Σύμη: Βολίδα από το όπλο Λιμενικού στα χέρια Τούρκου δουλεμπόρου,”δείχνουν” οι καταθέσεις, τραυμάτισε θανάσιμα τον 17άχρονο.

Βολίδα από το όπλο Λιμενικού το οποίο απέσπασε Τούρκος διακινητής, “δείχνουν” προανακριτικά στοιχεία της έρευνας που διενεργεί το ΛΣ, να αποδίδεται ο θανάσιμος τραυματισμός του 17άχρονου λαθρομετανάστη στη Σύμη, στην ένοπλη συμπλοκή Τούρκων δουλεμπόρων με σκάφος του Λιμανικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού, στον όρμο του Μαραθούντα (30/08), πλήρωμα σκάφους της Frontex- Λεττονικής Συνοριακής Φύλαξης- σε ενισχυτική περιπολία του ΛΣ, εντόπισε θαλαμηγό με περίπου 70λαθρομετανάστες προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια. Κατά την επιχείρηση ακινητοποίησης του δουλεμπορικού, οι Τούρκοι χειριστές της θαλαμηγού, επιχείρησαν να διεμβολίσουν το λεττονικό καταδιωκτικό σκάφος και να διαφύγουν, ακολουθώντας ανάστροφη πορεία προς τα Τουρκικά παράλια, με το σκάφος της Frontex να ακινητοποιεί το δουλεμπορικό.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις Λιμενικών, κατά τη μετεπιβίβαση των λαθρομεταναστών από το δουλεμπορικό σε σκάφος του Λιμενικόυ, ο (τραυματίας) Τούρκος δουλέμπορος, περιέλουσε (τον σοβαρά τραυματία) Λιμενικό με βενζίνη, και από κοινού και με τον δεύτερο δουλέμπορο -ο οποίος επέβαινε στη θαλαμηγό- επιτέθηκαν καταφέροντάς χτυπήματα στο πρόσωπο και το σώμα, με σφυρί και κλωτσιές κι ενώ ο Λιμενικό είχε πεσει στο εσωτερικό του σκάφους.

Ο τραυματίας Τούρκος δουλέμπορος, όπως αναφέρεται στις καταθέσεις, απέσπασε το υπηρεσιακό όπλο του Λιμενικού ο οποίος είχε δεχθεί την επίθεση, από το οποίο  φέρεται να ερίφθη βολή, με συνάδελφο του τραυματία Λιμενικού να ενεργεί βολή ακινητοποίησης και να τραυματίζει στο πόδι (φέρει δύο διαμπερή τραύματα) το δουλέμπορο.

Ο 17άχρονος λαθρομετανάστης εξέπνευσε στη θαλαμηγό. Όπως διαπίστωσε κατά τη νεκροψία ο γιατρός του ΚΥ Σύμης,  ο θάνατός του επήλθε από τραύμα που προκάλεσε βολίδα πυροβόλου όπλου. Η σορός του 17άχρονου, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ρόδου για διενέργεια νεκροτομής, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται (31/08) προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του καθώς και το όπλο από το οποίο εβλήθη η βολίδα που έπληξε το σώμα του. Τα όπλα των λιμενικών έχουν αποσταλεί για βαλιστική εξέταση, προκειμένου να εξακριβωθεί ποια και πόσα έχουν εμπλοκή στο ένοπλο, ενώ έχουν ληφθεί δακτυλικά αποτυπώματα όλων των εμπλεκομένων, και περιλαμβάνονται στα πειστήρια της προανακριτικής έρευνας που διενεργείται.

Με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, έχει μεταβεί στη Σύμη ο Περιφερειακός Διοικητής Νοτίου Αιγαίου του Λιμενικού προκειμένου να εξακριβωθούν πλήρως οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού, ενώ παράλληλη ερευνα διενεργεί και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport