Ταυτοποιήθηκαν ονομαστικά τρεις -δύο φοιτητές, για τις υβριστικές αναρτήσεις για το Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ταυτοποιήθηκαν και ονομαστικοποιηθηκαν δυο φοιτητές κι ένας 50άχρονος ως οι χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι προέβησαν στο παραλήρημα ύβρεων σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που προκάλεσε αντιδράσεις και οργή. Άμεσα κινητοποιήθηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ιχνη των χρηστών του διαδικτύου.

image

Δύο φοιτητές από Αθήνα, και Μυτιλήνη-24ων και μεταπτυχιακός φοιτητής  28ετων- κι ένας 50άχρονος απο Θεσσαλονίκη, ταυτοποιήθηκαν ως οι χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι ανήρτησαν στο ιστολόγιο (blog) τα υβριστικά σχόλια για το Βαγγέλη Γιακουμάκη (15/03) λίγες ώρες από τη στιγμή που εντοπίσθηκε η σορός του, στον Κατσικά Ιωαννίνων.
Δεν έχει εξακριβωθεί, καθώς τα στοιχεία διαβιβάστηκαν από τη Google (20/03) στη ΔΔΗΕ, εξετάζεται η μεταξύ τους εμπλοκή καθώς και η τυχόν επαφή με τον 20άχρονο Ρεθυμιώτη φοιτητή ή σπουδαστές της Σχολής.
Κατά την έρευνα από τη Google και το Twitter, προέκυψαν τουλάχιστον 8 ηλεκτρονικές ταυτότητες διευθύνσεων μέσω των οποίων ανέβηκαν τα υβριστικά κείμενα. Για τους δύο κινήθηκε τακτική διαδικασία, αφού έχει παρέλθει το αυτόφωρο, ενώ το αυτόφωρο εκκρεμεί και αναζητείται για τον 50άχρονο, ο οποίος στο παρελθόν έχει απασχολήσει για άλλες υποθέσεις.
Σχεδόν τρεις ώρες, από την πρώτη ανάρτηση (15/03-13.00), το ιστολόγιο (blog) “πέφτει”, με τους διαχειριστές της να προσπαθούν να κρύψουν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη, όταν χρήστες του διαδικτύου εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις επιμαχες αναρτήσεις ενώ παράλληλα από τη Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της Νομικής οδού, ζητούν από την αρμόδια Αρχή και τη Google, τα στοιχεία των χρηστών των επίμαχων λογαριασμών.
Από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο,  ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη (18/03) για τους υβριστές blogger’s για πρόκληση τέλεσης κακουργήματος που τελείται από μίσος, προκειμένου η Google και το Twitter να παρέχουν τα στοιχεία των δραστών και να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Σύμφωνα με το Νομικο πλαίσιο λειτουργίας της Google, η εταιρεία αίρει το απόρρητο όταν αποστέλλεται αίτημα που αφορά κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport