"55 τα θύματα ρατσιστικής βίας – Έλληνες το 11%"

Περισσότερες από τρεις υποθέσεις ρατσιστικής βίας τον μήνα καλείται να διαλευκάνει το αρμόδιο τμήμα, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2013.

Από την έναρξη λειτουργίας της αρμόδιας υπηρεσίας, μέχρι σήμερα 67φάκελοι έχουν “ανοίξει” στα γραφεία του 7ου ορόφου της ΓΑΔΑ. Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το 11% όσων έχουν υποστεί τη ρατσιστική βία είναι Έλληνες, οι οποίοι έπεσαν θύματα μόνο και μόνο λόγω εθνικότητας.
Μπορεί με μία πρώτη ματιά οι υποθέσεις φαίνονται λιγοστές, εάν τις συγκρίνει κανείς με εκείνες που καλούνται να χειριστούν τα στελέχη άλλων υπηρεσιών (διαρρηκτών, ναρκωτικών, ανθρωποκτονιών…), αλλά ο “όγκος δουλειάς” φαίνεται ότι συνεχώς αυξάνεται.
Από τις 67 υποθέσεις, που έχουν χειριστεί μέχρι σήμερα, οι δράστες των 44 παραπέμφθηκαν με τον ρατσιστικό νόμο, οι οκτώ αφορούσαν περιστατικά που έγιναν μέσω διαδικτύου, ενώ δέκα δικογραφίες συνοδεύτηκαν με πλήρες προανακριτικό υλικό.
Από τα 55 θύματα 17 ήταν υπήκοοι Πακιστάν, 6 από την Αλβανία, 5 Έλληνες (οι δύο γυναίκες), 5 από το Μπαγκλαντές, 3 από το Ιράν, 3 από το Αφγανιστάν, 3 από την Αίγυπτο, 2 από τη Σομαλία, 2 από τη Γουινέα και υπόλοιποι από Σουδάν, Νιγηρία, Γεωργία, Καμερούν, Ιράκ, Συρία, Αλγερία, Ινδία και Βουλγαρία.

Αναδημοσίευση Bloko.gr, του Μανώλη Ασσαριώτη.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport