143 Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά τη δαπάνη για ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες

Οι Δήμοι αδυνατούν το 2021 να καλύψουν τα έξοδα ναυαγοσωστικής κάλυψης στις παραλίες ευθύνης τους, ενώ σημειώνουν αρμοδιότητες και ευθύνες μεταφέρονται διαρκώς στην αυτοδιοίκηση, χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους

Το θέμα της ναυαγοσωστικής δαπάνης για τη σεζον του 2021, που επωμίζονται πλέον οι Δήμοι με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο από το αναθεωρημένο Προεδρικό Διάταγμα 71/2020, έχει μεταφέρει στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού ένα πλαίσιο διευρυμένων αρμοδιοτήτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρόσθετες υποχρεώσεις (ΠΔ71/2020-Αρ.7) όσον αφορά την πρόσληψη ναυαγοσωστών, την αγορά και διάθεση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, την κατασκευή βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί ναυαγοσωστικών πύργων κ.α, και αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό βάρος για 143 δήμους της χώρας.

Οι νέες υποχρεώσεις, αναγκάζουν αυτούς τους Δήμους , να αναλάβουν μια επιπλέον δαπάνη το ύψος της οποίας ανέρχεται στα €21εκτ , χρήματα τα οποία ωστόσο όπως έχουν καταγγείλει ΕΣΝΕ και ΚΕΔΕ, δεν έχουν χορηγηθεί από το Κεντρικό Κράτος, όταν τους μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα. Ως αποτέλεσμα σήμερα, εξαιτίας και των αρνητικών επιπτώσεων που είχε στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης η πανδημία του COVID, οι υπόχρεοι Δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη επιβαρυντική δαπάνη. Κατά συνέπεια οι αιρετές διοικήσεις των 143 Δήμων της επικράτειας με ακτογραμμή, εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν οικονομικά στην υποχρεωτική ναυαγοσωστική κάλυψη στους ελέγχους των κατά τόπους Λιμεναρχείων, να βρεθούν αντιμέτωπες ακόμη και με τις ποινικές ευθύνες όπως αυτές προκύπτουν (ΠΔ71/2020-Αρ.17).

Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι σοβαρό κι αποτέλεσε αντικείμενο της συνεδρίασης (14/04) του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, «Το θέμα είναι σοβαρό και μας απασχολεί δυστυχώς κάθε καλοκαίρι ως αυτοδιοίκηση. Έχουμε επανειλημμένως εξηγήσει ότι το κόστος από τη μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας δεν μπορεί να καλυφθεί από τους δήμους, αν δεν συνοδευτεί από την αναγκαία μεταβίβαση και των απαραίτητων πόρων. Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, με τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τις επιπτώσεις που επέφερε στα οικονομικά μας. Οι κλειστές ναυαγοσωστικές σχολές από τη μια και η κάθετη μείωση των εσόδων μας, καθιστά αδύνατη την κάλυψη του κόστους αυτής της αρμοδιότητας.
Επειδή για μας πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών κι επιπλέον, δεν έχουμε συνηθίσει να κρυβόμαστε από τις ευθύνες μας, θα απευθυνθούμε για μία ακόμη φορά και στον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και θα ζητήσουμε και την συνδρομή του Πρωθυπουργού, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί πια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει αρμοδιότητες και υποχρεώσεις χωρίς τους απαιτούμενους πόρους.
Η χθεσινή παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού, Στέλιου Πέτσα, που άκουσε από πρώτο χέρι τις πτυχές του προβλήματος και η πρόθεσή του να δει το θέμα σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, είναι θετικό καταρχήν γεγονός, όμως δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα για να είμαστε συνεπείς στους δημότες μας και για να κρατάμε ασφαλείς τις παραλίες μας».