Β.Σαραλιώτης: «Δε μπόρεσα να σταματήσω το κακό που έγινε, εκείνη τη στιγμή!»

Εντεκα χρόνια έχουν περάσει από τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου 2008, όταν στην οδό Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, ο τ.Ειδικός Φρουρός Επαμεινώνδας Κορκωνέας, πυροβολεί δύο φορές με το όπλο του στο μέρος που βρίσκονται συγκεντρωμένα άτομα. Η μια βολίδα του εποστρακίζεται σε μαρμάρινη μπάλα, βρίσκει στην καρδιά τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και χάνει τη ζωή του. Τις επόμενες ημέρες η Αθήνα βρέθηκε στη δίνη πρωτοφανών ταραχών και ακραίων επεισοδίων. Ο τέως ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης, που το μοιραίο βράδυ ήταν συνοδός στο περιπολικό με οδηγό τον Κορκονέα, σπάει για πρώτη φορά τη σιωπή του μιλώντας στην Espresso.

«Είναι δύσκολη ημέρα για μένα σήμερα! Ειναι μια ημέρα μνήμης. Ενα κεράκι στη μνήμη του παιδιού που έφυγε, θα πρέπει να υπάρχει αναμένο εκέι, από εμάς! Δυστυχώς δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω! Λυπάμαι γι αυτό που έγινε, και θα το λέω κάθε χρόνο αν χρειαστεί, αλλά και από την απόσταση των 11χρόνων από εκέινη την ημέρα, δε μπορούσα να σταματήσω το κακό που έγινε, εκείνη τη στιγμή!», δηλώνει στην Espresso

Εκείνο το βράδυ, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος και ο φίλος του Νίκος Ρωμανός, είχαν σταματήσει στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου. Ο δεύτερος περιέγραψε το 2015 όσα συνέβησαν, στο κείμενό του, “Ρέκβιεμ για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή”, που έγραψε μέσα στη φυλακή,

«..Μετά από λίγη ώρα ήρθε ένας σύντροφος και μας πρότεινε να πάμε στην Χαριλάου Τρικούπη να περιμένουμε να περάσει κάποιο περιπολικό για να του πετάξουμε κάτι πέτρες που είχε μαζέψει. Όντως λοιπόν πήγαμε και περιμέναμε ενώ ο Αλέξανδρος καθόταν πιο πίσω. Μετά από λίγη ώρα πέρασε το περιπολικό με τον Κορκονέα και τον Σαραλιώτη.Χωρίς να το ξέρω το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει για όλους μας, ήταν η στιγμή που θα άλλαζε τα πάντα. Η κλεψύδρα της ζωής γύρισε την στιγμή που η πέτρα έπεφτε πάνω στο περιπολικό του Κορκονέα. Στην συνέχεια γυρίσαμε και καθίσαμε στον πεζόδρομο μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά ενώ ο Κορκονέας με τον Σαραλιώτη πέρασαν με το περιπολικό από την Ζωοδόχου Πηγής για να δουν ποιοι τους επιτέθηκαν εκεί ξαναπετάχτηκαν από μας προς το περιπολικό κάποια μικροαντικείμενα, αφού λοιπόν είδαν την παρέα μας πήγαν πάρκαραν το περιπολικό στην διμοιρία των ΜΑΤ που φυλούσε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και κατέβηκαν πεζή στην συμβολή των οδών Τζαβέλα και Ζωοδόχου Πηγής.Μόλις είδαμε τους μπάτσους σηκωθήκαμε για να φύγουμε καθώς πιστέψαμε ότι μαζί με αυτούς θα είχε έρθει και η διμοιρία των ΜΑΤ όπως γίνετε συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Εκείνη την στιγμή οι δυο μπάτσοι άρχισαν να βρίζουν και τότε παρατηρήσαμε ότι είχαν έρθει μόνοι τους χωρίς κάποια υποστηρικτική αστυνομική δύναμη. Έτσι κάποιοι από εμάς κινήθηκαν προς το μέρος τους και ο Αλέξανδρος ο οποίος είχε πάει πιο μπροστά τους πέταξε κάτι μπουκάλια μπύρας από αυτά που πίναμε. Μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα ο Κορκονέας έβγαλε το όπλο του και ολοκλήρωσε με σφαίρες την συγκεκριμένη αντιπαράθεση που είχε ξεκινήσει πριν λίγη ώρα.Μια σφαίρα στην καρδιά του Αλέξανδρου για να κλείσει ο κύκλος της παντοδυναμίας της κρατικής μηχανής. Μια κηλίδα από αίμα στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου για να ανοίξει ο κύκλος της εξέγερσης που έκανε συντρίμμια την έννομη τάξη και έσπειρε το χάος και την αναρχία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας».. περιγράφει μεταξύ αλλων.

Με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας- τον περασμένο Ιούλιο – «έσπασε» τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα, έκρινε ωστόσο ένοχο τον τ.Ειδικό Φρουρό της ΕΛ.ΑΣ Επαμεινώνδα Κορκονέα, για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο», ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου» και βάσει του Ποινικού Κώδικα του επέβαλε κάθειρξη 13 ετών, καθώς υπολογίστηκαν τα 11 χρόνια που έχει συμπληρώσει στη φυλακή και μεροκάματα που έχει ως έγκλειστος. Ασκησε έφεση και σήμερα βρίσκειται εκτός φυλακής. Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας έκρινε αθώο «λόγω έλλειψης δόλου» τον συνοδό του περιπολικού, Ειδικό Φρουρό Βασίλή Σαραλιώτη, ο οποίος έχει αποφυλακιστεί από το 2011.

* Νάντια Αλεξίου, Espresso