Το σχέδιο της ΕΛΑΣ στη διαχείρηση του μεταναστευτικού στα Κεντρα Κρατησης

Με εντατικούς ελέγχους στα λιμάνια και στα νησιά στα οποία λειτουργούν υποδομές Κέντρων Κράτησης για πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, μεικτά κλιμακια με Αστυνομικούς και Λιμενικούς εντοπίζουν μεταναστευτικές ροές που επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην ηπειρωτική χώρα κρυμμενοι σε νταλίκες και φορτηγά .

image

Οι έλεγχοι του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ έχουν καταγράψει αύξηση σε περιστατικά παράνομης μετακίνησης προς την ηπειρωτική Ελλάδα λαθρομεταναστών οι οποίοι εντοπίζονται να προσπαθούν να κρυφτούν σε νταλίκες για να απεγκλωβιστούν από τα νησιά.

Η πρόσφατη εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, δεν επιτρέπει πλέον στα τουριστικά γραφεία να εκδίδουν εισιτήρια, καθώς και όσοι εντοπίζονται για παράνομη είσοδο στα νησιά, συλλαμβανονται ενώ εγκλωβίζονται στα νησιά μέχρι να εκδοθεί η διάταξη και επαναπροωθούνται στη Τουρκία.
Απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Μεταναστευτικής Πολιτικής ειναι η αναδιοργάνωση των Κέντρων Κράτησης, τα οποία λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Στα σχέδια της κυβέρνησης, είναι η ανακατανομή, να διαχωριστούν οι έγκλειστοι ανά υπηκοότητα ώστε να αποτραπούν ταραχές και επεισόδια, λόγω διαφορετική κουλτούρας, ή θρησκείας. Επίσης για όσους λαθρομετανάστες διαπράττουν αδικήματα ενώ βρίσκονται έγκλειστοι, υπάρχει πρόθεση να μεταφέρονται σε προαναχωρησιακά κλειστά κέντρα και θα επαναπροωθούνται στις χώρες καταγωγής τους με συνοπτικές διαδικασίες.
Ωστόσο υψηλόβαθμα στελέχη της Κατεχάκη σημειώνουν ότι το σημαντικότερο είναι να προωθήσουν τις διαδικασίες εξέτασης των 8.500 αιτημάτων ασύλου στα νησιά και των περίπου 11.000 αιτημάτων από τα κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική χώρα.