομικοί της ΓΑΔΘ με την ύπαρξη δώδεκα κέντρων φιλοξενίας προσφύγων εντός του Νομού Θεσσαλονίκης, οι τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις που κυριολεκτικά γίνονται «με το σταγονόμετρο» και οι συνταξιοδοτήσεις και μεταθέσεις συναδέλφων εκτός Θεσσαλονίκης χωρίς να αντικαθίστανται, έχουν οδηγήσει στην μείωση του αστυνομικού προσωπικού που εργάζεται στην γενική αστυνόμευση της πόλης και έχουν πλαγίως «νομιμοποιήσει» την καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας. Όλα αυτά καθιστούν την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των πολιτών, ιδίως στις σημερινές συγκυρίες, δυσκολότερη από ποτέ.

Επειδή οι αποσπάσεις Αστυνομικών από την υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργούν ως ημίμετρο και όχι μόνιμη λύση, ζητούμε την ενίσχυση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Θεσσαλονίκης μέσω των φετινών τακτικών μεταθέσεων. Για να διασφαλιστεί η ευημερία των πολιτών της Θεσσαλονίκης και η δημόσια ασφάλεια,πρέπει να μετατεθεί ικανός αριθμός συναδέλφων που θα τοποθετηθούν στις περιοχές της Θεσσαλονίκης που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και θα καλύψουν τα μεγάλα υπηρεσιακά κενά.

Επίσης, το Προεδρείο μας μετέφερε την ανάγκη για αναθεώρηση της φύλαξης ευπαθών στόχων, καθώς πολλές φορές οι εσφαλμένες αποφάσεις των διοικούντων και η σχεδόν «εμμονική» φύλαξη συγκεκριμένων στόχων, ακόμα κι αν αυτή εκθέτει τη ζωή των συναδέλφων σε κίνδυνο, καθιστά τους ίδιους τους αστυνομικούςστόχους επιθέσεων από διάφορες ομάδες ατόμων.

Οι παρούσες συνθήκες απαιτούν νέα προσέγγιση της φύλαξης στόχων χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, με πρώτο στόχο την εξέταση της αναγκαιότητας ύπαρξης αστυνομικών σε κτίρια και εγκαταστάσεις. Το τελευταίο δυσάρεστο παράδειγμα με το τρομοκρατικό χτύπημα στην διμοιρία της Δ.Α.Ε.Α. και τον τραυματισμό ενός συναδέλφου είναι η απόδειξη της μετατροπής των διμοιριών σε ακίνητους στόχους επιθέσεων.

Η Ένωσή μας αιτήθηκε την άμεση επανεξέταση όλων των ευπαθών στόχων και την πιστή εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας που χρόνια καταστρατηγούνται, χωρίς να ελέγχεται και να λογοδοτεί κανείς υπεύθυνος για τις παραλείψεις και τις αποφάσεις του.

Για το θέμα των μεταθέσεων, ο κ. Αρχηγός δήλωσε θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν κατά το δυνατό τα κενά της ΓΑΔΘ, καθώς η Ηγεσία αναγνωρίζει τα υπηρεσιακά βάρη που έχουν ανατεθεί στους συναδέλφους.

Για το ζήτημα της φύλαξης ευπαθών στόχων, ο κ. Αρχηγός συμφώνησε με τα αιτήματά μας και μας ανέφερε ότι ήδη γίνονται προσπάθειες για το εξορθολογισμό των φυλασσόμενων στόχων και την διακοπή της υπερβολικής διάθεσης των διμοιριών σε υπηρεσίες φύλαξης, γεγονός που δε συνάδει με την αποστολή τους.

Οι αστυνομικοί της ΓΑΔΘ χρόνια τώρα υπερβάλλουν εαυτόν και ήρθε η ώρα οι υποσχέσεις να πάρουν υπόσταση. Η Ένωσή μας και οι συνάδελφοι της ΓΑΔΘ αναμένουμε να υλοποιηθούν όσα αναφέρθηκαν στις συζητήσεις μας με την πολιτική και φυσική Ηγεσία, και να μην αποδειχθούν φρούδες ελπίδες.

Για το ΔΣ