Υπόθεση Μαυρίκου: Κακή συντήρηση σε μη εξουσιοδοτημένο συνεργείο για το Porsche Cayenne

Τα -πρωτα- συμπεράσματα των Αξιωματικών της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, καθώς επίσης των εμπειρογνωμόνων του Δημοσίου με την επίβλεψη των τεχνικών συμβούλων της οικογένειας του Παναγιώτη Μαυρίκου, για τα 34″ πριν ξεσπάσει η φωτιά στο εσωτερικό του πολυτελούς SUV.

image

34 δευτερόλεπτα.. ηταν ο χρονος που ειχε στη διαθεση του ο 42άχρονος εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος, πριν το όχημα στο οποιο επέβαινε, τυλιχθεί στις φλόγες, με τον ίδιο να μένει απαθής και να απανθρακώνεται εν ζωή, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της Ιατροδικαστικής εξέτασης νεκροτομής.
Απαντήσεις στο γιατί ο οδηγό του οχήματος παρέμεινε στη θέση του, πριν ξεσπάσει η φωτιά, χωρίς να καταβάλει προσπάθεια να απεγκλωβιστεί επιχειρούν να δώσουν Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, καθώς επίσης των εμπειρογνωμόνες του Δημοσίου με την επίβλεψη των τεχνικών συμβούλων της οικογένειας του Παναγιώτη Μαυρίκου, Γιώργου Ραυτογιάννη και Νίκου Διαμαντή.

Τα -κρισιμα- 34″πριν ξεσπάσει η φωτιά στο εσωτερικό του πολυτελούς SUV.

Το μεσημέρι της Πέμπτης (16/06) κλιμάκιο από της Ασφάλειας Αττικής, επισκέφτηκαν στο σπίτι της, στη Βάρη, τη σύζυγό του εκδότη, Ευαγγελία Συρίγου, για να λάβουν μία πρώτη τυπική κατάθεση.
Η ίδια σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση επιβεβαίωσε ότι ο σύζυγός της λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, όπως είχε αναφέρει και η μητέρα του, καθώς, μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση εκβίασης, αντιμετώπιζε ψυχολογική πίεση και είχε ενδείξεις κατάθλιψης.
Σε ερώτηση των Αστυνομικών αν υπήρχαν σε βάρος τους απειλές, φέρεται να υποστήριξε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ενώ δεν της είχε αναφέρει σχετικά ο σύζυγός της, να δέχεται απειλές.
Τα αποτελέσματα των τοξικοϊστολογικών εξετάσεων, που έχουν παραγγελθεί απο την Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πανεπιστημιου Αθηνών, σχετικά με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής δοσολογία πέραν της ενδεδειγμένα χορηγούμενης, αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διακριβωθεί η φυσική και παθολογική κατάσταση του Παναγιώτη Μαυρίκου.
Από τα μέχρι τώρα ευρήματα των πραγματογνωμόνων της ΕΛ.ΑΣ, και του Πυροσβεστικού Σώματος καθως και των δύο τεχνικών συμβούλων της οικογένειας, εντοπίζεται βλάβη στο σύστημα διεύθυνσης του οχήματος, με το SUV να ακολουθεί αριστερόστροφη κίνηση και να εκτρέπεται της πορείας του, σε απόσταση 358 μέτρων, να προσκρούει διαδοχικά 6- 7 φορες στο διαχωριστικο διάζωμα της Αττικής Οδού, με τον οδηγό να ενεργοποιεί τις φωτεινές ενδείξεις κινδύνου (αλαρμ).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πραγματογνωμόνων, η διαδοχική πρόσκρουση του οχήματος στο διάζωμα, εκτιμάται ότι προκάλεσαν διαρροή στο κάρτερ, με αποτέλεσμα να «σπάσει» ο κινητήρας.
Κατα την πρόσκρουση στο διάζωμα με το εμπρόσθιο αριστερό τμήμα του οχήματος, το ελαστικό βγήκε από τη ζάντα, και το μεταλλικό τμήμα της “τροχοπέδισε” στο κάτω μέρος του τσιμεντένιου τοιχίου, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί σπινθήρας και να ξεσπάσει μικρής έκτασης φωτιά. Λόγω της διαρροής καυσίμου και λαδιού, η φωτιά στο εν κινήσει πολυτελές όχημα, πήρε γρήγορα διαστάσεις και πετάχτηκε στο εσωτερικό του.
Από το βιβλίο service του οχήματος προκύπτει ότι το πολυτελές όχημα δεν ήταν σε καλή κατάσταση.
Η συντήρησή του, γινόταν σε μη εξουσιοδοτημένο συνεργείο, και η συντήρησή του στα μηχανολογικό τμήματα του οχήματος, δεν ήταν η ενδεδειγμένη
Στο συγκεκριμένο συνεργείο ο εκδότης είχε κάνει service στο Mercedes που είχε στην κατοχή του, τον Οκτώβριο του 2015, ενω και το πολυτελές τζιπ της συζύγου του, είχε υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο στο ιδιο συνεργείο, τον Ιανουάριο του 2016. Ένα μήνα αργότερα, στο ίδιο συνεργείο, είχε επισκευαστεί βλαβη στο σύστημα διεύθυνσης και είχαν αντικατασταθεί οι ζάντες του Porsche Cayenne, έπειτα από σύγκρουση. Τα υλικά τα οποία τοποθετήθηκαν, εξετάζονται από τους εμπειρογνωμόνων, ως προς τη γνησιότητά τους, καθώς ερευνάται αν, επηρέασαν την μηχανική λειτουργία του οχήματος, και ενδεχομένως να έχει αποτελέσει την αιτία εκδηλωσης της πυρκαγιάς και συντέλεσε στη γρήγορη επέκτασή της.

wp-1465771477769.jpg
Την επόμενη Τρίτη (21/06) ο δικηγόρος της οικογένειας της οικογένειας Αλέξης Κούγιας και οι τεχνικοί σύμβουλοι Γιώργος Ραυτογιάννης και Νίκος Διαμαντής θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου με τα στοιχεία οπως εχουν προκυψει, για τα αίτια του δυστυχήματος.