Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης .. Διαταγή για επανασύσταση της ΔΕΛΤΑ

Την καταργημένη από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης , επανασυστήνει η ΕΛΑΣ με απόφαση του Υπ.ΠΡΟΠΟ και την εισήγηση Συμβουλων και υπηρεσιακών στελεχών της ηγεσίας σε μια προσπάθεια να να αποκαταστήσουν την κανονικότητα στα Εξάρχεια με την σταθερή παρουσία ΑΣτυνομικής δύναμης στην περιοχή.

Οι καταδρομικές σε βαρος των διμοιριών, οι ενέδρες από οργανωμένες ομάδες και οι αντιδράσεις στις εκκενώσεις των χώρων που τελούσαν υπό κατάληψη στην περιοχή των Εξερχείων, ήταν η αντίδραση του “χώρου” στην αλλαγή στάσης της ΕΛΑΣ στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή των Εξαρχείων, με την ανοχή στην ανομία και την αυτοδιαχειρίση σε κτηρια υπό κατάληψη.

Η υπηρεσία που αν και σε βάρος των στελεχών της υπήρχαν επαναλλαμβανόμενες καταγγελίες για υπερμετρη Αστυνομική Βία, η ομάδα ΔΕΛΤΑ, κρίθηκε επιχειρησιακά η ομάδα που θα μπορούσε να ανταπορκιθεί, καθώς πρόκειται για ομάδα με γρήγορα αντανακλαστικά και δυνατότητα πρόσβασης σε σημεία της πόλης που τα υπηρεσιακά οχήματα και οι κλούβες δεν μπορούν αν επιχειρήσουν.

Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές του NantiaReport.gr και Αστυνομικούς που έχουν διατελέσει στη ΔΕΛΤΑ, τα τελευταία 24άωρα, έχουν γίνει αποδέκτες ενημερώσης για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εφόσον το επιθυμούν, να βρίσκονται στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ (03-04/09) καθώς εχει ορισθεί επιτροπή για Συνεντεύξεις πορκειμένου να γίνει αξιολόγηση για την νέα ΔΕΛΤΑ, η οποία και επανασυστήνεται. Ωστόσο απο τις ίδιες πηγές πληροφόρησης του Nantiareport.gr μεταξύ των πρώην στελεχών της ΔΕΛΤΑ δεν προκύπτει επιθυμία να επανενταχθούν στην νέα εκδοχή της Υπηρεσίας, ούτε για τους μισούς από όσους έχουν διατελέσει στελέχη της. Και το ερώτημα που θέτουν: “πού θα βρούν τα άτομα για να ενταχθούν στην Υπηρεσία;”..

H Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης (ΔΕΛΤΑ) , συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2009 και βγήκε στο δρόμο ενα μηνα μετά- τον Απρίλιο του 2009, επί υπουργίας στο Δημοσίας Τάξης του Προκόπη Παυλόπουλου, με εμπνευστή της ομάδας τον τότε Γ.Α.Δ.Α., (εα σήμερα) Υποστράτηγο Γιάννη Ραχωβίτσα, με σκοπό την καταστολή σοβαρών επεισοδίων. Η διοίκηση της ΔΕΛΤΑ ανατέθηκε στον (εα σήμερα) τότε Αστυνομικό Διευθυντή Γιώργο Σταύρακα.

Αρχικά 300 Ειδικόι Φρουροί, με θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις και μέσο όρο ηλικίας τα 25- 30ετη, με ειδική εκπάιδευση από την ΕΛΑΣ κατανεμίθηκαν σε ομάδες των δέκα δικάβαλων σε μικρού κυβισμού μηχανάκια, με ομαδάρχη, και είχαν κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο  χρόνος επιχειρησιακής τους ανταπόκρισης, ήταν περίπου στα 3,5 λεπτά.  Η ΔΕΛΤΑ κρίθηκε ως επιτυχημένη ομάδα της ΕΛΑΣ, ωστόσο διαλύθηκε με απόφαση του (τότε) Υπουργόυ του ΣΥΡΙΖΑ, Νικου Τοσκα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάργηση της ομαδας, “θέμα δημοκρατικού ελέγχου”. Μετά την καταργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ οι υπηρετούντες Αστυνομικοί, εντάχθηκαν στη ΔΙΑΣ της ΑΔ και ενίσχυσαν τη ΔΑΕΑ.