Αίτια και ερωτήματα, για την πτώση του ελικοπτέρου, στην Κίναρο|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Όταν γίνεται ένα ατύχημα όπου χάνουν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι, είναι πάντα φυσικό να διατυπώνεται το ερώτημα “Γιατί έπεσε”. Το ερώτημα συνήθως δεν είναι εύκολο να απαντηθεί εάν δεν αρχίσει η διαδικασία διερεύνησης.

image

Η απάντηση στο ερώτημα “γιατί έπεσε” ένα πτητικό μέσο, είναι συνήθως αρκετά πολύπλοκη. Η αιτία δεν είναι μόνο μία. Συνήθως είναι ένα σύνολο παραγόντνων που συντελούν να γίνει το ατύχημα.
Ωστόσο διατυπώνονται ερωτήματα τόσο από τον απλό πολίτη, όσο και από ειδικούς.

• Πόσο παλαιό είναι το ελικόπτερο;
Τα ελικόπτερα ΑΒ-212ASW παραγγέλθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και παραλήφθηκαν μέχρι το 1984.
• Υπάρχει πρόβλημα με τα ανταλλακτικά;
Αν και επίσημη απάντηση δεν υπάρχει, από τις συζητήσεις με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι γνωστό πως λόγω κρίσης υπάρχει θέμα με τα ανταλλακτικά. Ωστόσο καταβάλλονται υπεράνθρωποες προσπάθειες για να διατηρήσουν διαθέσιμα όσα περισσότερα μέσα είναι δυνατό.
• Οι πιλότοι εκπαιδεύονται τακτικά ή έχει περικοπεί η εκπαίδευση;
Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι εκπαιδευτικές πτητικές ώρες έχουν περιοριστεί λόγω κρίσης, αλλά δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.
• Αυτά είναι όσα ο απλός πολίτης μπορεί να ρωτήσει για να μπορέσει να καταλάβει τα αίτια της πτήσης ενός ελικοπτέρου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, προκύπτουν και άλλα ερωτηματικά, τα οποία ελπίζουμε μια ημέρα να απαντηθούν από το πόρισμα που θα συνταχθεί.
▪ Πώς βρέθηκε το ελικόπτερο στο σημείο της πρόσκρουσης;
▪ Υπήρχε κάποιος που το καθοδηγούσε; Αν ναι, τι συνέβη και έπεσε; Αν όχι πώς οι πιλότοι έβλεπαν τη θέση τους;
▪ Το ελικόπτερο έχει κάποια όργανα να προσδιορίζει τη θέση του με ακρίβεια;
▪ Είναι κατάλληλο το ελικόπτερο για νυχτερινές πτήσεις στο Αιγαίο;

Σίγουρα κανένας δεν θέλει να υποκαταστήσει τις αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση, αλλά είναι ερωτήματα που τίθενται και ενδεχόμενες απαντήσεις θα καθησυχάσουν την κοινή γνώμη.
Τραγική ειρωνεία.
Χθες (10/02) συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην Ικαρία που παρέσυρε στο θάνατο τέσσερα μέλη του πληρώματος.


*onalert.gr