Χρυσοχοϊδης: Υπάρχει η πεποίθηση για το «δίκαιωμα του τσιμεντόλιθου»- «Υποχρέωση του Εισαγγελέα να αξιοποιήσει το τηλεοπτικό υλικό»

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ

«Oι καταληψίες θα μπορούσαν να σκοτώσουν Αστυνομικούς» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην εκπομπή «10» της  ΕΡΤ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλληφθέντες στο Κουκάκι – «Είμαστε στα μισά του δρόμου για τα Εξάρχεια»

«Υποχρέωση του Εισαγγελέα να αξιοποιήσει και το τηλεοπτικό υλικό», δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχετικά με την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα υπό κατάληψη κτήρια στο Κουκάκι και τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων κατά των Αστυνομικών με τσιμεντόλιθους.

«Κάτω από την ασπίδα είναι ο ανώνυμος αστυνομικός των 800 ευρώ»

«Υπάρχει σιωπή για να μην στεναχωρηθούν κάποιοι γνωστοί που βρίσκονται πολύ κοντά τους» είπε και τόνισε: «Αυτό που ξέρω είναι ότι μέσα στις καταλήψεις παιδιά πλουσίων οικογενειών και κάτω από την ασπίδα είναι ο ανώνυμος αστυνομικός των 800 ευρώ…  Πλέον θα υπάρχει κάμερα σε όλες τις επιχειρήσεις. Θα έχουν κάμερες οι ίδιοι οι αστυνομικοί για να καταγράφεται η δράση όλων. Και του αστυνομικού και των διαδηλωτών».

Σχολίασε την πεποίθηση που επιχειρούν να δημιουργήσουν ορισμένοι,  για το  «δικαίωμα του τσιμεντόλιθου», επισημαίνοντας ότι οι κουκουλοφόροι που επιχείρησαν την ανακατάληψη των δύο οικημάτων, θα μπορούσαν να σκοτώσουν Αστυνομικούς, και άφησε αιχμές στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι ο κάθε πολίτης περιμένει να κάνει μια καταγγελία για τους τσιμεντόλιθους και όλα αυτά που σημειώθηκαν στο Κουκάκι.

«Είναι υποχρέωση και του εισαγγελέα και του δικαστηρίου να αξιοποιήσει όποιο υλικό προσκομιστεί προκειμένου να διαμορφώσει δικανική πεποίθηση την ώρα που θα γίνει το δικαστήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς οι Εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση αποφάνθηκαν πως είναι πλημμέλημα και τους άφησαν ελεύθερους, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών παρέπεμψε στο υλικό της προανάκρισης από την Αστυνομία.

Χρυσοχοΐδης: Παιδιά πλουσίων οικογενειών μέσα στις καταλήψεις

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημείωσε επίσης ότι μόνο σε μια περίπτωση υπήρχε εκκένωση και ανακατάληψη κτιρίου και πρόσθεσε ότι οι καταληψείς δεν είχαν μέσα μωρομάνες αλλά φονικά αντικείμενα.  Σε ερώτημα εάν η ρίψη τσιμεντόλιθων είναι πλημμέλημα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρατήρησε ότι «έχει διαμορφωθεί πεποίθηση ότι υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο» και κάλεσε την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί για το θέμα, ενώ επεσήμανε ότι «οι καταληψίες θα μπορούσαν να σκοτώσουν αστυνομικούς»

Για τα Εξάρχεια δήλωσε ότι «είμαστε στα μισά του δρόμου. Δεν μπορεί να υπάρχουν κλειστές γειτονιές που να κυριαρχεί το έγκλημα και τα ναρκωτικά. Στα Εξάρχεια υπάρχουν ακόμα πολλά ναρκωτικά… Στο επόμενο δίμηνο όμως δεν θα υπάρχουν… Καθημερινά εμπεδώνεται η ειρήνη στην ΑΣΟΕΕ ».

«Όποιος αστυνομικός δεν μπορεί να συγκρατήσει τον εαυτό του θα βρεθεί εκτός ΕΛ.ΑΣ. Δεν υπάρχει περίπτωση σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα να υπάρξει αστυνομική βία», σχολίασε. Αναφερόμενος στις κατηγορίες για παραβιάσεις των ατομικών ελευθεριών και άσκηση υπέρμετρης αστυνομικής βίας από πρόσφατες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ είπε ότι πλέον ο Συνήγορος του Πολίτη με το οπτικό υλικό θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει την υπόθεση.

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη αποτίμησε το έργο της κυβέρνησης τους έξι μήνες από τις εκλογές,« Αυτό που επηρεάστηκε ήταν η σκέψη των ίδιων των ανθρώπων, υπήρχε μια παραίτηση. Δεν υπήρχε σχέδιο, στόχοι και στρατηγική με αποτέλεσμα να υπάρχει μια συνολική παραίτηση, μια σχεδόν αδράνεια. Η βασική αιτία είναι όλο το κλίμα που επικράτησε στην αστυνομία αυτά τα χρόνια. Η αστυνομία τα χρόνια της κρίσης ήταν στους δρόμους».

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης αποδιοργανώθηκαν οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και επί ΣΥΡΙΖΑ αδρανοποιήθηκαν. «Αποτέλεσμα της διάλυσης των υπηρεσιών ήταν και το Μάτι… Χάθηκαν 100 άνθρωποι επειδή δεν δόθηκε μια μάχη» τόνισε ο ίδιος.

Αναφέρθηκε και στα κρούσματα παραβατικότητας « Από την Πατησίων και και δυτικά που είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, στην πλατεία Βικτωρίας, στην πλατεία Αμερικής, στις λαικές συνοικίες είχε να εμφανιστεί όργανο του κράτους πολλά χρόνια.Ουσιαστικά ήταν έλλειψη σχεδίου και στόχων για το πως θα αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα». Δε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ανέφερε ότι «Μέλη σπείρας που συνελήφθησαν πριν από 20 ημέρες διαπιστώθηκε ότι είχαν συλληφθεί 200 φορές και είχαν αφεθεί ελεύθεροι και τις 200 φορές», επικρίνοντας το περιεχόμενο του Νόμου Παρασκευόπουλου.

«Είμαστε στα μισά του δρόμου για τα Εξάρχεια»

Υποστήριξε ότι από τις 17 Ιανουαρίου θα υπάρχει ανάπτυξη όλου του ένστολου προσωπικού της ΕΛΑΣ στην Αθήνα και υπογράμμισε ότι η έννοια της ασφάλειας είναι συνδεδεμένη με τα δικαιώματα και την ελευθερία.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι «πρέπει να θωρακίσουμε την χώρα και από την ισλαμική τρομοκρατία και σημείωσε ότι από τη βόμβα που τοποθετήθηκε στο ΑΤ Ζωγράφου συμπεραίνεται ότι έχουμε και την παλιάς κοπής τρομοκρατία από νέους ανθρώπους που είναι πιο κυνικοί».

Ενώ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, και τόνισε χαρακτηριστικά, «τη χώρα δεν την κυβερνούν οι δήμαρχοι… Τις αποφάσεις τις λαμβάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ. Γινόμαστε καλύτεροι μέρα με την μέρα. Εάν δεν έχουμε ροές όπως το ’15 τα πράγματα το πρώτο εξάμηνο του ’20 η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη».

____________________________

* Συνέντευξη στην Εκπομπή «10» της ΕΡΤ (εδώ)