Σε θέση μάχης η Μονή των σκληρών αγιορειτών

Φωτιές, πολιτικές για κάποιους ανάβει η ποινή κάθειρξης 20 ετών που επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, και μάλιστα χωρίς αναστολή στους «σκληρούς» της Μονής Εσφιγμένου.

Τον ζηλωτή ηγούμενο Μεθόδιο και τον μοναχό Αντύπα, για τις «ιερές μολότοφ» που πέταξε ο δεύτερος τον Ιούλιο του 2013 από το κονάκι της μονής στις Καρυές εναντίον δικαστικού αντιπροσώπου και αστυνομικών, οι οποίοι πήγαν να επιδώσουν και να εκτελέσουν δικαστική απόφαση για την απομάκρυνση των αιρετικών καταληψιών μοναχών.

Τις επόμενες μέρες αστυνομικοί της ασφάλειας Πολυγύρου αναμένεται να φτάσουν στο Αγιον Ορος για να συλλάβουν τους δύο μοναχούς, προκειμένου να οδηγηθούν στη φυλακή. Αν συμβεί αυτό -και ήδη επικρατεί προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ. για το πώς θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση-, θα είναι η πρώτη φορά που αστυνομικοί θα μπουν (;) μέσα στη Μονή Εσφιγμένου, μετά το 1970.

Οταν οι ζηλωτές την κατέλαβαν και ταμπουρώθηκαν σ’ αυτήν, αντιτιθέμενοι στην προσέγγιση του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα με την Καθολική Εκκλησία, κατηγορώντας τον για «οικουμενισμό» και αρνούμενοι έκτοτε να τον μνημονεύουν, σηκώνοντας μαύρες σημαίες μέχρι σήμερα, με το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος». Η βαριά εξώπορτα ασφαλίζεται με το βαρύ σιδερένιο μάνταλο, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, και στο μοναστήρι δεν μπαίνει κανείς, αν δεν έχει την έγκριση του Μεθόδιου.

«Βλέπει» μεθοδεύσεις

Ο τελευταίος, κατά κόσμον Ματθαίος Παπαλαμπρακόπουλος εκ Τριταίας Αχαΐας ορμώμενος, 67 χρόνων, συνεχίζει να παραμένει στο μοναστήρι ?δεν παρέστη στη δίκη- και βλέπει πίσω από την καταδίκη του μεθόδευση της… νέας τάξης πραγμάτων για να μην υπάρχει αντίδραση από πουθενά. «Οι εξοντωτικές αυτές ποινές σκοπεύουν να μας κάνουν να λυγίσουμε και να υποταχθούμε στη θρησκεία του αντίχριστου, τον οικουμενισμό!» δηλώνει και υποστηρίζει ότι όλα γίνονται γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες του, «από την 1η Ιουνίου σύμφωνα με το υπερμνημόνιο θα καταργηθεί το άβατον στο Αγιον Ορος!».

Μόλις έγινε γνωστή η καταδίκη, ο Μεθόδιος φώναξε τους 25 παλιούς μοναχούς και τους περίπου 80 υποτακτικούς (δεν αναγνωρίζονται επίσημα ως μοναχοί) και τους ανήγγειλε ότι θα είναι εκεί μέχρι τέλους. «Εδώ είμαι, ας έρθουν να με πάρουν», είπε, έχοντας δίπλα του τον 40χρονο μοναχό Αντύπα. Αυτήν τη φορά πάντως δεν ακούστηκε τίποτα για «Κούγκι» και ότι θα «ανατινάξουν το μοναστήρι» με πυρίτιδα, που όπως υποστηρίζουν υπάρχει στα υπόγεια από την περίοδο της… Επανάστασης του 1821.

Η αλήθεια είναι πως στην Εσφιγμένου οι ζηλωτές καταληψίες της, που αποτελούν προέκταση των αιρετικών Παλαιοημερογητών, δεν περίμεναν μια τέτοια βαριά καταδίκη, προσβλέποντας σε… πολιτικούς παράγοντες, κάποιους φιλικά προσκείμενους δικαστές, μέχρι και στους Ρώσους.

Ενας από τους δεδηλωμένους φίλους των ζηλωτών Εσφιγμενιτών είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει παραδεχτεί δημόσια ότι είναι παλαιοημερολογίτης και στις 19 Ιανουαρίου του 2013 είχε παραστεί μάλιστα και στην τελετή των Θεοφανίων των παλαιοημερολογιτών στον Πειραιά. Τον Ιούνιο του 2012 ο Π. Καμμένος είχε φτάσει με ιδιωτικό σκάφος στη Μονή Εσφιγμένου και είχε επικριθεί τότε, γιατί αυτό είχε γίνει χωρίς άδεια των Αρχών, με τον ίδιο να υποστηρίζει ωστόσο ότι καλύπτονταν από ετήσιο διαμονητήριο. Πάντως, μέχρι τώρα δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από τον ίδιο τον υπουργό ή το περιβάλλον του.

Κάποιοι επίσης υπενθυμίζουν ότι στην εκδίκαση της υπόθεσης αναίρεσης της απέλασής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005, νομική σύμβουλος των ζηλωτών μοναχών ήταν η συμβία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, Ιφιγένεια Καμτσίδου, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Ηταν παρούσα επίσης και στις μαζώξεις όπου ο ηγούμενος Μεθόδιος παρουσίαζε τις θέσεις των ζηλωτών.

Στήριξη από τη Χρυσή Αυγή

Ως και… αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η συμπαράσταση που δέχτηκαν οι καταδικασθέντες μοναχοί από τη Χρυσή Αυγή. Το ναζιστικό μόρφωμα έσπευσε από την πρώτη στιγμή να εκδώσει ανακοίνωση συμπαράστασης, υιοθετώντας τη φρασεολογία του Μεθόδιου περί της «νέας τάξης πραγμάτων που στέλνει μήνυμα σε όσους αντιστέκονται για Ελλάδα και Ορθοδοξία». Βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους ο Ηλ. Παναγιώταρος, ο Γ. Λαγός, η Ελ. Ζαρούλια, ο Χρ. Παππάς, ο Φ. Γραικός, ο Ν. Μίχος κ.ά., συμμετείχαν και στην εκδήλωση διαμαρτυρίας την περασμένη Τετάρτη στο Σύνταγμα.

Στον… χορό έχει μπει ως ενδιαφερόμενος και ο Εφραίμ της διπλανής Μονής Βατοπεδίου, για τους δικούς του λόγους και με δικές του βλέψεις. Οι πληροφορίες τον θέλουν άλλοτε να καταδικάζει τους ζηλωτές στις ιερές συνάξεις στις Καρυές και άλλοτε να εκπονεί σχέδια προσπέλασης στην Εσφιγμένου. Στη Μονή Βατοπεδίου υπάρχει ένας αριθμός 25-30 μοναχών, ρουμάνικης καταγωγής, που θα μπορούσαν να μετοικίσουν ως μια μεταβατική κατάσταση στην Εσφιγμένου.

Σύμμαχοι & εχθροί

Η κόντρα με το Πατριαρχείο και η ανοχή της Μόσχας

Παλαιότερα κάποια μοναστήρια και σκήτες έδειχναν από ανοχή ως έμμεση στήριξη στη Μονή Εσφιγμένου, αλλά τα πράγματα άλλαξαν από το 2005 όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Το 2006 ο κ. Βαρθολομαίος θεμελίωσε το κτίριο της κανονικής αδελφότητας της Εσφιγμένου στις Καρυές, ενώ το 2008 φύτεψε συμβολικά ένα κυπαρίσσι στην αυλή του και τον Οκτώβριο του 2011 εγκαινίασε το αντιπροσωπείο, με ηγούμενο τον μακαριστό Χρυσόστομο και 15 μοναχούς, ενώ ηγούμενος σήμερα είναι ο γέροντας Βαρθολομαίος.

Μετά τις «ιερές μολότοφ», το Πατριαρχείο προχώρησε σε διάβημα προς το υπ. Εξωτερικών, ενώ κύκλοι προσκείμενοι στον Πατριάρχη αναφέρουν ότι «το θέμα της εν λόγω μονής έχει κλείσει για μας και η εφαρμογή της απόφασης για την απομάκρυνσή τους υπόκειται στην εξουσία του ελληνικού κράτους». Ενδιαφέρον έχει και η στάση που θα τηρήσει η Ρωσία, καθώς το Πατριαρχείο της Μόσχας αντιμετωπίζει με ανεκτικότητα τους εξτρεμιστές μοναχούς της Εσφιγμένου, οι οποίοι κατά διαστήματα φιλοξενούνται σε κτίσματά του στη Μόσχα, στο Κίεβο, στην Αγία Πετρούπολη και στο Βλαδιβοστόκ.

Το μόνο ίσως μοναστήρι που εμμέσως ενισχύει σήμερα τους ζηλωτές μοναχούς είναι το γειτονικό Χιλανδάρι. Οι σερβικής καταγωγής μοναχοί του αρκετές φορές, μάλιστα, εκδίδουν δικά τους διαμονητήρια για οπαδούς της Εσφιγμένου, και με αυτά μπαίνουν λαϊκοί στο υπό κατάληψη μοναστήρι. Πριν από λίγο καιρό ο ηγούμενος του Χιλανδαρίου έδιωξε πέντε μοναχούς, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες βρήκαν καταφύγιο στην Εσφιγμένου, με τις… ευλογίες των Σέρβων μοναχών.

Διαλλακτικοί

Στο Ορος υπολογίζεται ότι υπάρχουν κυρίως σε σκήτες, κελιά και σπίτια περίπου 200-250 ζηλωτές μοναχοί, όμως οι περισσότεροι είναι αρκετά πιο διαλλακτικοί και δεν δημιουργούν προβλήματα. Ο Μεθόδιος, ο οποίος διαδέχτηκε τον γέροντα Ευθύμιο, που απεβίωσε το 1999, χειροτονήθηκε ιερέας σε εκκλησία παλαιοημερολογιτών στην Αθήνα, χαρακτηρίζεται ως ένας σκληρός ζηλωτής, έχοντας στο πλευρό του εκτός από τον μοναχό Αντύπα και τους ιερομόναχους Σάββα και Γρηγόριο. Το δεξί χέρι του Ευθύμιου ήταν ο 77χρονος σήμερα μοναχός Εφραίμ, ο οποίος παρέμεινε για μερικά χρόνια στο περιβάλλον του Μεθόδιου, αλλά στη συνέχεια λόγω της συμπεριφοράς του τελευταίου, όπως λέγεται, επέλεξε να αποσυρθεί σε ένα κελί, στον αρσανά.

Στα υπόγεια της μονής φυλάσσονται πολύτιμοι θησαυροί.
Στα υπόγεια της μονής φυλάσσονται πολύτιμοι θησαυροί.

Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν 372 χειρόγραφα, 2.000 έντυπα βιβλία, ενώ πάνω από 7.000 βιβλία βρίσκονται σε άλλο μέρος της μονής. Από τα σπουδαία κειμήλια είναι η «Σκηνή του Ναπολέοντα», ένα ταπητουργείο, εξαιρετικό δείγμα υφαντουργίας και χρυσοποικιλτικής του ΙΗ’ αιώνα.

Σε εθνικιστική εκδήλωση

Οι ζηλωτές της Εσφιγμένου συμμετέχουν συχνά σε εκδηλώσεις με ακροδεξιό «άρωμα» και ο Μεθόδιος δεν δίστασε να είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του ενθικιστικού Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου στη Λάρισα, όπου εξήρε τη δράση του, τον Νοέμβριο του 2012.

_______________

* ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ – ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ/ ΕΘΝΟΣ