Αλλαγές στη δομή του Πυροσβεστικού Σώματος- Ενίσχυση της Δασοπυρόσβεσης

Ενόψει της ανακοίνωσης για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασία επίκεινται αλλαγές και στη δομή του Πυροσβεστικού Σώματος που θα τεθεί υπό την αρμοδιότητα του νέου υπουργού

Τη Δευτέρα (06/09) πρόκειται να ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του NantiaReport.gr, θεση Υπουργού θα καταλάβει στέλεχος με επιστημονικό υπόβαθρο ενώ θα επικουρειται απο έναν επιχειρησιακό Υφυπουργό.

Παράλληλα, συστήνεται η ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) «δασοκομάντο» άμεσης ανταπόκρισης σε mega fires. Πρόκειται για αερομεταφερόμενη ομάδα 500 στελεχών με δυνατότητα άμεσης επιχειρησιακής ανταπόκρισης, με γνώση της βιοποικιλότητας του δάσους, με ειδικότητες δασολόγου και δασοπόνου. Τα στελέχη της Υπηρεσίας θα περάσουν εκπαίδευση, στη χαρτογράφηση των περιοχών ώστε να γνωρίζουν τους μικτούς δασικούς και αστικούς ιστούς στα μέτωπα που μαίνεται η φωτιά.

Με την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου,  από τον Οκτώβριο τίθεται σε εφαρμογή το εκτεταμένο πρόγραμμα «Δρυάδες» ύψους €300 εκατ. με ορίζοντα πενταετίας. Έχει προβλεφθεί να πραγματοποιηθούν καθαρισμοί στα δάση, και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Ενώ αναμένεται η πρόσληψη, τουλάχιστον 3.500 νέοι μόνιμοι Πυροσβεστών.