Αίγινα: Ελεύθεροι οι συλληφθέντες για το ναυτικό δυστύχημα- Σε πνιγμό αποδίδεται ο θάνατος των δυο αδερφών (ΦΩΤΟ)

Διερεύνηση στα ακριβή αίτια του ναυτικού δυστυχήματος με Εισαγγελική εντολή διενεργεί το Λιμενικό της Αίγινας. Σε βαρύ πένθος η Αίγινα, με τις κηδείες των δύο αδελφών ψαράδων να τελούνται στον ΙΝ Αγίας Τριάδος. Μετά τις απολογίες τους, οι δύο συλληφθέντες μέλη του πληρώματος, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με τα συντρίμμια του ψαράδικου στο βυθό, δύτες ύστερα από έρευνα- καθώς τα μέλη του υδροφόρου δεν είχαν τοποθετήσει σημαδούρες στο σημείο του δυστυχήματος-  πραγματοποίησαν επιθεώρηση (06/07) στο αλιευτικό «Παναγιώτης» το οποίο έχει διαλυθεί, με τα ευρήματα να περιγράφουν την καταστροφή της πλώρης από την πρόσκρουση.

Στις σορούς των δύο ψαράδων, διενεργήθηκε νεκροτομή στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, με το θάνατό τους να αποδίδεται σε πνιγμό, ενώ δεν έφεραν τραύματα. Οι κηδείες των δύο αδελφών, τελούνται (07/07) στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην Αίγινα.

ΣΟΥΒΑΛΑ_ΑΙΓΙΝΑ_ΝΑΥΤΙΚΟ_ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ20170706_215019

Για τα αιτια του δυστυχήματος, το Λιμεναρχείο της Αίγινας έχει ορισει πραγματογνώμονα για τη διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου, και το πλοίο «Αίγινα» βρίσκεσαι δεμένο στον προβλήτα του λιμανιού ενώ έγινε η πρώτη επιθεώρηση από εμπειρογνώμονες του Λιμενικού Σώματος. Τα έξι μέλη του πληρώματος έδωσαν καταθέσεις στο Λιμεναρχείο της Αίγινας.

Εν τω μεταξύ, προκαταρκτική εξέτασης στις Λιμενικές Αρχες της Αίγινας παρήγγειλε (06/07) ο Εισαγγελίας Ποινικής Δίωξης Πειραιά, προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες του ναυτικού δυστυχήματος στην Αίγινα (05/07-07.30), με τη σύγκρουση του υδροφόρου -πλοίου «Αίγινα» με το αλιευτικό «Παναγιώτης», στη θαλάσσια περιοχή 2,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σουβάλας, και τραγική εξέλιξη να χάσουν τις ζωές τους τα δύο αδέλφια ψαράδες, Γιώργος και Παναγιώτης Μπήτρος 62 και 74 ετών αντίστοιχα.

Ενώπιον του Εισαγγελικού Λειτουργού του Πειραιά, κατέθεσαν (06/07) ο πλοίαρχος του υδροφόρου και μέλος του πληρώματος για το τραγικό δυστύχημα, κατηγορούμενοι για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, για διατάραξη θαλάσσιας κυκλοφορίας και για παράβαση του νόμου περί αποφυγής συγκρούσεων. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Συντετριμμένος για το δυστύχημα, εμφανίστηκε κατά την έξοδό του από τα Δικαστήρια του Πειραιά, δήλωσε αθώος για το δυστύχημα, κι εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη στις οικογένειες των δύο θυμάτων.
ΣΟΥΒΑΛΑ_ΑΙΓΙΝΑ_ΝΑΥΤΙΚΟ_ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ20170706_214605

Ωστόσο στην Αίγινα η συμπεριφορά μέλους του πληρώματος να απαθανατίσει σε βιντεοληπτικό υλικό, με το κινητό του τηλέφωνο, και να το δημοσιοποιησει σε Μεσο Κοινωνικής Δικτύωσης την περισυλλογή των δύο αδελφών από τη θάλασσα και τις προσπάθειες νοσηλευτικοϊατρικού προσωπικού στο κατάστρωμα του υδροφόρου πλοίου, στους δύο ψαράδες, έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση. Ο ίδιος στη συνέχεια έσπευσε να αποσύρει το επίμαχο υλικό.

ΣΟΥΒΑΛΑ_ΑΙΓΙΝΑ_ΝΑΥΤΙΚΟ_ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ20170706_214824

Σύμφωνα με ενημέρωση απο το Λμενικό, ο πλοίαρχος του «Αίγινα» φέρεται να επιχείρησε ελιγμό, ενώ το αλιευτικό με τους δύο επιβαίνοντες έπλεε απο τη δεξιά πλευρά της πρύμνης του πλοίου ακολούθησε σύγκρουση, με αποτέλεσμα οι δύο ψαράδες να πέσουν στη θάλασσα και να ανασυρθούν νεκροί.

Πηγές στελεχών του Λιμενικού στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σημείο που το υδροφόρο διεμβόλησε το ψαραδικο, είναι πέρασμα διέλευσης πλοίων, ενω δεν υπάρχει απαγόρευση για τα αλιευτικά.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των οικογενειών των δύο ψαράδων, ζήτησε από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης να είναι πιο προσεκτικά με τη μεταφορά πληροφοριών που διακινούνται, ενώ επεσήμανε ότι οι δύο ψαράδες ήταν πολύ έμπειροι με τη θάλασσα και γνώριζαν κολύμπι.

“Γιατί το πλοίο-υδροφόρα δεν χρησιμοποίησε ηχητικά σήματα- του λεγόμενους συριγμούς-, και γιατί το σκάφος του Λιμενικού Σώματος δεν παρέλαβε άμεσα τους δύο ψαράδες προκειμένου να τους μεταφέρει γρήγορα στο λιμάνι του νησιού προκειμένου να τους παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ”, σημείωσε ο δικηγόρος της οικογένειας των ψαράδων.

Οι συνήγοροι του πλοιάρχου και του μέλους του πληρώματος του πλοίου «Αίγινα», από την πλευρά τους, ανέφεραν στην υπερασπιστή γραμμή που ακολούθησαν, ότι, το πλοίο χρησιμοποίησε όλα τα μέσα προκειμένου να ειδοποιηθούν για να απομακρυνθούν οι δύο ψαράδες, και εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη στις οικογένειες των θυμάτων.