Σ.Κ.Κέρκυρας: Ο σκύλος περιπατητή ματαίωσε το σχέδιο απόδρασης των βαρυποινητών. (ΦΩΤΟ)

Η καθιερωμένη βόλτα για το σκύλο, απέτρεψε την απόπειρα απόδρασης βαρυποινητών, οταν η ευαίσθητη όσφρησή του, και το επίμονο γάβγισμα του ζώου,  κινητοποίησε το αφεντικό του, και ήταν αυτός που ειδοποίησε την εξωτερική φρουρά των Φυλακών. Σε έλεγχο διαπιστώθηκε η απόπειρα απόδρασης, με τους ποινικούς να έχουν σκάψει τούνελ μήκους 25-30 μέτρων, λίγο πριν καταφέρουν να αποδράσουν.

wpid-tounel2_1.jpg

Ανήμερα της Παναγίας (15/08) είχαν οργανώσει να αποδράσουν δεκάδες Έλληνες και Αλβανοί βαρυποινίτες- ισοβίτες κακοποιοί και δολοφόνοι- από την Ζ΄Πτέρυγα των Φυλακών Κέρκυρας, όπου κρατούνται. Ο αριθμός των ποινικων οι οποίοι θα “συμμετείχαν” στο σχέδιο απόδρασης, δεν έχει επακριβώς προσδιοριστεί, με την προανακριτική έρευνα, να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι βαρυποινίτες σκάβοντας υπόγειο τούνελ μήκους 25-30 μέτρων το οποίο κατέληγε σε αγωγό ομβρίων υδάτων, με αυτοσχέδια εργαλεία, τους τελευταίους τουλάχιστον δύο μήνες, είχαν περάσει στην “τελική φάση”, μόλις 10- 15 εκατοστά πριν οι επικίνδυνοι ποινικοί γίνουν δραπέτες και βγουν στην.. “ελευθερία”(!)

wpid-apopeira_apodrasis_3.jpg

Σε καθιερωμένη βόλτα για το σκύλο (15/08-10.00) στην περιοχή εξωτερικά του ΣΚ Κέρκυρας, η “συμπεριφορά” του κατοικιδίου- στάθηκε ακίνητος σε σημείο του οδοστρώματος που του “τράβηξε” την προσοχή,  και άρχισε να γαυγίζει. Περιπολία Αστυνομικών και προσωπικό της εξωτερικής φρουράς των Φυλακών αντιλήφθηκε την “αντίδραση” του σκύλου και κινήθηκαν στο σημείο να ελέγξουν τι συμβαίνει και άκουσαν το “γδούπο” από σκάψιμο, κάτω από το επίπεδο του οδοστρώματος. Πληροφορίες που είχαν αποσταλεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς Σωφρονιστικά Καταστήματα Κράτησης, μετέφεραν “πληροφορίες” Υπηρεσιών, για επικείμενη απόπειρα απόδρασης βαρυποινητών, σε συνδιασμό με τα “ακούσματα” στο σημείο τα οποία παρέπεμπαν σε σκάψιμο, η περιοχή αποκλείστηκε και κλήθηκε να μεταβεί χωματουργικό μηχάνημα ωστε να γίνει εργασία διάνοιξης του οδοστρώματος για να εξακριβωθεί τι συνέβαινε. Η κινητοποίηση έγινε άμεσα αντιληπτή από τους βαρυποινίτες που έσκαβαν το τούνελ εγκατέλειψαν τις “εργασίες” και επέστρεψαν στα κελιά τους. Όταν τα μηχανήματα έσκαψαν εξωτερικά στην άσφαλτο, αποκαλύφθηκε το τούνελ, μήκους τουλάχιστον 25-30 μέτρων που κατέληγε στο αγωγό ομβρίων υδάτων και άμεσα “σήμανε συναγερμός”. Σε έλεγχο στο εσωτερικό των Φυλακών, στα 9 από τα 15 κελιά της Ζ΄Πτέρυγας όπου κρατούνται οι επικίνδυνοι βαρυποινίτες κακοποιοί, εντοπίσθηκε κάτω από τα στρώματα και τα κρεβάτια τους, όγκοι χώματος που είχαν απομακρυνθεί κατά τη διάνοιξη του τούνελ καθως επισης ταπεράκια με χώμα και αυτοσχέδια εργαλεία’ φτυάρια, κασμάδες και καλέμια κα- Επίσης εξακριβώθηκε, ότι η είσοδο του τούνελ, βρισκόταν κάτω από το κρεβάτι στο κελί δύο βαρυποινιτών, μέλος της οικογένειας των Ρομά Βιλανάκη και Αλβανού συγκελίτη του. 

wpid-tounel1_0.jpg

Το σχέδιο της (απόπειρας) απόδρασης, ήταν μια επανάληψη της απόδρασης βαρυποινητών το 1996, μετά από εξέγερση και κατάληψη των φυλακών που διήρκησε δύο εβδομάδες, όταν ειχαν καταφέρει να αποδράσουν 129 κρατούμενοι οι οποίοι έσκαψαν -τοτε- το τούνελ από την ακριβώς αντίθετη πλευρά των φυλακών το οποιο κατέληγε στα τούνελ του ενετικού φρουρίου, και είχαν βγει σε παρακείμενο σχολείο, ακολουθώντας το “δρόμο της ελευθερίας”.

Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διατάχθηκε έρευνα ώστε να εξακριβωθεί ποίοι κρατούμενοι εμπλέκονται στην απόπειρα απόδρασης και όλοι οι συνεργοί τους, οι οποίοι θα παρείχα συνδρομή αναμένοντας τους έξω από τις Φυλακές στο προκαθορισμένο σημείο, για να τους βοηθήσουν στο τελικό στάδιο της απόδρασής τους. Παράλληλα ελέγχονται στο σύνολό τους οι υπηρετούντες Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι, καθώς θεωρείται αδιανόητο πώς δεν εντόπισαν σε ελέγχους στα κελιά της Ζ’ Πτερυγας των βαρυποινητών, αυτό το χρονικό διάστημα, τις “προπαρασκευαστικές ενέργειες” για την υλοποίηση του σχεδίου της απόδρασης.

wpid-apopeira_apodrasis_2.jpg

Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ αναμένεται να ερευνηθεί σχολαστικά κ πορεία διαφυγής των επικίνδυνων ποινικών, για ευρήματα στο ενδεχόμενο να είχαν μαζί τους οι βαρυποινίτες αυτοσχέδια όπλα ή άλλα εργαλεία ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή και αποτύπωση της αποτυχημένης αποπειρας απόδρασής τους.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport