Τους “πετούσαν” με πλαστά έγγραφα- Εξάρθρωσαν κύκλωμα δουλεμπόρων.

Με προορισμούς χώρες της κεντρικής Ευρώπης περισσότεροι από 100 λαθρομετανάστες προκύπτει από την Αστυνομική έρευνα, είχαν προκαταβάλει χρηματικα ποσα από 2.200 έως 3.000 ευρώ για να μετακινηθούν παράνομα, αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς και οδικός προς χώρες τις κεντρικής Ευρώπης   με πλαστά έγγραφα υψηλής πιστότητας από τα αεροδρόμια της χώρας-Ελ Βενιζέλος και της Σαντορίνης- χωρίς να εντοπίζονται από τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας .

 

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,τουλάχιστον από το Μάιο του 2015, είχαν εξακριβώσει τη δράση μιας από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις, με τη μορφή εγκληματικού δικτύου συνεργαζόμενων υποομάδων, στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και εξόδου λαθρομεταναστών προς και από την Ελλάδα, δια θαλάσσης, στεριάς, και αέρος με τελικό προορισμό χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

wpid-06102015gada5.jpg

Από την Αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, είχαν συγκρότησει έξι συνεργαζόμενες υποομάδες, με επίκεντρο την ομάδα που αναλάμβανε τις πλαστογραφίες.

Οι πλαστογράφοι του δικτύου είτε νόθευαν γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα, με αντικατάσταση της φωτογραφίας του πραγματικού κατόχου με τη φωτογραφία του “ταξιδιώτη”.. λαθρομετανάστη, είτε κατήρτιζαν εξ υπαρχής πλαστά διαβατήρια τρίτων χωρών- Πακιστάν, Συρίας-.

Μέχρι και οι Αστυνομικοί, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εντυπωσιαστηκαν κατά τις έρευνες στα τρία διαμερίσματα από τον εξοπλισμό που  χρησιμοποιούσαν τα μελη της οργάνωσης, τελευταίας τεχνολογίας ώστε τα ταξιδιωτικά έγγραφα που κατηρτιζαν να ειναι υψηλής πιστότητας με τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε κάποιες περιπτώσεις να μην εντοπίζονται ούτε από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου(!) Με πρόχειρους υπολογισμούς, από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης και του Διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, Ελ.Βενιζέλος και το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, ο αριθμός των λαθρομεταναστών οι οποίοι “πέρασαν” τους ελέγχους ασφαλείας, υπολογίζεται σε περίπου 300 – 400 άτομα ενω συμών με τιε οφις Αστυνομικες πηγες κάποια “ταξιδια”.. “ματαιώθηκαν” με τη σύλληψη των παράνομων “ταξιδιωτών” κάποια από άλλοι, συνελήφθησαν στον τελικό τους προορισμό, ενώ κάποιοι επέτυχαν να ταξιδέψουν στον .. Ευρωπαϊκό τους προορισμό.

Τα μελη του εγκληματικού δικτύου, ανάλογα με τον τρόπο που διακινούσαν τους λαθρομετανάστες, ακολουθούσαν διαφορετική μεθοδολογία ωστόσο, για όσους λαθρομετανάστες “ταξίδευαν” μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα και μέχρι να συνεχιστεί το ταξίδι τους, παρέμεναν «φυλακισμένοι» για να αποτραπεί πιθανή επικοινωνία με μέλη αλλου δικτύου διακίνησης.

Για όσους ταξίδευαν μέσω αεροδρομίων προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης, με τη χρήση πλαστών εγγράφων ο κάθε “ταξιδιώτης”, όφειλε να προκαταβάλει σε κάποιο κατάστημα «εγγυητήριο», ποσό που κυμαινόταν από 2.200 έως 3.000 ευρώ..

wpid-06102015gada2.jpg

 

Για όσους λαθρομετανάστες, επέλεγα να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων η διακίνηση τους γινόταν με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ή με τρένο. Πριν την επιβίβασή τους ήταν απαραίτητο να προκαταβαλλουν σε κατάθεση το απαιτούμενου χρηματικο ποσο σε κάποιο κατάστημα «εγγυητήριο» ενω προαπαιτουμενο ήταν η κατοχή εγγράφου που να δικαιολογεί την παραμονή τους στην ελληνική επικράτεια, έστω και προσωρινά- τα έγγραφα που χορηγεί η ΕΛΑΣ στα κέντρα υποδοχής οι κάτοχοι των οποίων έχουν δικαίωμα να διακινούνται στήμουν Ελληνική επικράτεια, χωρίς να υπόκεινται σε ελέγχους-. Σε περίπτωση που οι λαθρομετανάστες δεν ήταν κάτοχοι του συγκεκριμένου εγγράφου, οι πλαστογράφοι του δικτύου “μεριμνούσαν” για την κατάρτιση πλαστού.

Στην περίπτωση της θαλάσσιας μετακίνησης, μέλη του εγκληματικού δικτύου, μετέφεραν τους λαθρομετανάστες με φουσκωτό σκάφος από τα παράλια της Δυτικής Ελλάδας, προς τα ανατολικά παράλια της Ιταλίας.

Κατά την αστυνομική έρευνα, διακριβώθηκε ότι υποομάδα του εγκληματικού δικτύου, υποδεχοταν λαθρομετανάστες που εισέρχονταν παράνομα από την Τουρκία στην Κω. Όπως προέκυψε, μέλη του δικτύου, μετέβησαν στην Κω και συγκρότησαν μια υποομάδα, η οποία εντόπιζε του “ενδιαφερομενους ταξιδιώτες”, που δεν είχαν ακόμη ταυτοποιηθεί από τις ελληνικές Αρχές και τους προμήθευε με πλαστά Υπηρεσιακά Σημειώματα ή πλαστά Δελτία Αιτήσαντος Ασύλου. Με τον τρόπο αυτό επιτύγχαναν την αναχώρησή τους από το νησί. Τη μετέπειτα διακίνησή τους, αναλάμβανε το δίκτυο .

Με τον ίδιο τρόπο τα μελη του εγκληματικού δικτυου διακινούσαν λαθρομετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό εισόδου την Κω, και στη συνέχεια “τακτοποιουσαν” την επάνοδο τους στην Αθήνα, σε συνενοηση με συνεργούς τους οι οποίοι  διέμεναν στα τούρκικα παράλια, και διευκόλυναν τη μετάβαση των υπό διακίνηση λαθρομεταναστών από την Κωνσταντινούπολη στην Αλικαρνασσό και από εκεί, με φουσκωτα σκαφη, ταξίδευαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, που δρούσε στην Τουρκία, εφοδιαζε τα φουσκωτά σκάφη με μικρή ποσότητα καυσίμων, προκειμένου να ακινητοποιηθούν μεσοπέλαγα και να εντοπισθούν από τις Ελληνικές Λιμενικές Αρχές οι οποίες θα τα οδηγούσαν με ασφάλεια στην Κω.

wpid-06102015gada1.jpg

Συνολικά συνελήφθησαν, 12λαθρομετανάστες, μέλη του εγκληματικού δικτύου. Πρόκειται για 9 υπηκόους Πακιστάν, εναν υπήκοο Αιγύπτου, έναν υπήκοο Ιράκ και μία υπήκοο Συρίας.

Οι συλληφθέντες, παραπέμφθηκαν στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών τους συνεχίζεται.