Τα "ανοιχτά θέματα" και η πρώτη "έκπληξη" για τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο Γενικός Γραμματέας στο Μέγαρο της Λ.Κατεχάκη, και τα “ανοιχτά θέματα” αναμένεται να απασχολήσουν τον αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Πανούση.
Ωστόσο “έκπληξη” προκάλεσε στον Γιάννη Πανούση, η ενημέρωση τη οποία είχε στα πλαίσια άτυπης συνάντησής του με δημοσιογραφους, για το πρώτο “crash test” της νέας κυβέρνησης, μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών, το Σάββατο (31/01) κατά τις δύο παράλληλες συγκεντρώσεις για τη μαύρη επέτειο των Ιμίων από Εθνικιστές και μέλη της Χρυσής Αυγής, και αντισυγκέντρωση αντιφασιστικών οργανώσεων.

image

Σύμφωνα με κύκλους του νέου αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Πανούση, σκέψεις οι οποίες έχουν εκφραστεί περιλαμβάνουν- μεταξύ άλλων- και την αντικατάσταση στη θεση του Γενικού Γραμματέα. Άμεσα μετά την ενημέρωση και την ιεράρχηση των θεμάτων που θα απασχολήσουν το Γιάννη Πανούση, είναι η αντικατάσταση του ΓΓ ο οποίος αναμένεται να ορισθεί το επόμενο διάστημα. Άτομο από την Πανεπιστημιακή κοινότητα αναμένεται να προταθεί για την ανάληψη καθηκόντων στη θέση του μέχρι πρότινος ΓΓ Δημόσιας Τάξης, Αθανάσιου Ανδρεουλάκου. Πρόκειται για πρόσωπο κοντά στον μέχρι πρότινος Πανεπιστημιακό αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Πανούση.
Σε μια σύντομη συνάντηση με τον απερχόμενο Β.Κικίλια και τους Αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος , ο επερχόμενος Γ.Πανούσης, ενημερώθηκε για τις “αδυναμίες” του ένστολου Σώματος της ΕΛ.ΑΣ σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ριζικές αλλαγές στην Αστυνομία, οι οποίες θα ανακοινωθούν αφού προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση για την υπάρχουσα κατάσταση αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με κύκλους του νέου αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Πανούση ενώ επισημαίνεται η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργός και της κυβέρνησης, με “ελευθερίες να χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα”. Συμβάσεις και συμφωνίες οι οποίες υπεγράφησαν επί ημερών Β.Κικίλια, ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν, αναμένεται να εξεταστούν εκ νέου από το επιτελείο του Γιάννη Πανούση, όχι ωστόσο από μηδενικής βάσης.
Κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η παράδοση παραλαβή σε Υπουργεία από τους απερχόμενους στους επερχόμενους, κι ενώ το νέο Υπουργικό Συμβούλιο έβγαζε τις εθιμοτυπικές φωτογραφίες, υπάλληλοι απομάκρυναν τα κάγκελα από το ΜΑΣ στην πλατεία Συντάγματος. Κάποιοι έσπευσαν να το αποδώσουν στη νέα κυβέρνηση και στον αρμόδιο Υπουργό, Γιάννη Πανούση. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, « μέχρι να δοθούν επακριβώς οι αρμοδιότητες δεν έχω ακόμη ούτε δικαίωμα υπογραφής ούτε διέταξα κανέναν, ούτε πήρα κάποια απόφαση. Είπα μία ιδέα. Και είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο αρμόδιος, που δεν γνωρίζω καν ποιος ήταν, ευαισθητοποιήθηκε και το έκανε. Δεν πήρα κάποιον και του είπα να φύγουν τα κάγκελα», τόνισε.
Μια πρώτη επαφή με τους δημοσιογράφους είχε μετά την ανάληψη καθηκόντων του, ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Εκεί, “αιφνιδίαστηκε” από τους εκπροσώπους του τύπου, οταν ενημερώθηκε για την επίσημη “πρώτη” της κυβέρνησης και των εξαγγελιών της, σε ότι αφορά την Αστυνομία και διαδηλωτές, κατά τις δύο παράλληλες εκδηλώσεις το ερχόμενο Σάββατο (31/01).

image

Στις 7 το απόγευμα (31/01), έχει προαναγγελθεί συγκέντρωση Εθνικιστών και μελών της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ιμίων στη Ρηγίλλης, με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 19 χρόνων από την Ελληνοτουρκική κρίση κατά την οποία τρεις Έλληνες βαθμοφόροι -Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση και Έκτορας Γιαλοψός- έχασαν τη ζωή τους. Την ίδια ώρα, αντιφασιστικές οργανώσεις και αντιεξουσιαστές ανήγγειλαν αντισυγκέντρωση στην πλατεία της Ομόνοιας, με πρόθεση να πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να προσεγγίσουν και να ματαιώσουν την προγραμματισμένη εκδήλωση.
Σε δήλωση του κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής (28/01) ο Ν.Βούτσης, για το θέμα της αντιμετώπισης διαδηλωτών από την Αστυνομία, ανέφερε «Δεν θέλουμε ίχνος αντιδικίας και ρεμβασισμού για την ΕΛΑΣ» ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν θα είναι ένοπλη ή άοπλη η Αστυνομία, ο αρμόδιος Υπουργός έκανε σαφές ότι ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε για αφοπλισμό, αλλά εκείνο που θα εφαρμοστεί είναι ο νόμος του 1996 και μόνο, που προβλέπει ότι δεν θα φέρουν οπλισμό οι αστυνομικοί σε διαδηλώσεις και στα γήπεδα -όπως εφαρμόζεται και σήμερα.
Οπότε, εύλογο το ερώτημα.
Ποια τακτική επιχειρησιακής αντιμετώπισης θα εκπονηθεί για τα ΜΑΤ και με τί εξοπλισμό θα κληθεί η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ένστολου Σώματος να εγγυηθούν την έννομη Τάξη και Ασφάλεια κατά τις εκδηλώσεις του Σαββάτου (31/01)..

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport