Κοινή Συνάντηση Καμίνη- Πανούση, για τα προβλήματα του κέντρου- Να μην επιστρέψει η Αθήνα στην προ δυόμισι ετών κατάσταση.

Η επιστροφή των Δημοτικών Αστυνομικών και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο κέντρο της πόλης, μετά την απελευθέρωση των λαθρομεταναστών από τα Κέντρα Κράτησης ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στην από κοινού σύσκεψη του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Πανούση μεμ τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

«Το ξέρουμε ότι ζούμε σε μια πόλη που εδώ και δυο χρόνια έχει ουσιαστικά καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία. Αυτό έχει προκαλέσει τρομερά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της πόλης είτε αυτό αφορά την παράνομη στάθμευση είτε την κατάληψη δημόσιου χώρου, τραπεζοκαθίσματα , παράνομο εμπόριο, ηχορύπανση, κλπ. Αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί άλλο και τόνισα στον υπουργό ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί οριστικά μια λύση στο θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας. Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο να ζει σε μια κατάσταση όπου στοιχειώδεις λειτουργίες της πόλης παρεμποδίζονται» ανέφερε μετά την ολοκλήρωση συνάντησης με τον αναπληρωτή Υπουργό Γ.Πανούση, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Η επανεφαρμογή του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, ήταν από τα θέματα που τέθηκαν από τηνπλευρά του Γ.Καμίνη προς τον αρμόδιο Υπουργό, ενώ επεσήμανε «πιστεύω ότι θα ήταν ευχής έργο να επανασυσταθεί η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας στους Δήμους. Θα θέσω υπόψη και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη τη συζήτηση που είχαμε με τον αναπληρωτή Υπουργό». Όπως διευκρίνησε, σε συνάντηση με τον αρμόδιο, αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρουγκαλo, θα θέσει το ζήτημα, ενώ ευελπιστεί σε συναίνεση με στόχο την εξεύρεση λύσης «σε ένα θέμα το οποίο επείγει!».

Για την απελευθέρωση των λαθρομεταναστών από τα Κέντρα Κράτησης στο κέντρο της Αθήνας, με δεδομένο τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει δημόσια οι Δημότες του κέντρου, με το φόβο της παραμονής τους να προκαλέσει τυχόν αύξηση της μικροεγκληματικότητας. Ο Γιώργος Καμίνης υποστήριξε και εξερφρασε την άποψη, πως υπάρχουν ενδείξεις ότι «αυτή η αθρόα συγκέντρωση και πάλι μεταναστών χωρίς πόρους, χωρίς μια στοιχειώδη περίθαλψη επιβαρύνει την κατάσταση στη πόλη» ωστόσο επεσήμανε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά παράλληλα η ασφάλεια και η ομαλή λειτουργία της πόλης.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης υποστηρίζοντας τη θέση πως «δεν είναι δυνατόν εμείς να αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση όταν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν βρει συγκεκριμένες λύσεις. Όταν έχουμε αυτή τη στιγμή ως Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναν Έλληνα ο οποίος ακόμα και δήμαρχος Αθηναίων έχει χρηματίσει και γνωρίζει το πρόβλημα».
Ωστόσο εμφανίστηκε να μη γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των λαθρομεταναστών οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να δηλώσουν διεύθυνση κατοικίας και συμπλήρωσε: «Ο Δήμος θα προσπαθήσει στο πλαίσιο των δικών του δυνατοτήτων να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Αλλά πρέπει να επαναλάβω και πάλι εμφατικα ότι δεν επιτρέπεται αυτή τη στιγμή να επανέλθουμε στη προ 2,5 ετών κατάσταση. Αυτό είναι ένα κεκτημένο. Το κατέκτησε με μεγάλο κόπο η Αθηναϊκή κοινωνία και δεν επιτρέπεται οπισθοχώρηση τέτοιου είδους».
Η προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε (09/03-14.00) στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού στο Μέγαρο της Λ.Κατεχάκη, ωστόσο ο ίδιος δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων.